boxtel gooit alle stemlokalen open

Raadplegend referendum over Oekraïne op 6 april

Landelijk telt Nederland op woensdag 6 april, als er een raadgevend referendum over de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne plaatsvindt, 1.034 stemlokalen minder dan tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in 2015, zo meldt GeenStijl. Boxtel kiest er echter voor om, net als tijdens de verkiezingen in 2015, vijftien stembureaus open te gooien. Alle stemlokalen zijn geopend van 07.30 tot 21.00 uur.

In de associatieovereenkomst hebben de EU en haar lidstaten afspraken gemaakt met Oekraïne over politieke en economische samenwerking, en vooral over handel. Mensen kunnen op 6 april voor óf tegen de wet tot goedkeuring van de overeenkomst stemmen. De volgende vraag is op het stembiljet te lezen: 'Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne'. Bij een opkomstpercentage van dertig procent is sprake van een rechtsgeldig referendum. Kijk voor een overzicht van alle vijftien stemlokalen op www.boxtel.nl. Op de stembiljetten staat het dichtstbijzijnde bureau aangegeven.

Alle stemgerechtigden hebben inmiddels een pas ontvangen. Mensen die geen pas hebben ontvangen of deze kwijt zijn, kunnen tot uiterlijk dinsdag 5 april 12.00 uur een vervangende pas aanvragen bij een speciaal ingerichte balie in de publiekshal van het gemeentehuis aan de Markt. Hiervoor is een geldig identiteitsdocument noodzakelijk. Een afspraak maken is niet nodig.

In Esch is het mogelijk om te stemmen in dorpshuis De Es aan de Dorpsstraat. Gemondenaren kunnen terecht bij dorpshuis De Kei aan de Sint-Lambertusweg.

Op 6 april wordt 's avonds een voorlopige uitslag gepresenteerd. Dinsdag 12 april stelt de Kiesraad (centraal stembureau) de officiële uitslag vast.


Brazilianen brengen bezoek aan de Greentech Campus

Eerder was er al een Chinese filmploeg en vandaag bracht een delegatie van twintig Brazilianen een bezoek aan de Greentech Campus bij Helicon Opleidingen in Boxtel. De groep kreeg een toelichting op de plannen en ambitie van Greentech Brabant. Studenten van Helicon verzorgden de rondleiding.

De Brazilianen kwamen naar Nederland op uitnodiging van de provincie Noord-Brabant. Kennisuitwisseling over technologie en productiemethoden staan centraal tijdens het bezoek. Met name de samenwerking tussen overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs op het gebied van nieuwe technologieën heeft hun aandacht, aldus wethouder Peter van de Wiel.

Bedrijven die groene reststromen (biomassa) willen omzetten in grondstof of energie, kunnen hun producten testen in Greentech Park. Zo komen ze erachter wat er mogelijk is met biomassa en hoeveel het oplevert. Dit is belangrijk voor bedrijven die meer willen halen uit biologische reststromen behalve compost maken. Ook de Brazilianen willen deze technologie introduceren in hun eigen land.

Greentech Campus is een initiatief van de gemeente Boxtel, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, Agrifood Capital en Helicon en Avans. Ook bedrijven als Kamplan en Maris Project zijn deelnemer in het project, dat wordt ondersteund door de provincie.