Directeur Stan Vloet (tweede van rechts) van Helicon gaf gisteren het startsein voor de bouw van de nieuwe hal door een paal in de grond te boren. (Foto: Albert Stolwijk).
Directeur Stan Vloet (tweede van rechts) van Helicon gaf gisteren het startsein voor de bouw van de nieuwe hal door een paal in de grond te boren. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

boxtelse school viert start van de bouw met worstenbroodjes

Techniekhal: uithangbord voor Helicon

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Ruim vijf jaar geleden stond er nog een Te Koop-bord voor het gebouw aan de Schouwrooij in Boxtel. Inmiddels is duidelijk dat Helicon MBO Boxtel blijft zitten waar ze zit en dat er sprake is van een bloeiende school waarbij het leerlingenaantal jaarlijks toeneemt. Om de leerlingen zo goed mogelijk te kunnen bedienen, wordt een nieuwe techniekhal van duizend vierkante meter op het schoolterrein gerealiseerd. De bouw ging gisteren officieel van start.

De voorbije weken is de oude praktijkhal voor levensmiddelentechnologie gesloopt. Op die plek verrijst in de komende maanden een imposant bouwwerk dat 1 augustus klaar moet zijn. ,,Deze techniekhal is bedoeld voor leerlingen van alle opleidingen die we in Boxtel aanbieden: 'Veehouderij', 'Tuin, Park & Landschap', 'Loonwerk, groen, grond & infra' en 'Biobased technieken'", aldus Geert van den Heuvel van Helicon, tevens projectleider van de bouw. ,,Onze leerlingen werken het liefst in de praktijk en ervaren het bij wijze van spreken als een straf als ze in een klaslokaal lessen moeten volgen", aldus Van den Heuvel. ,,Door de komst van deze hal is het altijd mogelijk om in de praktijk te werken, óók als het slecht weer is."

transparant

De nieuwe techniekhal, ook wel agro-technisch centrum genoemd, is niet zomaar een bouwwerk. Gekozen is voor een energiezuinige hal die helemaal wordt gemaakt van meerlaags en transparant kunststof. Studio Vkwadraat uit Tilburg zorgde voor het ontwerp. ,,Op het dak na, is de hal volledig transparant", aldus Van den Heuvel. ,,Zo kunnen mensen van buiten zien wat we aanbieden. Ook vanaf de straat is het gebouw te zien." In een deel van de hal wordt geel zand gestort, zodat leerlingen daar tuintjes kunnen uitzetten. In een ander gedeelte komen trekkers en werktuigen te staan." Vloerverwarming, een warmtepomp en passieve zonne-energie door het invallende daglicht zorgen voor de verwarming van de hal. Ook is gekozen voor led-verlichting.

Na een aanbesteding kwam Cornelissen uit Zeeland uit de bus als het aannemingsbedrijf dat de hal gaat realiseren. ,,Een mooie opdracht", vindt commercieel directeur Michiel van Summeren. ,,De afstand tussen de opleiding en de praktijk moet zo klein mogelijk zijn. Met deze techniekhal gebeurt dat ook. Bovendien wordt techniek zichtbaar door deze hal. Ik weet zeker dat de interesse van nieuwe leerlingen wordt gewerkt als ze dit uithangbord zien." Projectleider Van den Heuvel voegt toe dat het imago van techniek niet altijd even goed is. ,,Terwijl duidelijk is dat de banenkans in deze sector enorm groot is."

investeren

Stan Vloet, eerst nog directeur van Helicon in 's-Hertogenbosch en Boxtel, richt zich vanaf 1 mei alleen op Boxtel. ,,Feit is dat alle studies die we bij Helicon aanbieden, opleiden tot een goede baan. Dat willen we natuurlijk zo goed mogelijk over de bühne brengen bij onze leerlingen. De techniekhal draagt daar enorm aan bij. Door te investeren in opleidingen, krijgen nieuwe studenten de bevestiging dat ze de juiste keuze hebben gemaakt."

Gisteren werden 91 palen in de grond geboord. Directeur Vloet zou de eerste paal voor zijn rekening nemen, maar het funderingsbedrijf uit Wijchen was 's ochtends begonnen en had al veertig palen in de grond geboord. Het officiële startsein werd op toepasselijke wijze gevierd: met worstenbroodjes voor alle leerlingen. De hal moet 1 augustus klaar zijn, zodat hij in het volgende schooljaar in gebruik kan worden genomen. ,,Een strakke planning, maar we gaan het halen", aldus Van Summeren van Cornelissen.

Vloet geeft aan dat naast de realisatie van de hal weer andere ontwikkelingen op de agenda staan. Zo gaat hij binnenkort in gesprek met de gemeente Boxtel over de parkeerplaatsen rondom de school. ,,Momenteel lopen ruim 500 leerlingen rond op deze school. We willen graag groeien naar 750 tot 800 leerlingen. Een gedeelte daarvan zal met de auto komen. Daar moeten we rekening mee houden." Ook de komst van een laslokaal is een wens van Helicon MBO Boxtel. Vloet: ,,We gaan de toekomst met vertrouwen tegemoet."