GEMEENTE IN GESPREK MET NABESTAANDEN

Boxtel niet in beroep na vonnis over elektrocutie

MARC CLEUTJENS

De gemeente Boxtel gaat niet in hoger beroep tegen het vonnis dat twee weken geleden werd uitgesproken in de elektrocutiezaak van Janneke van Gaal. De studente kwam in januari 2013 tijdens het douchen in haar antikraakwoning aan de Koevoortseweg om het leven kwam door stroomschokken.

Boxtel werd net als leegstandverhuurder Camelot veroordeeld tot het betalen van een boete van 60.000 euro. Dat bedrag moet ook de technische dienst van Camelot betalen omdat die de problemen met elektra in de woning niet voldoende oploste. Voordat Van Gaal om het leven kwam, waren er al problemen met de elektriciteitsvoorziening en kreeg een huisgenoot al stroomschokken tijdens het douchen.

De rechter omschreef de woning aan de Koevoortseweg, die in het bezit was van de gemeente Boxtel en door Camelot werd verhuurd, als een tikkende tijdbom. In totaal legde hij een boete op van 180.000 euro; omdat louter instanties terecht stonden, konden geen gevangenisstraffen worden uitgedeeld.

COMPASSIE

De rechtbank vond dat de gemeente het verwijt kan worden gemaakt dat zij heeft nagelaten de meterkast in de woning zelf te onderzoeken bij het in beheer geven aan Camelot. De gemeente heeft besloten zich neer te leggen bij dat oordeel en gaat niet in hoger beroep. ,,Zeker ook uit compassie voor de nabestaanden", zo luidde een persverklaring die vorige week werd verspreid. ,,De nabestaanden hebben de gemeente Boxtel ook verzocht om niet in hoger beroep te gaan."

In hetzelfde bericht wordt aangegeven dat Boxtel de dood van de jonge vrouw 'een trieste gebeurtenis' vindt. ,,De gemeente Boxtel heeft vanzelfsprekend haar volle medewerking verleend aan het onderzoek. Wij hebben ons handelen tijdens het onderzoek steeds gericht op optimale waarheidsvinding uit respect voor het slachtoffer en de nabestaanden. Wij hopen dat dit hen helpt bij de verwerking van het grote verlies. De gemeente heeft na de uitspraak beide ouders van het slachtoffer uitgenodigd voor een gesprek."

METERKASTEN

Na dit noodlottige ongeval heeft de gemeente Boxtel alle meterkasten van twaalf panden van de gemeente laten controleren. Bij die woningen zijn geen bijzonderheden aangetroffen.


Station Boxtel

krijgt OV-fiets

In de loop van dit jaar is op alle treinstations en vijf grote busstations in Noord-Brabant, dus ook Boxtel, een OV-fiets beschikbaar. De Nederlandse Spoorwegen (NS) zijn inmiddels gestart met de werkzaamheden om op 21 stations fietskluizen te (ver)bouwen. Omdat de provincie de OV-fiets in combinatie met het openbaar vervoer een goed alternatief vindt voor de auto, wordt het initiatief vanuit het programma Fiets in de Versnelling gesubsidieerd.

Het initiatief voor de OV-fiets ligt bij de provincie. ,,Wanneer mensen overwegen om met het openbaar vervoer te reizen maar hun bestemming ligt niet op loopafstand van het station, is dat vaak een reden om toch in de auto te stappen", zegt gedeputeerde Christophe van der Maat. ,,Met een OV-fiets is het heel eenvoudig om dat laatste deel van je reis per fiets af te leggen. Daarmee wordt het openbaar vervoer voor mensen een prima alternatief voor de auto en dat is voor ons reden om bij te dragen aan deze belangrijke schakel in de mobiliteit."