Om meer recht te doen aan het nieuwe bezoekerscentrum (rechts), wordt de autoweg smaller gemaakt.
Om meer recht te doen aan het nieuwe bezoekerscentrum (rechts), wordt de autoweg smaller gemaakt. Foto: Annelieke van der Linden

centrum in augustus op de schop

Herinrichting Liempde: 'niet zomaar 'n planneke'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een mijlpaal. Zo noemde Mart van Dulmen, projectleider van de werkgroep 'Liemt in Uitvoering', de totstandkoming van het herinrichtingsplan voor het centrum van Liempde. Het college van B. en W. van de gemeente Boxtel stemde dinsdag definitief in met het project van de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL), dat in augustus van start gaat. Donderdag 14 april wordt vanaf 19.30 uur in restaurant Hof van Liempde een informatieavond georganiseerd voor inwoners en ondernemers.

,,Dit is niet zomaar een planneke", zei Van Dulmen gisteravond, toen hij namens SPPiLL het herinrichtingsplan presenteerde in streekhuis Het Groene Woud. ,,De samenwerking met de gemeente is een heel proces geweest. Het is mooi om te zien dat we niet worden gezien als inwoners die zich ergens mee bemoeien, maar als volledige partners. Ik sta nu een kwartiertje te praten over iets wat dik een jaar werk kost..."

De planvorming startte bij de vervanging van de hoofdriolering tussen evenemententerrein D'n Tip en de Nieuwstraat. Tegelijkertijd krijgt het centrum van Liempde een opknapbeurt. Veertien kastanjebomen in het Concordiapark, waarbij kastanjebloedingsziekte is geconstateerd, worden vervangen door lindebomen. Van Dulmen geeft aan dat drie monumentale kastanjes niet ziek zijn en sterk genoeg zijn om te blijven staan. In het park wordt ook een nieuw gazon ingezaaid en nieuwe hegjes geplant. Het bushokje, nu nog aan de Barrierweg, krijgt een andere plaats. Samen met de kiosk wordt het Concordiapark een 'muzikaal plein'.

bloembakken

Het Raadhuisplein gaat na de herinrichting de naam 'Ontmoetingsplein' dragen, terwijl het culinaire plein voor café Het Wapen van Liempde te vinden zal zijn. ,,Door seizoensparkeren in te voeren op een aantal plekken, kunnen er ruimere terrasjes worden neergezet en krijgt het centrum een vriendelijkere uitstraling", licht Van Dulmen toe. Op de parkeerplaatsen die in de zomer niet mogen worden gebruikt, komen verplaatsbare bloembakken te staan. Aan het Raadhuisplein en het Concordiapark worden fietsparkeerplaatsen gerealiseerd.

Om fietsers, wandelaars en mindervaliden meer lucht te geven in het centrum, worden autowegen versmald en komt er een duidelijke verbinding tussen het centrum en D'n Tip, het terrein waar onder meer oplaadpunten voor fietsen komen. Van Dulmen: ,,Hierdoor wordt het nóg onaantrekkelijker voor vrachtwagen om door Liempde te rijden. Daarnaast wordt er meer ruimte gecreëerd voor bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd. Zo komt de boerderij tot zijn recht."

soepel

Wethouder Peter van de Wiel roemde gisteravond de samenwerking met de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL). ,,Voordat burgerparticipatie goed en wel was doorgedrongen in Boxtel, was Liempde er al mee begonnen." Vier jaar geleden werden de eerste stappen gemaakt en kwam SPPiLL tot stand. ,,We hebben aanloopproblemen gehad en zijn als het ware zonder zwemdiploma in het diepe gesprongen", aldus Van de Wiel. ,,De gemeente was het absoluut niet gewend dat verantwoordelijkheden bij burgers kwamen te liggen. De laatste twee jaar verloopt het erg soepel."

overlast

Inwoners worden geïnformeerd over plannen op 14 april. Vervolgens wordt tot en met juni, samen met bureau Grasveld uit Beek en Donk, gewerkt aan de bestekvoorbereiding. Vervolgens vindt een aanbesteding plaats, zodat in augustus gestart kan worden met de werkzaamheden. Die moeten voor het eerste grote evenement in Liempde klaar zijn: de Boeremèrt op 17 april 2017. ,,We realiseren dat de werkzaamheden overlast met zich meebrengen, voor aanwonenden, ondernemers en winkeliers. Maar we hebben deze plannen juist gemaakt voor hen en proberen naar iedereen zo goed mogelijk te communiceren."

De kiosk is al gerestaureerd, binnenkort krijgt de rest van het Concordiapark in Liempde een grote opknapbeurt. (Archieffoto: Peter de Koning).