De skateramp in Boxtel-Oost.
De skateramp in Boxtel-Oost. Foto: Henk van Weert

Bezwaar tegen herinrichting Oost

'Hobbendonkseweg' niet blij met verplaatsing JOP

Lonneke Hoondert

De gemeente Boxtel startte vorige week met de eerste werkzaamheden aan de Dr. De Brouwerlaan. De straat in Boxtel-Oost, inclusief het complete parkgedeelte tussen de laan zelf en de Hobbendonkseweg, ondergaat dit jaar een metamorfose. Niet alle omwonenden zijn daar even gelukkig mee en deze week werd er dan ook een bezwaarschrift ingediend.

In het uiteindelijke ontwerp voor de herinrichting staat aangegeven dat de Jongerenontmoetingsplaats (JOP) en de skateramp verhuizen naar de groenstrook tussen de Maastrichtsestraat en de Hobbendonkseweg. Bewoners van de Hobbendonkseweg zijn hier echter niet over te spreken. Namens een grote groep omwonenden dienden Arjan van der Zee en Natacha Pinas deze week een bezwaarschrift in waarin zowel wordt geageerd tegen de inhoud van het definitieve plan voor de JOP en de skateramp als de procedure die de gemeente gevolgd heeft om te komen tot het nieuwe ontwerp. Daarnaast maken ze op voorhand bezwaar tegen het in procedure brengen van de plaatsing van de kiosk die voorheen op de Markt stond, waarover de Raad van State in 2013 besloot dat deze niet in het parkgedeelte nabij de Hobbendonkseweg mocht komen. De bewoners vrezen dat de muziektent in een later stadium toch door de gemeente zal worden geplaatst.

'ONDOORZICHTIG'

Van der Zee en Pinas menen dat de procedure door de gemeente Boxtel 'zeer onzorgvuldig en uiterst ondoorzichtig' is doorlopen. De gemeente heeft volgens hen nooit aangegeven waar de JOP en de skateramp naar toe zouden gaan. Het plan voor de herinrichting werd in delen ontworpen. De voorzieningen kwamen hierin eerder niet aan bod. Pas op 8 maart, na het afronden en definitief vaststellen van het gehele ontwerp voor de herinrichting van de Dr. De Brouwerlaan, werd volgens de bezwaarmakers duidelijk waar ze geplaatst zouden worden. De omgevingsvergunningen voor het verplaatsen van de JOP en skateramp zijn inmiddels verleend.

In november 2015 stuurden Van der Zee en Pinas een brief aan het college om hun zorgen uit te spreken omtrent de eventuele verplaatsing van de voorzieningen. Op dat schrijven kregen ze 9 maart, een dag na het besluit, 'na herhaaldelijk aandringen' een antwoord. ,,Wij voelen ons niet serieus genomen en hebben het gevoel dat we aan het lijntje zijn gehouden", vertelt Van der Zee. Hij vindt het ook kwalijk dat er tegen de JOP wel in beroep kan worden gegaan, maar tegen de skateramp niet.

Bewoners van de Hobbendonkseweg maken zich zorgen over de overlast die de verplaatsing van de JOP met zich zou meebrengen. Ze stellen dat de JOP op de huidige locatie reeds een probleem vormt met betrekking tot het dealen van drugs en dat dit zich alleen maar zal verplaatsen. ,,De gemeente heeft ons niet duidelijk kunnen maken wat de (positieve) effecten zullen zijn van de verplaatsing van de JOP", stellen de briefschrijvers namens circa 25 buurtbewoners.

De gemeente geeft aan dat zij het contact met de bezwaarmakers en de procedure zelf als zeer zorgvuldig en intensief heeft ervaren. ,,De herinrichting van de Dr. De Brouwerlaan is een lang proces geweest met verschillende deelprojecten. Eerder was nog niet bekend waar de JOP geplaatst zou worden, nu dit wel bekend is, hebben omwonenden recht op het maken van bezwaar", aldus communicatiemedewerker Pleun den Ouden. ,,De commissie bezwaarschriften heeft het bezwaar inmiddels in goede orde ontvangen. Tegen de skateramp kan echter geen bezwaar worden aangetekend, omdat hier geen vergunning voor nodig is."

Boxtel wil de jongerenontmoetingsplaats (JOP) aan de Dr. De Brouwerlaan enkele meters verplaatsen.