Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ZOMERSEIZOEN MET MEER EVENEMENTEN EN NIEUWE FACILITEITEN

De Langspier van 'plas' naar 'park'

De dagen worden langer, de temperatuur loopt op. Voor John Brusselers en Anja van der Donk het sein om het terras van Recreatiepark De Langspier eens extra te poetsen. Het nieuwe seizoen opent op zondag 24 april. Aansluitend viert de schooljeugd twee weken meivakantie. ,,Dus we hopen op goed weer, zodat we meteen een goede start maken", vertelt het ondernemerspaar.

Een goede start betekent veel abonnementen verkopen. Daar hebben de bezoekers én de uitbaters de hele zomer plezier van. John legt uit: ,,Een abonnement verdienen bezoekers snel terug en het verlaagt de drempel om ook doordeweeks te komen. Meestal verkopen we ongeveer duizend abonnementen, waaronder gezinsabonnementen. Dat betekent een basis van zo'n 1.700 vaste bezoekers. Mooi, maar het kan natuurlijk altijd mooier. Een streefgetal noemen is moeilijk, omdat we afhankelijk blijven van het weer."

Park

De Langspier heet sinds kort 'recreatiepark' in plaats van 'recreatieplas'. Zo maken John en Anja duidelijk dat De Langspier meer is dan een plek om te zonnen en zwemmen. Het paviljoen bijvoorbeeld leent zich prima voor feesten en bijeenkomsten, ook buiten het zomerseizoen. En het buitenterrein is het jaar rond beschikbaar voor groepsactiviteiten. John en Anja hebben de afgelopen tijd geïnvesteerd in nieuwe toiletten, een watertrampoline en een nieuw paviljoen-interieur.

Komend seizoen willen ze uitbreiden met een airtrampoline (groot opblaaskussen) en een comfortabel loungestrand. Ze overleggen ook met een sportschool over het organiseren van sportieve evenementen in en rondom het water. John: ,,Dat zijn we nog aan het uitwerken. Denk bijvoorbeeld aan Mudmaker-achtige activiteiten. Verder merken we dat de beachvolley-competitie steeds populairder wordt. Met dank aan volleybalvereniging Blox die hier sinds enige tijd trainingen geeft."

Het jaarlijkse Open Nederlands Kampioenschap Reddingzwemmen is sinds drie jaar te gast in De Langspier en kiest ook dit jaar (in september) voor Boxtel. Een bijzondere activiteit die telkens veel belangstelling trekt. Helemaal nieuw komende zomer is de Ibizamarkt op zaterdag 30 juli. ,,Dat wordt een gezellige hippie-achtige markt met misschien wel 300 kramen. Met een beetje geluk komen die helemaal rond de waterplas, en dat is toch anderhalf tot twee kilometer."

Evenementenlocatie

Plannen voor de verdere toekomst zijn er ook. John en Anja willen het terrein nog meer gaan gebruiken voor sportieve evenementen in het voor- en naseizoen. ,,Qua aard en sfeer is De Langspier daar prima geschikt voor, die mogelijkheden willen we veel meer gaan benutten", vertelt het ondernemerspaar. John benadrukt dat de traditionele cyclocross in december op de agenda blijft. ,,Een prachtig evenement dat nog steeds te weinig publiek trekt", vindt hij. En vertelt verder: ,,Grote investeringen blijven een lastig verhaal. Onze business is deels afhankelijk van het weer en dat maakt banken terughoudend. De topzomers in 2003 en 2006 waren fantastisch. Sinds 2006 is de zomer nooit meer zo goed geweest. Als we nog eens zo'n topzomer beleven, krijgen we extra vlees op de botten en komt er ruimte voor meer ideeën. Gebeurt dat niet, dan zijn we tevreden met wat we hebben. In 2015 hadden we geen enkele superdrukke dag, maar wel veel dagen met 1.000 tot 1.500 bezoekers. Dat is gewoon prima. In heel 2015 begroetten we ruim 50.000 mensen en daar zijn we tevreden mee. Weet je, als 's morgens de zon schijnt, hebben we al goeie zin. Dan schuiven we de gordijnen open, zetten een potje koffie en denken: laat maar komen."

FOTO BOVEN: John Brusselers en Anja van der Donk van Recreatiepark De Langspier kijken uit naar een nieuw zomerseizoen. (Foto: Peter de Koning)