Afbeelding
Foto: Peter de Koning

What's Up, Zoë?

Een officiële sportstatus waardoor ze van school de ruimte krijgt om haar sport te beoefenen. Eelt op haar handen van het vele trainen en buikspieren waar de gemiddelde bodybuilder jaloers op is. Vorig jaar werd ze nationaal én internationaal kampioen tijdens de Dutch Pole Art-wedstrijd en tóch fronsen mensen vaak hun wenkbrauwen als Zoë Timmermans (14) vertelt welke, inmiddels officieel erkende, sport ze beoefent. De jonge topsporter doet op 29 mei mee met het nationaal kampioenschap paaldansen in De Maaspoort in 's-Hertogenbosch en als ze wint mag ze ook nog eens door naar het wereldkampioenschap in Londen.

Moet je vaak uitleggen wat je doet? ,,Veel mensen hebben een heel ander idee over paaldansen, maar het heeft niets te maken met sensualiteit. Het is echt een krachtsport, waarbij je, net als bij turnen, allerlei oefeningen uitvoert aan een paal. Ik zat eerst op turnen, maar vanwege de vele blessures vond ik dat niet meer zo leuk. Toen ik een tv-programma over paaldansen zag waar turner Jeffrey Wammes aan meedeed was ik verkocht. Mijn vriendinnen vinden het trouwens heel cool. Ze kennen niemand die zoiets doet. Ze komen straks ook kijken bij het NK."

Train je vaak? ,,Ik train acht uur per week bij Vertical Balance in Eersel. Ik heb flink gespaard om een paal te kunnen kopen voor thuis en ook bij opa en oma heb ik een oefenpaal. Met het NK in 's-Hertogenbosch in het vooruitzicht oefen ik echt elke dag. Mijn schoolwerk lijdt er gelukkig niet onder, maar tijdens het maken van mijn huiswerk zou ik veel liever paaldansen."

Zou je dit later ook willen doen? ,,Echt wel! Ik wil hier het liefste mijn beroep van maken. Ik zou graag topsporter willen worden, maar ik zou het ook leuk vinden om als acrobaat in een theater op te treden. Vorig jaar werd ik nationaal en internationaal kampioen bij Dutch Pole Art, daar combineerde ik paaldansen met moderne dans en theater. Je mag heel creatief zijn, ook met je kleding en make-up. Ik ben nu begonnen met een tissu-cursus. Dan doe je hoog boven de grond kunstjes terwijl je in doeken hangt, zoals de luchtartiesten van Cirque du Soleil."

FOTO: Zoë toont in de woonkamer haar paaldanskunsten. (Foto: Peter de Koning).