Afbeelding
Foto: Henk van Weert

RAAD NEEMT MOTIE INBOX UNANIEM OVER

Wens voor meer grote producties in Heilig Hart

HENK VAN WEERT

De gemeenteraad van Boxtel heeft dinsdagavond de hoop uitgesproken dat de voormalige Heilig Hartkerk behouden blijft voor culturele evenementen. Nadat oppositiepartij Balans daarvoor al een pleidooi hield, schaarden de acht fracties zich unaniem achter een motie van collegepartij INbox. De vier uitverkochte voorstellingen van de rockopera Jesus Christ in Concert in het weekeinde voor Pasen heeft ook de politiek niet onberoerd gelaten...

Namens het college van B. en W. zei wethouder Herman van Wanrooij zich graag in te spannen om de vroegere kerk van de wijk Breukelen een openbare functie te geven. Raadslid Jan de Koning van INbox, zelf als vrijwilliger betrokken bij Jesus Christ in Concert, greep de handschoen op die cultuurwethouder Marusjka Lestrade vorige week in deze krant neerlegde. Zij gaf aan dat het dagelijks bestuur graag bereid is om mee te kijken of ideeën gepresenteerd worden als daarvoor vanuit de bevolking of gemeenteraad initiatieven komen.

,,Het gebruik van de Heilig Hartkerk als dependance van Podium Boxtel was uit diverse oogpunten een meer dan mooie locatie. De opkomst van het publiek tijdens de opvoering van de rockopera had een veelvoud kunnen bedragen. En Boxtel heeft in feite verder geen mogelijkheden om in een dergelijke ambiance een grote productie uit te voeren", leidde De Koning zijn opdracht aan het college in.

LASTIG RENDABEL MAKEN

Het gemeentebestuur is geen eigenaar van de Heilig Hartkerk. Daarom gaf De Koning ook aan dat in overleg met het parochiebestuur en het bisdom, maar ook met culturele instellingen als Podium Boxtel, Boxtel Vooruit en Beleef Boxtel en andere geïnteresseerden, onderzocht moet worden wat er mogelijk is om het voormalige gebedshuis een podiumfunctie te geven. Ook particuliere investeerders moeten daarbij nadrukkelijk betrokken worden. Sinds het moment dat de Heilig Hartkerk begin 2015 aan de eredienst werd onttrokken, is overigens al intensief over een mogelijke herbestemming gesproken en dat leidde ertoe dat belanghebbenden ook al tot de conclusie kwamen dat het rijksmonument bij voorkeur geschikt moet worden gemaakt voor evenementen.

Raadslid Bart Louwers (D66) wees er wel op dat het in de praktijk moeilijk blijkt om dit soort gebouwen rendabel te maken en hij vroeg zich af of de wens die INbox in haar motie neerlegde, wel realistisch is. ,,Het is prima als wij initiatieven vanuit de gemeenschap ondersteunen, maar op substantiële bijdragen van de gemeente hoeven mensen niet te rekenen. We hebben al genoeg maatschappelijk vastgoed."

De motie van INbox werd dinsdag aan het einde van de vergadering aangenomen. Bij aanvang van de bijeenkomst in het gemeentehuis vroeg raadslid Mariëlle van Alphen van Balans het college al zich er op voorhand voor uit te spreken meermalen per jaar een evenementenvergunning af te geven à la Jesus Christ in Concert. Burgemeester Mark Buijs gaf aan daar positief tegenover te staan, maar elke vergunning op zijn eigen merites te zullen beoordelen. Wethouder Van Wanrooij zei dat niet alleen door een roze bril naar het gebouw moet worden gekeken, maar dat ook nadrukkelijk de financiën in ogenschouw genomen moeten worden. ,,We proberen als gemeentebestuur aan te jagen en mee te denken om de beste bestemming te vinden voor de Heilig Hartkerk."

INbox heeft het college gevraagd vóór de zomervakantie aan de gemeenteraad te melden wat de mogelijkheden van de Heilig Hartkerk zijn.

FOTO ONDER: Vier dagen op rij vormde zich een lange rij wachtenden voor de Heilig Hartkerk. De voorstelling Jesus Christ in Concert beleefde vorige week vier uitverkochte edities. (Foto: Daisy Renders).

                 COMMENTAAR

Natuurlijk was het even spannend. Want met een tribune vol potentiële kiezers die op zijn zachtst gezegd niet gecharmeerd zijn van het plan, was het vooraf helemaal niet zeker dat verkeerswethouder Herman van Wanrooij dinsdagavond alle kikkers in de kruiwagen kon houden. Met drie moties 'vreemd aan de orde van de dag' maakten de acht fracties duidelijk dat zij de commotie die ontstond na de verkeersbesluiten over het nieuwe parkeerbeleid ter harte namen.

Door de toezegging te willen onderzoeken of het systeem met parkeervergunningen stukje bij beetje kan worden gerealiseerd, haalde Van Wanrooij de belangrijkste kou uit de lucht. Dat hij daarbij herhaalde de inspraakreacties van burgers en ondernemers serieus te willen nemen, was voor de vier coalitiepartijen en hun twee gedoogpartners voldoende om het college van B. en W. hun zegen te geven en verder te werken aan het parkeerplan. Het eindplaatje zal er ongetwijfeld anders uitzien dan het plattegrondje vol geel gekleurde straten waar bewoners straks alleen met een vergunning à 110 euro hun auto kunnen parkeren. Maatwerk leveren, noemt Van Wanrooij dat steevast.

De wethouder liet het al doorschemeren: het zou wel eens een heel ander kaartje kunnen worden. In de verlengde van de Baroniestraat heeft de wethouder reeds toegezegd een blauwe zone te willen realiseren in plaats van parkeervergunningen. Daarmee komt hij tegemoet aan de wens van het onlangs geopende Hobbycentrum voor 50-plussers. Het is te verwachten dat ook elders in het centrum meer plekken verschijnen waar automobilisten een parkeerschijf achter hun voorruit moeten plaatsen. En daarmee hoopt het college zich vast en zeker ook te verzekeren van de steun van de twee oppositiepartijen Balans en CDA. Zeker nu Van Wanrooij hen paaide met de opmerking dat hun deze week afgeserveerde moties niet verscheurd in de prullenbak eindigen.

Het fundament onder het toekomstige parkeerbeleid trilde deze week flink. Maar blijkbaar heeft het plan een dusdanig flexibele constructie dat het toch overeind bleef. Wethouder Van Wanrooij was zichtbaar blij met de steun die hij van de coalitie (Combinatie95, SP, INbox, D66) en gedoogpartners (PvdA/GroenLinks en VVD) kreeg. Nu zal het kunst zijn om die brede raadssteun vast te blíjven houden.

Want weet u nog? Precies tien jaar geleden zwichtten de toenmalige raadsleden voor een ándere volle publieke tribune. Die werd toen bevolkt door bewoners van het toenmalige bejaardenhuis Emmaus. Die maakten met spandoeken duidelijk dat zij geen openbare parkeergarage wilden onder hun nieuw te bouwen wooncomplex, het huidige Vinckenrode en Elisabethsdael. Een perfecte timing, zo twee weken voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Als de fracties tóen hun rug recht hadden gehouden, waren de discussies van nu niet nodig geweest...