In het kantoor van ING te Utrecht poseren Babs van Geel (links) en lokaal vrijwilligster Renske Mulder van ’EET met je hart’ met de hoofdprijs in de bankactie ’Help Nederland Vooruit’.
In het kantoor van ING te Utrecht poseren Babs van Geel (links) en lokaal vrijwilligster Renske Mulder van ’EET met je hart’ met de hoofdprijs in de bankactie ’Help Nederland Vooruit’. Foto: Piet van Oers

BIJDRAGE ING-FONDS VOOR BABS VAN GEEL

Donatie van vijf mille voor 'EET met je hart'

PIET VAN OERS

Waar de Stichting Dommelbimd in Boxtel vorige week in 's-Hertogenbosch het maximale bedrag van 5.000 euro ontving uit het ING Nederland Fonds, streek genomineerde Babs van Geel in de regio Utrecht dezelfde gift op voor haar menslievende project 'EET met je hart'. De hoogte van de donatie was afhankelijk van het aantal stemmen dat werd uitgebracht.

Van Geel (Boxtel, 1973) presenteerde enkele jaren geleden een unieke manier om geld in te zamelen voor het goede doel. Zes weken per jaar zetten lokale restaurants een kaartje op de tafels met het verzoek om per tafel één euro te doneren voor de stichting. Het sympathieke initiatief bleek een doorslaand succes. Het project is inmiddels in een groot aantal gemeenten uitgerold en voldoet op alle fronten om eenzame ouderen uit hun isolement te halen. Ook restaurants in Boxtel en omgeving weten zich met succes verbonden aan 'EET met je hart'.

Met de opbrengst die uit de acties wordt gegenereerd worden waardevolle ontmoetingen georganiseerd, zoals meezingmiddagen, etentjes, dichtmiddagen en brunches. Recent genoot een groep van vijftig ouderen in de voormalige Heilig Hartkerk van de alom bejubelde rockopera Jesus Christ in Concert. Veel vrijwilligers komen dan in touw om de ouderen een veilig uit en thuis te bieden.

DANKBARE LACH

Van Geel is trots op het legertje vrijwilligers dat in iedere gemeente op voorbeeldige wijze haar project uitdraagt. Zelf staat ze liever niet in de schijnwerpers, maar gezegd mag en moet dat het initiatief van de oud-Boxtelse bij heel wat kwetsbare ouderen een dankbare lach op het gezicht heeft teruggebracht.

In 2014 won Van Geel de Vriendenloterij Passieprijs; een beloning voor een vrijwilliger die van onschatbare waarde is voor een project. Ze kreeg de prijs omdat ze iets bedacht en er ook daadwerkelijk vorm aan gegeven heeft. Het ING Nederland Fonds is vorig jaar in het leven geroepen met als doel vrijwilligersorganisaties vooruit te helpen. Van de landelijk opererende 290.000 stichtingen en verenigingen hadden zich er 1.150 aangemeld voor een bijdrage uit het ING Fonds. Hiervan werden 420 lokale goede doelen genomineerd. Zij kregen per regio een bijdrage uit het fonds, variërend van 1.000 tot 5.000 euro.

Zowel op de Stichting Dommelbimd in Boxtel als 'EET met je hart' werden zoveel stemmen uitgebracht, dat zij met de hoogste donatie uit de bus kwamen. In 's-Hertogenbosch respectievelijk Utrecht werden de prijswinnaars door ING verrast.