nieuwe vrijwilligers gezocht

Biebpunt in Liempde, óók voor volwassenen

TONNIE WESSELING

Het biebpunt in Liempde is sinds 7 oktober 2015, na een ludieke verhuizing, gevestigd in basisschool De Oversteek. Wat meer bekendheid onder volwassenen zou echter nog wel gewenst zijn. Emmy van Rooij, lees- en mediaconsultent, en vrijwilligers Mariet van de Wiel, Margreet van Ruremonde en Maria Smulders zijn het hierover roerend met elkaar eens.

Van de Wiel: ,,Het contact met de school is vrij goed. Klassen komen onder schooltijd per groepje naar binnen. Sommige kinderen blijven wat langer hangen en worden dan teruggefloten", zegt ze lachend. In alle klassen worden kinderen gestimuleerd om boeken te komen lenen. Van de Wiel: ,,Vanwege het dichtdraaien van de subsidiepot gaan steeds meer biebpunten over naar een schoollocatie. Dat is makkelijk voor de kinderen, maar het biebpunt is juist óók bedoeld voor volwassenen!" Middelbare scholieren kunnen hier eveneens voor hun boeken terecht en zijn zo dus niet alleen afhankelijk van de bibliotheek in Boxtel.

systeem

Men kan een boek komen lenen of laten reserveren. Voorwaarde is wel dat men lid is van bibliotheek De Meierij. Een zoekmachine op de computer kijkt dan vanuit welke locatie het boek naar Liempde moet komen. Vervolgens wordt het opgestuurd. Ter illustratie laat Van de Wiel twee kratjes met boeken zien die uit Vught en Boxtel gekomen zijn. Het systeem werkt goed. Van de Wiel: ,,Ook via de computer kan een boek gereserveerd worden, je kunt dan thuis al uitzoeken welk boek of genre je wilt. Je ziet er ook de nieuwste boeken die aangeschaft zijn en je kunt je aanmelden voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven".

De bieb is naarstig op zoek naar meer vrijwilligers. Op dit moment zijn het er negen, maar dat mag zeker uitgroeien naar twaalf. Van Ruremonde: ,,Nu is iedereen altijd iedere week aan de beurt, maar een aantal wil liever om de week komen". Van de Wiel schetst het profiel van vrijwilliger: ,,Je moet iets hebben met boeken, een klein beetje over weg kunnen met de computer en goed met mensen om kunnen gaan."

Het klaslokaal in De Oversteek huisvest toch al gauw zo'n 1.200 boeken. Bij de meeste kinderen zijn de stripboeken erg in trek. ,,Maar", zegt Van Ruremonde: ,,je kunt als kind beter een stripboek lezen, dan helemaal niets!"

slechtvalken

Lees- en mediaconsulent Van Rooy: ,,Ik ben consulent bij De Meierij voor de scholen in Boxtel, Liempde en Sint Michielsgestel. Ik begeleid de vrijwilligers en heb contact met de leescoördinator van de school en kijk wat er gelezen moet worden en welke boeken aangeschaft moeten worden."

Het lokaal van de bieb wordt incidenteel ook voor andere zaken gebruikt door de scholieren, getuige een grote kijker voor het raam die gericht staat op de kerktoren waar slechtvalken een nest hebben...

Wie interesse heeft om vrijwilliger te worden, kan contact opnemen met Mariëlle van Asveldt, leescoördinator van De Oversteek, of gewoon tijdens openingstijden even binnenlopen.

Om voor volwassenen de drempel wat te verlagen zijn de openingstijden verruimd. Maandag is de bibliotheek geopend van 14.00 tot 16.00 uur, woensdag van 12.15 tot 15.00 uur en donderdag op twee momenten: van 09.00 tot 11.45 en van 12.45 tot 16.00 uur.