Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

WIELERWERELD GESCHOKT DOOR TWEE STERFGEVALLEN

Koen de Kort sterk in Gent-Wevelgem

MARC CLEUTJENS

Koen de Kort heeft op Eerste Paasdag een ijzersterke Gent-Wevelgem gereden. De Liempdenaar legde in de voorjaarsklassieker beslag op de zestiende plaats en was daarmee de beste Nederlander. Na afloop van de wedstrijd bleek dat renner Antoine DemoitiƩ betrokken was geweest bij een ernstig ongeval; de Belg overleed een dag later in het ziekenhuis.

Waar De Kort in die andere Vlaamse klassieker - E3 Prijs Harelbeke - nog ten val was gekomen en geen goed klassement kon rijden, reed hij op zondag steeds mee met de besten. De Liempdenaar sprintte kort na de finish van winnaar Peter Sagan mee voor de vijfde plaats. Op de meet bleek hij als zestiende binnen te zijn gekomen, een prima klassering met het oog op de andere voorjaarsklassiekers waarbij de Ronde van Vlaanderen zondag 3 april als eerste op het menu staat. De Kort is een van de Nederlandse renners in de ploeg van Giant-Alpecin, samen met Roy Curvers, Ramon Sinkeldam en Albert Timmer.

Op Twitter toonde De Kort zich tevreden over zijn prestatie; ondanks de zware weersomstandigheden - er waaide een stevige wind in de Westhoek - lukte het met goede benen om voor een hoge klassering te gaan. ,,Ik zat goed bij de laatste beklimming van de Kemmelberg. Ik wist dat die klim cruciaal zou zijn en slechts vier renners waren sterker. Bij de sprint voor de vijfde plaats koos ik het verkeerde wiel en werd ik zestiende", zei de Liempdenaar later.

Na de finish van Sagan en de andere renners ging het al gauw niet meer over het klassement maar over het noodlottige ongeval van DemoitiƩ, die met andere wielrenners ten val was gekomen in Gent-Wevelgem. Hij werd daarbij geraakt door een motor en raakte zeer ernstig gewond. De Belg overleed later in een ziekenhuis in Lille. ,,Ik kan maar niet begrijpen dat Antoine is heengegaan", twitterde De Kort. Hij reageerde ook op de plotselinge dood van Daan Myngheer, die een hartstilstand kreeg en overleed tijdens een wielerkoers op Corsica. ,,Mijn sport is hard en soms wreed, maar zou nooit over leven en dood moeten gaan", reageerde hij ontzet.

FOTO BOVEN: Het peloton van Gent-Wevelgem koerst door Diksmuide. (Foto: Marc Cleutjens).