Afbeelding
Foto: Peter de Koning

EN GARDE! EN KIN KHAO: CULINAIRE TWEE-EENHEID

Boxtel maakt kennis met Thaise keuken

MARC CLEUTJENS

,,Ook mijn moeder van 90 heeft hier gegeten en vond het heerlijk. Te pittig? Nee hoor, valt best mee." Aan het woord is Joep van der Meijden, uitbater van restaurant En Garde! aan de Markt waar sinds enkele weken onder de naam Kin Khao ook Thaise maaltijden worden geserveerd. Met succes, in de zaak is het alle dagen druk.

Boxtel maakt voor het eerst kennis met de Thaise keuken die Van der Meijden na een verblijf van enkele jaren in Thailand goed heeft leren kennen. Weer terug op het oude nest in Boxtel heeft hij de kaart van En Garde! flink aangepakt en aangevuld met een twintigtal typisch Oosterse gerechten. ,,De meeste gerechten komen overwaaien uit Thailand, maar we laten ons ook inspireren door de Vietnamese en Cambodjaanse keuken", vertelt Van der Meijden. ,,Daarbij maak ik graag gebruik van de kennis van Kim Nguyen die in onze keuken werkt."

Dat alle gerechten heel pittig zijn, zoals velen denken, weerspreekt de uitbater van En Garde!, dat ook de naam Kin Khao draagt waarmee de geboren en getogen Boxtelaar aan de Markt een soort culinaire twee-eenheid heeft ontwikkeld. ,,Natuurlijk zijn enkele gerechten best heet, maar je moet het niet overdrijven", lacht Van der Meijden. Op de Thaise kaart staan veel gerechten waarin kip, varkensvlees of vis de hoofdmoot vormen. Ze worden door chef-kok Frank de Koning en zijn keukenbrigade bereid. ,,We serveren op de Thaise wijze", vertelt Van der Meijden. ,,De gerechten die klaar zijn, komen op tafel en samen delen is heel gebruikelijk."

SUCCESNUMMERS

Kin Khao is na enkele weken een aardige succesformule gebleken. ,,Ik ben positief verrast", zegt de uitbater, die aanvankelijk drie dagen in de week Thaise gerechten serveerde, maar per 1 april alle dagen in de week twee kaarten hanteert. ,,Onze gasten kunnen kiezen van de kaart van Kin Khao en dus lekker Thais eten. Maar de succesnummers van En Garde! gooien we niet overboord. Wie onze keuken bijvoorbeeld kent van de zeetong, de tournedos, de kreeft en de oesters, kan erop vertrouwen dat dit blijvertjes zijn."

De wijn & spijs-formule die En Garde! een kleine tien jaar geleden introduceerde, heeft Van der Meijden enigszins veranderd. ,,Onze keuze gevallen op een iets vriendelijker geprijsde menukaart." Veel vertrouwde wijnen blijven trouwens op de kaart staan. ,,De mooie dingen van En Garde! blijven en worden via Kin Khao aangevuld met een aardige doorsnede van de rijke Thaise keuken."

AFHAALMENU'S

Wat Van der Meijden verrast is dat zoveel Boxtelaren de weg naar Kin Khao al hebben gevonden. ,,En na korte tijd weer terugkeren! Voor ons het bewijs dat we een goede weg zijn ingeslagen." De uitbater verwacht op korte termijn ook te kunnen starten met afhaalmenu's, maar wil eerst de gecombineerde formule van En Garde! en Kin Khao verder uitwerken. De betekenis van de naam Kin Khao is veelbelovend voor de toekomst van het Boxtelse restaurant. ,,Het betekent zoiets als samen aan tafel gaan. Nou, dat doen onze gasten al op grote schaal."

FOTO BOVEN: Joep van der Meijden (linksboven) poseert met zijn keukenbrigade voor En Garde! en Kin Khao aan de Markt. Naast hem chef-kok Frank de Koning, op de voorgrond van links naar rechts Favola Belloni, Kim Nguyen en Debby Kemna. (Foto: Peter de Koning).


Rommelmarkt

Buurtvereniging De Mijlpaal houdt zondag 17 april van 10.00 tot 13.00 uur haar jaarlijkse rommelmarkt aan de Mijlstraat in Lennisheuvel. De Mijlstraat is dan afgesloten tussen de kruising met de Armehoefstraat en de straat Lennisheuvel. Mensen die een kraam willen huren, kunnen dit voor 11 april doen door contact op te nemen met Gemma Verbruggen, tel. (0411) 67 76 82, e-mail: gem.verbruggen@ziggo.nl of Yvonne van der Heijden, 67 31 71 of e-mail: hvdh3@hotmail.com.