Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GOED WONEN LIEMPDE FUSEERT MET SINT-JOSEPH BOXTEL

'Forse bouwopgave in dorp Liempde'

MARC CLEUTJENS

Stichting Goed Wonen Liempde fuseert morgen, vrijdag 1 april officieel met woonstichting Sint-Joseph in Boxtel. Directeur-bestuurder Rob Dekker van Sint-Joseph blikte deze week vooruit op de samenvoeging waarvoor al in 2014 de eerste gesprekken werden gehouden. Vooral het uitbreiden van het contingent sociale huurwoningen staat de komende jaren volgens Dekker centraal.

In de aanloop naar de samensmelting van beide wooncorporaties, hebben medewerkers van de Boxtelse woonstichting vorige week alle Liempdse huurders bezocht en verrast met een Klumpkesbrood van de jubilerende bakker Jos van Eijndhoven en een bloemenbon van bloemisterij 't Erfke. Op alle adressen waar de deur werd geopend, werd de bon persoonlijk overhandigd en werd een kort welkomstpraatje gehouden; waar de deur gesloten bleef, werd de bon in de brievenbus gedeponeerd.

,,Natuurlijk hebben we sinds de gemeentelijke herindeling al een nauwe band met Liempde omdat we sinds die tijd nauw samenwerkten met Goed Wonen Liempde", vertelt directeur-bestuurder Dekker. ,,Maar nu de fusie bijna een feit is en Liempdse huurders ook daadwerkelijk


huur aan Sint-Joseph gaan betalen, vonden we een persoonlijk contactmoment belangrijk. We wilden zeggen én uitstralen: welkom bij onze club."

ZORGVULDIG PROCES

Terugkijkend op de fusie tussen Goed Wonen Liempde, dat in 1996 voortkwam uit het gemeentelijk woningbedrijf van het dorp, en Sint-Joseph zegt Dekker dat sprake is geweest van een 'zorgvuldig proces' dat uiteindelijk unaniem door beide partijen is gesteund. Van een Boxtels dictaat, zoals criticasters wel eens stelden, was in zijn ogen beslist geen sprake. ,,Het zou in niemands belang zijn om de Liempdse zaak op welke manier dan ook te verkwanselen", zegt de directeur-bestuurder van Sint-Joseph.

Zijn organisatie krijgt morgen bovenop de 3.800 woningen die beheerd worden in Boxtel en Haaren ruim 250 huurhuizen in Liempde bij. Dat is een flinke groei, maar niet dermate groot dat het personeelsbestand van Sint-Joseph moet worden aangepast. ,,Veel taken van Goed Wonen Liempde werden al jaren door ons uitgevoerd. Nu er 250 huizen aan ons bestand worden toegevoegd, kunnen we dat met de huidige formatie prima verwerken. Fuseren heeft immers ook voordelen; zo hoeft maar één jaarrekening opgesteld te worden."

De samensmelting van Goed Wonen Liempde en Sint-Joseph, die in 2015 definitief werd beslecht en op 1 april 2016 geformaliseerd wordt, komt voort uit de complexe nieuwe Woningwet die meer regels en verantwoordelijkheden met zich mee brengt voor kleine corporaties en hun bestuurders. Daarnaast ligt er een forse bouwopgave voor Liempde. ,,Die is voor een kleine zelfstandig opererende corporatie als Goed Wonen Liempde te groot", zo schreef Sint-Joseph in haar onlangs verschenen jaarverslag over 2015. ,,Fusie is de beste waarborg."

LEEFBAARHEID

Woonstichting Sint-Joseph heeft zich ten doel gesteld om - net als in de kern Lennisheuvel - alles op alles te zetten om de voorraad sociale huurwoningen uit te breiden. In Liempde wil de woonstichting volgens directeur-bestuurder Rob Dekker in een tijdsbestek van tien jaar tussen de 75 en 100 sociale huurwoningen realiseren. ,,Niet in één keer, maar fasegewijs, in groepjes van 15 tot 25 huizen om in te kunnen spelen op de vraag naar starterswoningen en levensloopbestendige huizen."

Dekker stelt dat het bouwen van sociale huurwoningen belangrijk is voor de leefbaarheid van kleinere kernen; alleen door huizen te bouwen kan het voorzieningenpeil in stand blijven. ,,Er mag wel iets gaan gebeuren in Liempde omdat de laatste jaren op het gebied van sociale woningbouw slechts twee projecten zijn gerealiseerd: de Witte School en een deel van het plan Heideweg."

Sint-Joseph verwacht overigens niet op korte termijn al aan de slag te kunnen. ,,We hebben geen grondpositie in Liempde en willen dus nauw samenwerken met de gemeente Boxtel die instrumenten heeft om met marktpartijen te onderhandelen en bouwgrond voor sociale woningbouw in beeld te krijgen", zegt Dekker. Hij denkt dat onder meer aan de Roderweg en de Hamsestraat mogelijkheden zijn, maar dat daarover nog gesproken moet worden.

BEWONERSPARTICIPATIE

Directeur-bestuurder Dekker wil met Sint-Joseph meer bereiken in Liempde dan alleen huizen bouwen. ,,We willen net als in de Boxtelse wijken veel investeren in bewonersparticipatie. Zo zien we het Dorpsberaad als een belangrijke gesprekspartner waarmee we net als bij de wijkorganen in Boxtel regelmatig aan tafel willen schuiven om plannen toe te lichten of in te gaan op vragen die onder bewoners leven."

De komende jaren zal het accent echter liggen op de uitbreiding van het aantal sociale huurhuizen in Liempde. ,,Verkopen van huurwoningen is nu niet aan de orde."

FOTO BOVEN: Zicht op wooncomplex Witte School dat enkele jaren geleden in hartje Liempde werd opgeleverd. Stichting Goed Wonen Liempde, die op 1 april fuseert met woonstichting Sint-Joseph in Boxtel, stond aan de wieg van dit plan. (Foto: Peter de Koning).

Liempde

Herinrichting D'n Tip

Vanwege leveringsproblemen wordt pas na Pinksteren gestart met het uitgraven van een waterbergingskelder op het Liempdse evenemententerrein D'n Tip. In eerste instantie zou na de Boeremèrt gestart worden met de herinrichting. De waterberging aan D'n Tip bestaat uit een ondergrondse betonnen kelder op palen. Wegens leveringsproblemen van deze palen worden de werkzaamheden uitgesteld. Hierdoor kan de Oldtimerdag, die jaarlijks wordt gehouden op Tweede Pinksterdag, wél plaatsvinden op het terrein. De kelder wordt in september opgeleverd, hierna start de herinrichting van het parkje.