Afbeelding
Foto: Henk van Weert

GEMEENTERAAD ONTVANGT PETITIE MET 300 HANDTEKENINGEN

'Parkeerplan in fasen uitrollen'

HENK VAN WEERT

Onder toeziend oog van een publieke tribune vol tegenstanders, heeft de gemeenteraad van Boxtel dinsdagavond in een uitgebreid debat bijna 'gesmeekt' om het parkeerplan gefaseerd in te voeren. Wethouder Herman van Wanrooij zegde toe te onderzoeken of dit mogelijk is. Voordat het nieuwe parkeerregime van kracht wordt, willen de fracties van het college horen wat wordt gedaan met de vele inspraakreacties.

Hoewel het parkeren niet op de agenda stond van de raadsvergadering, werd er toch drie uur lang over gediscussieerd. Drie verschillende moties van diverse fracties lagen hieraan ten grondslag. Vrijdag was geprobeerd een raadsbreed gedragen voorstel in te brengen, maar dat mislukte. De coalitiepartijen, gesteund door twee gedoogpartners, zwakten de motie die fractievoorzitter Hélène van As van het CDA voorbereidde dusdanig af, dat er in haar ogen te weinig van over bleef. En dus dienden de christendemocraten, die in december jongstleden als enige raadsfractie tegen het nieuwe parkeerbeleid stemden, hun voorstel zelfstandig in. Ze vroegen het college de invoering van het vergunningenstelsel uit te stellen en meer recente parkeeronderzoeken en cijfers te betrekken in een aangepast plan.

Dat ging de coalitie (Combinatie95, SP, INbox en D66) te ver en ook PvdA/GroenLinks en VVD (die het huidige college gedoogsteun geven) wilden de CDA-motie niet ondertekenen. De zes partijen kwamen met een eigen voorstel. Daarin namen zij enkele suggesties van het CDA over: onder meer om te onderzoeken of een gefaseerde invoering mogelijk is. Te beginnen rondom het NS-station, waar de oorsprong ligt van de parkeerproblematiek in het centrum. Die wordt met name veroorzaakt door forenzen die hun auto liefst gratis in de stationsbuurt parkeren om vervolgens per trein naar hun werk te reizen. Wethouder Van Wanrooij zegde toe onderzoek te doen naar een gefaseerde invoering van het systeem met parkeervergunningen. ,,Zoiets heb ik zelf ook al eens geopperd, alhoewel het niet eenvoudig zal zijn."

MAATWERK

De motie werd met meerderheid van stemmen aangenomen en daarbij zegde de wethouder ook toe zorgvuldig om te gaan ingediende zienswijzen. De evaluatie van de inspraakreacties wordt 'kort teruggekoppeld' aan de gemeenteraad. ,,En ik ben ervan overtuigd dat het plattegrondje met daarop de verschillende parkeerregimes er dan heel anders uit zal zien dan nu het geval is", gaf Van Wanrooij aan. Daarmee doelde hij op het 'maatwerk' dat hij wil leveren aan de hand van reacties van burgers en ondernemers.

Bij monde van fractievoorzitter Jos Hegeman (D66) vroegen de zes partijen het college ook om geen onomkeerbare besluiten te nemen voordat de raad zich opnieuw over het parkeerbeleid zou hebben gebogen. Hij drong er met name op aan geen duur softwarepakket aan te schaffen voor kentekenregistratie die de gemeente Boxtel wil invoeren voor visite van vergunninghouders. Achterliggende gedachte was daarbij dat bij een gefaseerde invoering wel eens in de praktijk zou kunnen blijken dat in sommige delen van het centrum parkeervergunningen misschien toch niet zo'n goed idee zijn.

Tijdens een van de schorsingen van de raadsvergadering werd duidelijk dat de gemeente geen dure software aan gaat schaffen. Bij een gespecialiseerd bedrijf worden diensten ingekocht en die worden betaald per parkeervergunning. De verduidelijking was voor de zes partijen voldoende om hierop niet verder aan te dringen.

KLUITJE IN HET RIET

Als grootste oppositiepartij kwam Balans met een eigen motie over het parkeren op de proppen. Daarin werd gevraagd terug te keren naar de oorspronkelijke plannen. ,,Zodat de parkeervergunningen grotendeels in de ijskast gaan en burgers zich weer welkom voelen in ons centrum", benadrukte fractievoorzitter Wim van der Zanden. Met de motie van de zes fracties die wél werd aangenomen, worden burgers volgens hem met een kluitje in het riet gestuurd: ,,Waardoor de weerstand en onrust zal toenemen."

Hoewel de moties van de twee oppositiepartijen het niet haalden, gaf de wethouder aan dat deze inbreng niet in de prullenmand zou belanden. Wel wees hij erop dat het plattegrondje van het centrum met daarop het nieuwe parkeerregime in 2012 unaniem door de raad is vastgesteld en dat daarna het CDA en Balans terugtrekkende bewegingen hebben gemaakt.

De oproep van het CDA om toch nog een informatiebijeenkomst te beleggen voor burgers, nam Van Wanrooij niet over. Wel zegde hij toe de centrumbewoners een brief te willen sturen, waarin duidelijk wordt gemaakt hoe zienswijzen kunnen worden ingediend. ,,Mits dit haalbaal en zinvol is." De brief wordt deze week huis aan huis bezorgd in het centrum van Boxtel, zo is gisteren besloten.

Inmiddels heeft de gemeente zo'n 150 inspraakreacties ontvangen en daarvan is ongeveer een/derde niet helemaal juist ingestuurd. Deze mensen krijgen bericht en worden desgewenst geholpen om de zienswijze te laten voldoen aan de eisen. De indieners van de foute en/of onvolledige reacties krijgen twee weken langer de tijd om hun zienswijzen aan te passen. Eind juni of begin juli krijgen zij dan antwoord van de gemeente.

Dat antwoord zal niet meer geformuleerd worden door de verkeersambtenaar die met het parkeerbeleid is belast. Die stapt in april over naar een nieuwe baan. ,,Maar het werk gaat gewoon door en wordt overgenomen door een collega. Hoewel het vertrek niet op het meest gunstige moment komt, verwacht ik niet dat deze verandering voor vertraging zal zorgen", vertelde wethouder Van Wanrooij dinsdag na afloop van de raadsvergadering.

VOLLE TRIBUNE

Voorafgaand aan de raadsvergadering verzamelden tientallen tegenstanders van het parkeerbeleid zich in het gemeentehuis. Namens hen bood centrumbewoner Joop Gokke een petitie aan die werd gesteund met zo'n driehonderd handtekeningen. Die werden in ontvangst genomen door burgemeester Mark Buijs.

Volgens de indieners veroorzaakt het parkeerplan meer problemen dan oplossingen. Bovendien vinden de inwoners van het centrum het onredelijk dat zijn voor de kosten van het parkeerbeleid moeten opdraaien terwijl het om een algemeen belang gaat. De burgemeester gaf aan dat het goed is dat de burgers zich lieten horen en herhaalde wat wethouder Van Wanrooij eerder al aangaf: de communicatie over het parkeerbeleid was niet goed gegaan en dat moet in de toekomst beter.

Gokke zei na afloop van het raadsdebat dat hij niet helemaal ontevreden was. ,,Het plan wordt in elk geval niet klakkeloos overgenomen en er gaat eindelijk iets gebeuren. Volgens mij is er nu eerder méér dan mínder onduidelijkheid..."

BOVENSTE FOTO: De parkeerproblematiek in het centrum vindt zijn oorsprong vooral in het forenzenverkeer. Treinreizigers die met de auto naar het NS-station komen zetten hun auto nu gratis op het Jan van Eschplein, maar dat was anders toen hier betaald moest worden om te parkeren. Dit parkeerterrein is slechts tijdelijk gratis, in de toekomst is het bestemd voor buurtbewoners met een parkeervergunning, zo heeft NS bedongen. (Foto's: Henk van Weert).

FOTO ONDER: Met een spandoek riep een volle publieke tribune de raadsfracties af te zien van het nieuwe parkeerbeleid. Goed dat jullie laten zien hoe je erover denkt, zei burgemeester Mark Buijs.

Afbeelding
Joop Gokke (rechts) overhandigt namens de tegenstanders van het parkeerbeleid een petitie met zo'n 300 handtekeningen aan burgemeester Mark Buijs.