'ook volop kansen bij andere plannen'

DKA: ambitie weegt zwaarder dan snelheid

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Het verschil tussen de initiatieven van het Collectief en Wim van der Vorst voor voormalig milieueducatiecentrum De Kleine Aarde was 'niet levensgroot', aldus wethouder Peter van de Wiel. De ambitie, de grote financiële zekerheid, de openstelling van het gebied voor de gehele Boxtelse gemeenschap en de kans om Boxtel als onderwijsgemeente 'in the picture' te zetten, waren echter doorslaggevend voor het college van B. en W. om voor het Collectief te kiezen.

Mocht de gemeenteraad instemmen met het voorstel van burgemeester en wethouders, dan gaat het college snel weer om tafel met het Collectief. ,,We dringen er bij deze partij wél op aan goed te kijken naar de andere initiatieven en de goede ideeën mogelijk op te nemen in de plannen. We zijn er namelijk van overtuigd dat in de andere initiatieven volop goede kansen liggen. Hierdoor kan het initiatief van het Collectief leiden tot nóg iets mooiers."

zwaarder

Alle initiatieven werden langs een matrixlijst gehouden door acht ambtenaren. Zij kwamen vervolgens bij elkaar om tot een gemeenschappelijke score te komen. Het Collectief eindigde als eerste, daarnaast waren er volgens wethouder Van de Wiel nog een aantal extra argumenten van belang. ,,Met het initiatief van het Collectief wordt De Kleine Aarde écht weer een duurzaamheidscentrum. Er zal volop geëxperimenteerd worden, onder meer op het gebied van onderwijs en wonen. Daarnaast blijft de gemeente eigenaar van het terrein, waardoor we de regie behouden op de duurzame toekomst van het terrein. En de hele Boxtelse gemeenschap kan meegenieten, want vrijwel het hele terrein wordt opengesteld. Bovendien is het plan een gouden kans om Boxtel op de kaart te zetten als onderwijsgemeente van Nederland, met name op het gebied van het middelbaar beroepsonderwijs." Van de Wiel laat weten dat het plan van Van der Vorst op basis van snelheid als beste uit de bus zou komen. ,,Ook dit is een betrouwbare en goede partij. De andere argumenten wegen echter zwaarder voor ons."

omwonenden

Onlangs verenigde een aantal omwonenden zich in de groepering Buren van De Kleine Aarde. Uit een enquête, die onder 26 bewoners is verspreid, bleek dat deze club het meeste vertrouwen heeft in het plan van Van de Vorst en vraagtekens stelt bij het Collectief. Wethouder Van de Wiel: ,,Er is bij ieder besluit een kans dat omwonenden een bezwaarprocedure starten. Een aantal omwonenden maakt zich met name zorgen over de veiligheid van de biovergistingsinstallatie die bij de plannen van het Collectief hoort. Onlangs is er echter een gesprek geweest met een vertegenwoordiging van Buren van De Kleine Aarde. Wij denken daarmee een hoop onduidelijkheid en ruis weggenomen te hebben. Zo moet er nog een heel vergunningentraject worden doorlopen voor zo'n vergistingsinstallatie. Daarbij wordt specifiek naar veiligheid gekeken. Als de machine niet veilig genoeg is, komt het er niet en gaan we op zoek naar een alternatief." Van de Wiel merkte bovendien op dat hij dinsdag een andere omwonende sprak. ,,Die persoon had een heel andere mening had over de toekomst van De Kleine Aarde."

Alle stukken over het proces rondom de invulling van De Kleine Aarde, inclusief de beoordeling en het raadsvoorstel, zijn te vinden op www.boxtel.nl.