Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

Imkers Sint-Ambrosius schenken 50 bijenbomen

De Boxtelse bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius zoekt vijftig tuinbezitters die een gratis bijenboom willen plaatsen. Onder het motto 'Wie jarig is trakteert' geeft de vereniging vijftig bomen weg ter ere van haar 250-jarig bestaan. Ze moeten op vijftig plekken in Boxtel en Esch uitgroeien tot rijke voedselbronnen voor bijen, vlinders en hommels.

De cadeau-actie hangt samen met de planten- en bijenmarkt in Boxtel (foto). Die wordt zondag 17 april vanwege het jubileum van Sint-Ambrosius extra groot. Tuinbezitters die een gratis boom willen hebben, moeten zich vooraf aanmelden. Zij kunnen dan een exemplaar ophalen op 17 april, als ze tenminste bij de eerste vijftig belangstellenden zitten.

De bijzondere traktatie is bedacht door Ambrosius-lid Han Goossens. Hij wil zo ook een impuls geven aan de biodiversiteit in Boxtel en Esch. ,,Veel mensen weten wel dat bijen het moeilijk hebben tegenwoordig", zegt Goossens. ,,Een van de oorzaken is de achteruitgang van de biodiversiteit. Vooral in de zomer, wanneer de bijen geboren worden die de winter moeten overleven, is er te weinig te eten voor ze. Nadat de linde gebloeid heeft, is er eigenlijk bijna geen voedsel meer te vinden voor allerlei bijen, hommels en vlinders."

LUCHTIGE KROON

Elke tuinbezitter kan een beetje bijdragen aan een oplossing hiervoor, stelt Goossens. ,,Namelijk door een boom of struik te planten die pas bloeit als de laatste linde hiermee klaar is", stelt de imker. ,,Dit geldt voor de bijenboom (Tetradium daniellii – red.). Die bloeit in juli en augustus en bevat rijkelijk nectar en stuifmeel. Stuifmeel is erg belangrijk voor jonge bijen omdat het eiwit bevat waarvan ze goed kunnen groeien. De nectar kunnen ze opslaan voor het winterseizoen zodat ze dan beter voer hebben dan de suiker die ze bijgevoerd krijgen door de imker."

De bijenboom heeft volgens Goossens ook tuinbezitters veel moois te bieden. ,,Het is een prachtige boom met een luchtige kroon. Het blad is aan de bovenzijde glanzend donkergroen en aan de onderkant grijsgroen. De boom bloeit met geelwitte tot lichtroze bloemen in pluimen en die zijn zoetgeurend. Na de bloei komen er roodbruine zaaddozen die de boom gedurende de nazomer een fraaie kroon geven, voordat het blad in oktober een goudgele herfstkleur krijgt."

De bijenboom kan volgens Goossens in veel tuinen passen. Onder gunstige omstandigheden kan de boom wel acht tot soms zelfs tien meter hoog worden. Maar ook als heester, of zelfs windscherm, kan de bijenboom uitstekend dienen.

Wie belangstelling heeft voor een bijenboom kan zich per e-mail melden bij jmgoossens@kpnmail.nl.