Afbeelding
Foto: Peter de Koning

MAESTRO: PROMINENTEN OP DE BOK BIJ BOXTEL'S HARMONIE

Liefdesdrama klinkt in park Molenwijk

Geïnspireerd op het succesvolle tv-programma Maestro, houdt Boxtel's Harmonie in april volgend jaar een lokale editie van deze dirigeerwedstrijd. Bekende Boxtelaren worden uitgedaagd om op de dirigeerbok te klimmen en voor even de muzikale leiding op zich te nemen over het harmonieorkest. Maar zover is het nog niet. Eerst klinkt een Concerto d'Amore. Het voorjaarsconcert vol liefdesmuziek én dans vindt zondagmiddag 10 april plaats in wandelpark Molenwijk.

Het is voorjaar. Dus de liefde 'hangt' in de lucht. Voor Boxtel's Harmonie is dit aanleiding voor Concerto d'Amore, een optreden met liefdesmuziek. Zondag 10 april klinkt aan de oever van Leijsenven in wandelpark Molenwijk onder meer muziek die is geïnspireerd op de tragedie Romeo en Julia van William Shakespeare. Zowel van Leonard Bernstein (West Side Story) als Sergei Prokofiev.

Dirigent Jules van de Loo vertolkt met Boxtel's Harmonie zes delen uit de oorspronkelijk door Prokofiev als balletmuziek geschreven compositie uit 1935. Het ene moment luistert het publiek naar zeer romantische muziek en het andere moment klinken genadeloos ruwe klanken. Op die manier brengt de componist de onmogelijke relatie tussen geliefden uit twee rivaliserende families tot uiting. Als docent moderne dans van Podium4All beeldt Lotte Timmermans uit Boxtel de dramatische impasse uit met de Liempdse breakdancer Ranil van Peperstraten. Het muziekkorps hoopt op deze wijze de muzikale tragedie nóg meer tot de verbeelding te laten spreken.

De interpretatie van Romeo & Julia die Bernstein in 1961 componeerde voor de muziekfilm West Side Story, vertolkt het harmonieorkest in een compilatie. Van heel andere orde, maar evenzeer geïnspireerd op een liefdesverhaal, is Persis. Het werk vertelt het verhaal van een Amerikaan die terugreist in de tijd en een onbereikbare Perzische schone ontmoet.

BUITENCONCERT

Boxtel's Harmonie hoopt dat het volgende week zondag mooi weer is, zodat het voorjaarsconcert buiten kan plaatsvinden. Wandelpark Molenwijk is bij uitstek een mooie ambiance voor dit Concerto d'Amore. ,,Menige Boxtelse kalverliefde is op deze plek tot wasdom gekomen", grinnikt voorzitter Paul van Alphen van het muziekkorps. ,,Een betere plek voor dit optreden is eigenlijk niet denkbaar." Het gratis toegankelijke optreden begint om 14.30 uur en vindt plaats in de directe nabijheid van restaurant Molenwijk. Mocht het slecht weer zijn, dan kiezen de muzikanten ervoor om het optreden naar de zaal van het horecabedrijf van Karel en Wilma Wijnen te verplaatsen. Daar zijn in het kader van Concerto d'Amore ook schilderijen te zien van de Boxtelse kunstenaar Toon Stalpers.

PETER EN DE WOLF

Terwijl de leden van de harmonie druk in de weer zijn om een nieuw clublokaal te realiseren in het vroegere snookercentrum aan de Passage Riche, zitten zij ook muzikaal niet stil. Dat bewijst niet alleen het lenteconcert in park Molenwijk, maar de optredens die de rest van dit jaar én volgend jaar al in de pijplijn zitten. Het meest in het oog springend is daarbij de uitvoering van het muzikale sprookje Peter en de Wolf. Woensdag 29 juni zijn daarvoor de kinderen van diverse basisscholen uitgenodigd die in aanloop naar het concert in de klas al hebben leren luisteren naar de compositie van Prokofiev. Boxtel's Harmonie heeft de scholen daarvoor een cd en een lesboekje ter beschikking gesteld. Zondag 3 juli wordt de compositie voor andere belangstellenden uitgevoerd.

Verder volgen dit jaar nog een huldigingsconcert voor jubilarissen (17 juli), deelname aan het Regioconcert (6 november) en een kerstconcert (17 december). En daarna kijken de muzikanten uit naar de al genoemde dirigeerwedstrijd waarin de titel Maestro van Boxtel op het spel staat. Op dit moment is nog onduidelijk hoe prominente Boxtelaren zullen worden benaderd om een muziekstuk te dirigeren met Boxtel's Harmonie.

FOTO BOVEN: De Liempdse breakdancer Ranil van Peperstraten danst samen met Lotte Timmermans, docente van Podium4All, op 'Romeo & Juliet' van Sergei Prokofiev. Boxtel's Harmonie vertolkt het muzikale liefdesdrama aan de oever van het Leijsenven in wandelpark Molenwijk. (Foto: Peter de Koning).


Jeugdpromconcert
Boxtel's Harmonie

MuziCool. Dat is de titel van het jeugdpromconcert dat het opleidingsorkest van Boxtel's Harmonie zaterdagavond 2 april op de planken brengt in het Jacob-Roelandslyceum.

Samen met het koortje van Carolien van Riel worden tal van bekende liedjes vertolkt. Ook Nohr de Vos, finalist van het Junior Songfestival, treedt op. MuziCool begint om 19.00 uur. Kaartjes kosten 2,50 euro voor kinderen. Belangstellenden vanaf 13 jaar betalen 5 euro. Kaarten zijn te bestellen via info@boxtelsharmonie.nl en te koop bij bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat) en telefoonwinkel Ring & Go (Rechterstraat).

Danseres Lotte Timmermans in actie. (Foto: Malcom Zola).