Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

JONGEREN DE LA SALLE ORGANISEREN CRUYFF COURT-TOERNOOI

Klappen voor Johan in 14e wedstrijd...

MARC CLEUTJENS

Menno, Tygo, Aïcha, Peter en Quinten zijn helden. Of, om in termen van de Cruyff Foundation te spreken, heroes. De vijf jongeren van orthopedagogisch instituut De La Salle en de Michaëlschool organiseren morgen, vrijdag 8 april de derde editie van het Boxtels voetbalkampioenschap op een Cruyff Court. Niet alleen begroeten ze veertien teams van bijna alle basisscholen in Boxtel, ook rekenen ze op zo'n 150 tot 200 bezoekers. En natuurlijk wordt een eerbetoon gehouden aan de naamgever van het voetbalveldje: Johan Cruijff.

Het Cruyff Court op het terrein van De La Salle aan de Schijndelseweg is het decor van het kampioenschap waaraan zeven jongens- en zeven meisjesteams meedoen. Ze nemen het tegen elkaar op in viertallen, tijdens de wedstrijden mag onbeperkt gewisseld worden. De winnaars worden afgevaardigd naar de regiofinale in Oosterhout en maken kans op een plek in de landelijke eindstrijd.

Waar docent Rik Santegoets de voorgaande edities de kar trok, zijn het nu vijf jongeren die de touwtjes in handen hebben. ,,Een van de doelstellingen van de Cruyff Foundation is dat jongeren zelf in actie komen en zo anderen inspireren om zich in te zetten voor sport en gezond bewegen", vertelt Santegoets. ,,Aan de hand van een werkboek worden alle facetten van het organiseren van het toernooi behandeld."

DEEJAY

Menno (16) vindt het fijn dat de Cruyff Foundation hem in staat stelt te leren om een voetbaltoernooi op te zetten. ,,We leren alles, van een taakverdeling tot het opstellen van een begroting. We hebben van de Cruyff Foundation een bedrag van 300 euro gekregen waarmee we de kosten die we maken kunnen betalen." Menno vindt het fijn om mee te werken aan de toernooi-organisatie: ,,Het geeft een fijn gevoel dat ik iets kan betekenen voor de maatschappij en onze eigen buurt."

Waar Menno tijdens het toernooi vooral scheidsrechter zal zijn en Quinten (13) hem als assistent-scheidsrechter zal ondersteunen, verzorgt Tygo (14) de muziek. ,,Ik heb niet zoveel met voetbal, maar ben dol om muziek en ben de deejay." Hij heeft onder meer enkele tunes en samples gemaakt. ,,Die laat ik horen als er gescoord wordt", belooft Tygo. ,,Ik ga ook nummers draaien van Wesley, een andere jongen van De la Salle die zelf muziek maakt."

Aïcha (15) houdt van voetbal, is een fervent Feyenoord-fan en zal tijdens het toernooi de regie hebben in restaurant De Dishoek. ,,Dat is het spelershome voor alle teams", vertelt ze. ,,Ik zorg voor drankjes, fruit en broodjes en vindt het leuk om De Dishoek gezellig in te richten. Ook Peter (17) bemoeit zich vooral met logistieke zaken. ,,Ik ga fietsers begeleiden naar de stalling en ben het aanspreekpunt voor iedereen die vragen heeft. We krijgen allemaal een portofoon, zodat we snel met elkaar kunnen praten."

VIJFTIG WEDSTRIJDJES

De veertien teams die meedoen aan het Boxtels kampioenschap op het Cruyff Court, spelen hun wedstrijden morgenochtend vanaf negen uur. Ze spelen in poules tegen elkaar, halverwege de middag worden de finales gehouden en wordt duidelijk welke teams een ticket voor de volgende ronde in Oosterhout verdiend hebben. ,,Om tot de finale te komen, worden in totaal meer dan vijftig wedstrijdjes gespeeld", weet docent Santegoets.

Tijdens de laatste vergadering werd unaniem besloten om de twee weken geleden overleden Johan Cruijff op passende wijze te herdenken. ,,Dat gaan we doen als de veertiende wedstrijd begint", vertelt Aïcha. ,,Johan droeg altijd rugnummer 14 en daarom vinden we het gepast om voor deze wedstrijd met z'n allen één minuut voor hem te klappen."

Dat past in de sfeer van de Cruyff Foundation, die alle vormen van herdenken ondersteunt, maar heeft aangegeven dat één minuut stilte zo droevig is. ,,Ze zien liever dat de kinderen uitbundig klappen voor Johan Cruyff en hem zo eren", weet Aïcha.

TIEN KERNWAARDEN

Het Boxtels kampioenschap op het Cruyff Court vindt plaats onder de vlag van De La Salle, dat onlangs het 95-jarig bestaansjubileum vierde. Tijdens die feestelijkheden zijn de tien kernwaarden van het instituut opgesteld.

Het zijn kernwaarden die voortkomen uit verhalen van de jongeren en vormen een leidraad voor het handelen van iedereen die er werkt. Enkele kernwaarden zijn 'Luister naar mij', 'Praat mét mij en niet tegen mij', 'Neem mij serieus' en 'Vertrouw mij'.

Het Cruyff Court-kampioenschap duurt van 09.00 tot circa 15.00 uur. De toegang is gratis, supporters van alle teams zijn welkom op het terrein aan de Schijndelseweg.

FOTO BOVEN: Aïcha, Tygo, Quinten, Peter en Menno poseren op het Cruyff Court van De La Salle. Het vijftal organiseert het derde Boxtels kampioenschap en trekt daarmee veel publiciteit. Tijdens het toernooi is een cameraploeg van RTL Koffietijd te gast. Op de kleine foto staat het team van De La Salle dat in 2014 succesvol was. (Foto's: Marc Cleutjens).

Afbeelding