Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

MOZAÏEKBOOM HERINNERT AAN SAMENLOOP VOOR HOOP LIEMPDE

Steentjes symboliseren verbondenheid

MARC CLEUTJENS

Jan Verhoeven heeft ze geteld en weet het zeker: de vier mozaïekwerkjes die zijn bevestigd aan de stalen 'boombak' waarin een Japanse esdoorn staat, zijn samengesteld uit exact 2.160 kleine steentjes. Voordat de bloembak als herinnering aan de Samenloop voor Hoop in Liempde onthuld kon worden, heeft hij ze een voor een bevestigd. Een monnikenwerk voor de goede zaak...

Voorzitter Jan Claassen en kartrekkers Lian van Oorschot en Margo Brands waren donderdagmiddag naar het Raadhuisplein in Liempde gekomen om de boombak te onthullen. Het was waarschijnlijk de allerlaatste keer dat een officieel moment plaatsvond onder de vlag van Samenloop voor Hoop. Het wandelevenement voor KWF Kankerbestrijding dat in september vorig jaar in Liempde zo'n 160.000 euro opleverde, bracht duizenden mensen op de been.

,,Een van de manieren om geld in te zamelen was kleine steentjes en tegeltjes verkopen", vertelt Verhoeven, die ook lid was van het organisatiecomité en onder meer mensen begeleidde die zelf in aanraking waren gekomen met kanker. ,,Ik denk dat ik tijdens de tweedaagse zo'n 1.500 euro heb opgehaald, alleen maar met de verkoop van deze kleine steentjes", lacht de Liempdenaar. ,,Om te laten zien wat ik van plan was, had ik één mozaïekwerkje tentoongesteld."

VAKKUNDIG VOEGWERK

Het echte puzzelwerk begon pas na de Samenloop voor Hoop, toen hij via een Oisterwijkse leverancier een aantal partijen tegeltjes tegen korting kon aanschaffen. ,,Ook de rest van dit project is gesponsord", vertelt Verhoeven. ,,Sanders Machinebouw zorgde voor de stalen bloembak, de Japanse esdoorn is geleverd door Salix Tuinen. En het voegwerk is vakkundig gedaan door Jo Schoenmakers uit Boxtel."

Het resultaat mag er zijn. Aan de vier zijden van de vierkante bloembak zijn afbeeldingen te zien die symbool staan voor de enorme verbondenheid die Liempde tijdens Samenloop voor Hoop liet zien. ,,De bloem staat voor de steun die mensen krijgen als ze horen dat ze kanker hebben", licht Verhoeven toe. ,,Vaak is dat een knuffel, een kus en een bloemetje. De andere mozaïekwerken laten onder meer verbondenheid en saamhorigheid zien. De negen kleine symbolen verwijzen naar de negen buurtverenigingen in ons dorp, met de cirkel wil ik laten zien dat de bal blijft rollen en jong en oud zich zullen blijven inzetten voor de bestrijding van kanker."

Zowel voorzitter Claassen als de initiatiefnemers Van Oorschot en Brands waren onder de indruk van het werkstuk, dat een tijdelijke plek heeft gekregen op het Raadhuisplein. Daar gaat later dit jaar de herinrichting van start; na oplevering in 2017 krijgt de boombak een definitieve plek in hartje Liempde. ,,Elke dag als je er langs loopt of fietst, zul je herinnerd worden aan dit prachtige evenement", zegt Claassen. ,,Het was een weekend dat we in Liempde nooit zullen vergeten."

FOTO BOVEN: Jan Verhoeven (rechts) geeft uitleg over de mozaïekwerken op de boombak, die vorige week donderdag in Liempde werd onthuld. Naast hem Lian van Oorschot (links), Margo Brands en Jan Claassen. (Foto: Albert Stolwijk).


LIEMPDSE WONING DRIE MAANDEN OP SLOT

Boxtel sluit achtste drugspand

Burgemeester Mark Buijs van de gemeente Boxtel heeft donderdag opnieuw een drugspand laten sluiten. Het betrof een woning aan de straat Den Berg in Liempde waar eind december vorig jaar een hennepkwekerij werd aangetroffen.

Zowel de woning als de bijgebouwen in Liempde zijn voor een periode van drie maanden verzegeld. Reden is dat op 22 december vorig jaar in de schuur op het perceel een in werking zijnde hennepstekkerij werd aangetroffen. De sluiting ging donderdag in en duurt drie maanden.

In de schuur werd een handelshoeveelheid van 8.872 hennepstekjes en 470 moederplanten geruimd. De elektriciteit voor de hennepstekkerij werd via een illegale aansluiting vanuit de meterkast in de woning aangevoerd. Hiermee komen openbare orde en volksgezondheid volgens burgemeester Buijs in het gedrang.

SIGNAAL AFGEVEN

Met de sluiting wil burgemeester Buijs naar de buitenwereld een signaal afgeven dat deze woning niet (langer) als verkoop-, aflever- of opslagadres voor drugs kan worden gebruikt en wil hij de verstoring van het woon- en leefklimaat van Boxtel voorkomen.

Met de sluiting wordt door de gemeente onderstreept dat hennepstekkerijen en -kwekerijen of andere illegale druggerelateerde activiteiten niet worden getolereerd. ,,Tegen overtreders van de Opiumwet wordt keihard opgetreden samen met de partners", stelt Buijs.

Boxtel sloot dit jaar eerder al zeven drugspanden, onder meer aan de Van Hornstraat, Bunderhoef, Munsel en De Hoef.


Vlooienmarkt bij

De Rekkendonken

De Liempdse buurtvereniging Roderweg houdt zondag 10 april haar jaarlijkse vlooienmarkt. Plaats van handeling is traditiegetrouw het terrein van manege De Rekkendonken aan de Vleutstraat 10.

Het aanbod van deze nostalgisch getinte vlooienmarkt bestaat onder meer uit veel tweedehands boeken, speelgoed, elpees, elektronica, fietsen, glas- en servieswerk en schilderijlijsten. Ook klein meubilair is te koop. De vlooienmarkt duurt van 10.00 tot 14.00 uur. De toegang bedraagt twee euro, kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis entree. Bezoekers ontvangen een gratis lot en maken kans op leuke prijzen.