De Gemondse horlogier David Henning was gisteren aanwezig tijdens het eerste Repair Café in dorpshuis De Kei om kapotte sieraden van dorpsbewoners te repareren. (Foto: Wendy van Lijssel).
De Gemondse horlogier David Henning was gisteren aanwezig tijdens het eerste Repair Café in dorpshuis De Kei om kapotte sieraden van dorpsbewoners te repareren. (Foto: Wendy van Lijssel). Foto: Wendy van Lijssel

Repair Café beleeft eerste editie in Gemonde

Vaklui repareren spullen in De Kei

Wendy van Lijssel

De eerste editie van het Repair Café, dat gisteren in dorpshuis De Kei in Gemonde werd gehouden, zit er op. Terwijl bezoekers van de gelijktijdig georganiseerde Dorpstafel onder het genot van een kop koffie gezellig met elkaar keuvelden, waren enkele dames doende achter hun naaimachine en boog een aantal heren zich onder andere over een onwillige stuurstang van een fiets, een tosti-ijzer en werden zelfs kapotte sieraden gerepareerd.

Druppelsgewijs meldden zich gisteren mensen uit Gemonde en óók uit de regio met kapotte spullen om deze, indien dat mogelijk was, ter plekke door vaklieden te laten repareren. Zoals Ton van Eeten uit Den Dungen die niet één maar gelijk meerdere zaken ter reparatie aanbood. ,,Ik heb onder andere een paar sieraden bij me die te goedkoop zijn om ze bij een juwelier aan te bieden. Verder heb ik een kapotte stuurstang die ik zelf niet kan repareren en een broek en een jas met uitgescheurde zakken", liet hij weten.

Ook Miet Geerts en Roos Schellekens lieten ter plekke enkele zaken verstellen. ,,Mijn naaimachine is niet goed meer, dus het is fijn dat het hier gemaakt kan worden", aldus Geerts. Hoewel er gisteren geen 'reparatiefile' ontstond werden zo deze ochtend al talloze mensen met kapotte spullen geholpen.

Komende edities

De eerste editie van het Repair Café werd in nauwe samenwerking met de collega's van Wijkplein Sint-Michielsgestel georganiseerd. Omdat er zich op voorhand te weinig vrijwillige vaklieden hadden gemeld om eventuele reparaties te verrichtten, werden ambachtsmensen uit Gestel ingevlogen om bezoekers met kapotte kleding, sieraden en apparaten te helpen. Op de locatie in Sint-Michielsgestel wordt zaterdag 7 mei van 10.00 tot 13.00 uur het volgende Repair Café gehouden. De organisatie laat weten dat er op de woensdagen 18 mei en 29 juni van 10.00 tot 12.00 uur opnieuw een Repair Café in dorpshuis De Kei in Gemonde zal zijn.