Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WANDELVOORSTELLING BRENGT VEEL TONEELFANS OP DE BEEN

Boxtheater imponeert met drieluik 'Zonde'

MARGO BARTELDS

De voorstelling Zonde van Boxtheater ging zaterdagavond in première. Zoals vanouds biedt de toneelgroep Boxtheater haar trouwe fans een wandeltraject. De toeschouwers lopen door het centrum van Boxtel en bekijken op drie verschillende locaties, uiteenlopende en imponerende eenakters, waaraan drie verschillende, professionele regisseurs meewerkten.

Verbinding en vriendschap, in de breedste zin van het woord, is in alle drie producties de leidraad. De titel is in de verschillende stukken anders van betekenis; Zonde is jammer, maar de zonde kan ook niet deugen. Díe verschillen zijn zichtbaar in de voorstellingen...

HUISELIJKE AMBIANCE

De locaties vormen met de stukken één geheel en zijn daardoor meer dan louter de plek waar het theater gebracht wordt. In een huiselijke ambiance verwerken de zussen Jeanne en Riet op geheel eigen wijze een treurige gebeurtenis en regelen ze een aantal zaken. Met voor de Boxtelse toeschouwer herkenbare namen en plaatsen gaan de lach en de traan in 'Tis Sund' hand en hand.

De spontane, ogenschijnlijk overheersende Jeanne (Carolien van de Sande) blijkt een zeer klein hart te hebben en uiteindelijk vooral te leunen op de rustigere, zachtaardige, onzeker overkomende Riet (Karla Niggebrugge), die uiteindelijk de beslissingen neemt. Regisseur Janneke Franke heeft er een meesterlijk Brabants stuk van gemaakt.

DIEPERE LAGEN

Geert Niland koos voor een voorstelling over een mannenvriendschap die werd geschreven door Maria Goos. Voor de vier spelers in 'Nu Even Niet' betekende dat vooral álle tekst absoluut letterlijk instuderen. ,,De kracht van Goos zit hem in haar creatieve teksten waarin ritme en woordkeus bepalende elementen zijn", verklaart Niland de eis om improvisaties te vermijden. ,,Daar moet je dan ook totaal niets in veranderen", gaat de regisseur verder. Na afloop is ook hij tevreden met deze eerste voorstellingen. ,,Het is een luxe om zó met maar vier spelers te mogen werken."

In 'Nu Even Niet', bespreken vier vrienden tijdens een wekelijks dinertje hun vriendschap én het leven. De totale ambiance, inclusief de achtergrondgeluiden, zijn zeer toepasselijk voor dit stuk. Het lijkt de bekende situatie; mannen onder elkaar pratend over seks, vrouwen en drank, maar weldra blijken de diepere lagen en ingrijpende gebeurtenissen.

Tijn Zweegers speelt Arie, die beschouwt in algemene zin: 'Ik houd aangenaam en privé heel goed gescheiden'. Maar ook de exacte verhoudingen tussen de vrienden maakt hij graag nog even helder. Zo geeft hij Michiel (Frenk Breuer) mee: 'Ik heb altijd van jou gehouden, ook al deed jij dat niet van mij'. Zweegers speelt bijna tien jaar toneel. ,,Ik ben een laatbloeier want ik ben al 62", zegt hij daar zelf over. 'Zonde' is zijn tweede voorstelling. ,,Bij Boxtheater gaat het om 80 procent kwalitatief toneelspel en 20 procent gezelligheid en ontspanning en dat bevalt me prima."

SURREALISTISCH

Margit Odems heeft met 'Naakte Wormen' een surrealistische werkelijkheid geschapen, waarin twee vrouwen en een man tot elkaar veroordeeld zijn in de hel. De uiterst sobere, bijna luguber ingerichte locatie, de indringende muziek met de extreme bewegingen maar juist ook de stiltes waarin de expressieve lichaamstaal de verhoudingen weergeeft, verdiepen het gesprek over hun bestaan na de zonde.

De concentratie van de spelers Robert Brussee, Linda Brands en Marie-José van Hal is subliem. ,,Het gaat om chemie tussen ons", geeft Van Hal aan. ,,Je pept elkaar steeds weer op", meent Brands. De koele Inez, gespeeld door Van Hal, vormt een prachtig tegenwicht tegen de hartstochtelijke Estelle, die Brands ten tonele brengt. Regisseur Odems vult aan dat concentratie ook bereikt kan worden door gebruik van zintuigen. ,,Fysieke opwarming help daarbij", meent de regisseur.

Kaarten voor de drie voorstellingen van 'Zonde' zijn alleen nog verkrijgbaar voor de voorstellingen van zaterdag 16 en zondag 17 april via www.boxtheater.nl of bij proeverij 't Goei Leven.

OP DE FOTO: In de eenakter 'Nu Even Niet' , die deel uitmaakt van het wandeltheatertraject Zonde van Boxtheater, laten Joris (Han Pijnenburg), Har (Joan van Houtum) en Michiel (Frenk Breuer) de uitspraken van Arie op zich inwerken. (Foto: Peter de Koning).