Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Podium4All gestart met deejaylessen aan kinderen

'Net als papa draaien in de Kwekpoel'

Lonneke Hoondert

Kopiëren, knippen en plakken. Niet direct termen die met muziek te maken hebben. Of toch wel? Dertien leerlingen uit de groepen 7 en 8 verzamelden zich donderdag in basisschool De Hobbendonken voor een heuse deejayles en met een paar tikken op het toetsenbord toverden ze hippe dancemuziek uit hun computers.

Culturele organisatie Podium4All organiseert de komende vier weken workshops Sound Design waarin kinderen zelf hun muziek leren programmeren. Leerlingen uit de groepen 7 en 8 van Brede Scholen Boxtel en de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs konden zich opgeven voor de masterclasses van Boxtelse sounddesigner Jan Strijbosch, die al verschillende platen voor binnen- én buitenlandse artiesten produceerde. Donderdag beten de jongste muzikanten het spits af in basisschool De Hobbendonken. Zij mixten hun eerste beats in het computerprogramma FLstudio. Zou één van hen de nieuwe Martin Garrix zijn?

Kwekpoel

Tristan van Berkel (12) gaf zich meteen op toen hij hoorde van de cursus. Hij interesseert zich al langer voor het deejayvak. ,,Ik experimenteer thuis wel eens met een deejay-set." Dat gold ook voor Danté Boumeister (12): ,,Muziek mixen met de deejayset is heel anders en makkelijker. Maar nu leer ik hoe ik zelf muziek kan produceren en dat vind ik heel leuk."

In de dancewereld zijn vrouwen ondervertegenwoordigd en dat was bij de workshops niet anders. Slechts twee meiden gaven zich op voor de eerste ronde voor de groepen 7 en 8. ,,Mijn vader is tijdens carnaval deejay in de Kwekpoel, ik wil net als hem plaatjes draaien", glunderde Femke van Asveldt (12). Ook zij mixt thuis regelmatig muziek met een draaischijf. ,,Maar dat doe ik alleen voor de lol."

Thies de Bekker (10) oefent thuis al flink op zijn draaitafel en greep de cursus met beide handen aan om meer te leren over het vak. ,,Ik zou wel Martin Garrix 2.0 willen worden", riep hij.

Meebewegen

Michel Bergman van Podium4All zette samen met Strijbosch de cursus op. ,,Kinderen zijn tegenwoordig op een heel andere manier met muziek bezig en als stichting willen we hierin meebewegen. Daarom willen we graag vernieuwende workshops als deze aanbieden. En uiteindelijk is het niet ondenkbaar dat we dit in de toekomst combineren met bijvoorbeeld een blazerscombo om tot één muzieknummer te komen."

FOTO BOVEN: Jan Strijbosch gaf donderdag namens Podium4All een workshop aan dertien enthousiaste deejays in spé. (Foto: Peter de Koning).

Femke van Asveldt programmeerde haar eigen muziek. (Foto: Lonneke Hoondert).