raad besluit op dinsdag 19 april

DKA: Collectief aan top
na plussen en minnen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Bijna anderhalf jaar na het faillissement van Triple E, heeft het college van B. en W. gekozen voor een nieuw initiatief: het Collectief. Het partnerschap tussen bouwbedrijf Heijmans, woonstichting Sint-Joseph, Summa College, Helicon Opleidingen, SintLucas, waterschap De Dommel, Maris Projects en de Rabobank, voldoet volgens Boxtel het meest aan de gestelde criteria. De gemeenteraad buigt zich dinsdag 19 april over het voorstel.

Zes initiatiefnemers meldden zich bij de gemeente Boxtel, nadat de gemeenteraad vier uitgangspunten vaststelde waaraan de plannen moesten voldoen. Duurzaamheid en onderwijs moeten een rol spelen, daarnaast is het belangrijk dat het betreffende initiatief budgettair-neutraal is dat de partij betrouwbaar is.

Alle planmakers presenteerden zich op 5 januari aan de gemeenteraad en andere toehoorders. ,,Tijdens die bijeenkomst werd pas écht duidelijk dat De Kleine Aarde enorm leeft in Boxtel", blikt wethouder Peter van de Wiel terug. ,,De raadzaal heeft nog nooit zó vol gezeten." Na afloop had Boxtel nog verschillende gesprekken met de initiatiefnemers om onduidelijkheden te verhelderen en losse eindjes aan elkaar te knopen. Van de Wiel: ,,We hebben de tijd genomen tot 24 februari, daarna startte de beoordelingsfase."

vijf initiatieven

Niet zes, maar vijf initiatieven werden uiteindelijk beoordeeld. 'Samen leren en leven', het plan van Marianne van Hoof, en 'De Wereld van Nu' van Wim van der Meeren (Wimmes) zijn gaan samenwerken. ,,We zijn blij dat we de luxe hadden om uit zoveel plannen een keuze te maken", aldus Van de Wiel. Hij geeft aan dat die beoordeling 'op zo zuiver mogelijke wijze is gebeurd'. ,,Er is een werkgroep opgericht, bestaande uit acht ambtenaren met verschillende disciplines, onder meer financiën en ruimtelijke ordening. Zij hebben alle plannen bekeken en met plussen en minnen in een matrix aangegeven of een initiatief wel of niet voldeed aan de vier criteria die door de gemeenteraad zijn vastgesteld."

Voorafgaand aan de beoordeling is bij alle criteria (duurzaamheid, onderwijs, betrouwbaarheid en budgettair-neutraal) een aantal subcriteria toegevoegd. ,,Iedereen kan die termen op een andere manier interpreteren, dus hebben we bij de uitgangspunten extra uitleg opgenomen", legt Van de Wiel uit.

Het Collectief kwam bij de beoordeling bij drie van de vier criteria als beste initiatief uit de bus. ,,Het initiatief van Wim van der Vorst en Albert Peijnenburg scoorde net iets beter op betrouwbaarheid, maar het scheelde niet veel", aldus Van de Wiel. Het initiatief van echtpaar Tops en Herenboeren Nederland is op de derde plaats geëindigd. Burgers voor De Kleine Aarde, het plan van Marianne Galema en Patricia van Rooij, werd vierde. De samenwerking tussen Van Hoof en Van der Meeren staat op de vijfde plaats.

Op pagina 3: 'DKA: ambitie weegt zwaarder dan snelheid'.