Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

bakker aan de barrierweg viert 135-jarig bestaan

Kijkje nemen in Liempdse bakkerij

Op 2 april 1881, toen nog met houtgestookte oven, startte Petrus van Eijndhoven een bakkerij in Liempde. 135 jaar later bestaat de bakkerij, die nu eigendom is van Jos en Ine van Eijndhoven, nog steeds. Zaterdag 2 april worden inwoners vanwege het jubileum getrakteerd op 'lustrumbrood', een week later kan iedereen een kijkje achter de schermen nemen...

,,Wie zijn verjaardag viert, zal trakteren", laten Jos en Ine weten. Dat doen ze door middel van een speciaal lustrumbrood, dat onder meer bloem, meel en griesmeel bevat. En passie... Een week later, op zaterdag 9 april, gaan de deuren van de bakkerij open voor het publiek. Iedereen krijgt de mogelijkheid om onder het genot van een kop koffie te zien hoe alle lekkernijen, zoals worstenbroodjes en natuurlijk het bekende Liempds Klumpkesbrood, gebakken worden. Mensen zijn welkom tijdens de openingstijden van de winkel.

vergunning

In 1881 vroeg Piet van Eijndhoven, de opa van Jos, een vergunning aan bij de toenmalige burgemeester Johannes van der Sande en deze werd gehonoreerd. De bakkerij vestigde zich op de hoek van de Oude Postbaan en het Kaarpad. In 1930 nam Koos van Eijndhoven de zaak noodgedwongen met zijn moeder over vanwege het overlijden van zijn vader Piet.

In 1947, twee jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, concludeerde de toenmalige burgemeester Geert Laurijssens dat de Liempdse bakkerijen Van Eijndhoven en Van der Vleuten niet aan de eisen voldeden. Beide bedrijven gingen samenwerken en vestigden zich aan de Barrierweg. Jan van der Vleuten stopte uiteindelijk met de bakkerij, maar Koos van Eijndhoven ging verder. Jos kwam zelf in 1970 in de bakkerszaak werken en nam het bedrijf in 1980 met Ine over.

FOTO ONDER: Vanwege de afgelasting van de Boeremèrt gooide bakkerij Jos van Eijndhoven de deuren open. Ine van Eijndhoven (rechts) verkocht heel wat Klumpkesbroden...