In de serie Klassiek in Kerken (Klik) verzorgt barokensemble Carminis Consort een optreden in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat.
In de serie Klassiek in Kerken (Klik) verzorgt barokensemble Carminis Consort een optreden in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat. Foto:

CARMINIS CONSORT IN SERIE KLIK

Protestants kerkje vult zich met vroege barok

De ingetogen soli en duetten van Constantijn Huygens en Herman Hollanders zullen in schril contrast staan met de virtuoze werken van Claudio Monteverdi. Het optreden van Carminis Consort in de muziekserie Klassiek in de Kerken (KliK) belooft zaterdag 16 april veel moois in het protestantse kerkje aan de Clarissenstraat.

Carminis Consort wordt gevormd door de sopranen Ineke Baksteen en Margareth Iping, Juun Voorhoeve op viola da gamba en barokgitaar en Tjalling Roosjen op klavecimbel. Het kwartet is gespecialiseerd in het barokke repertoire voor twee sopranen en continuo. Tijdens de nieuwe aflevering van de concertreeks KliK presenteert het twee jaar geleden opgerichte barokensemble haar nieuwste programma: 'Psallite Domino, sancti ejus'.

Huygens en Hollanders zijn twee Nederlandse componisten uit de zeventiende eeuw. Van hun hand klinken geliefde fragmenten van psalmen met een Latijnse tekst. Huygens hoorde zijn Italiaanse tijdgenoot Monteverdi in Venetië en was diep onder de indruk van het werk van deze kapelmeester in de beroemde San Marco-basiliek. Carminis Consort vertolkt ook instrumentale muziek: van Girolamo Frescobaldi.

DOORSTART

Klassiek in de Kerken is de 'doorstart' van Proefkamermuziek en wordt georganiseerd door een werkgroep die bestaat uit de Boxtelaren Maarten Koelink, Corrie Terlouw, Kees Doevendans, David Andreae en Laurens Felix. Vorig jaar november vond het eerste optreden in de concertreeks plaats. Jaarlijks wil KliK vier tot zes vocale en/of instrumentale concerten op zaterdagmiddag houden in de Sint-Petrusbasiliek of de protestantse kerk. Het optreden wordt steeds afgesloten met een glas wijn tijdens de nazit.

Het concert in de kerk aan de Clarissenstraat begint om 16.00 uur en duurt een uur zonder pauze. Toegang is 10,00 euro inclusief programmaboek en een drankje na afloop. Zie ook website www.carminis.nl. Het volgende optreden in de concertserie KliK is op 8 oktober; dan treedt blaaskwintet Cartouche op.

FOTO ONDER: In de serie Klassiek in Kerken (KliK) verzorgt barokensemble Carminis Consort een optreden in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat.


SAMENVOEGING BLAASORKESTEN IN ORION

Sint-Arnoldus speelt samen met fanfare Spoordonk

Na een succesvol gezamenlijk optreden vorig jaar zoekt de Lennisheuvelse fanfare Sint-Arnoldus zondag 10 april opnieuw de samenwerking met Concordia uit Spoordonk. De muzikanten van beide blaasorkesten vormen één ensemble van zo'n zestig muzikanten. Ook een slagwerkgroep en een zangkoor treden op in gemeenschapshuis Orion.

De slagwerkers van fanfare Concordia openen het concert onder leiding van Wouter van de Winne. Daarna presenteert zanggroep Mixed Voices zich. Het koor bestaat uit circa veertig mannen en vrouwen en wordt gedirigeerd door Annemarie Markgraaf. Het repertoire omvat eigentijdse songs: van gospel tot musical, van blues tot pop en van Adele tot Nick & Simon. De zangers worden begeleid door een combo, dat bestaat uit een toetsenist, twee gitaristen en een basgitarist.

PASODOBLE

In het tweede deel van de concertmiddag speelt het samengevoegde fanfareorkest. Mariska van Brienen, de dirigent van Sint-Arnoldus, staat op de bok tijdens de vertolking van 'Ross Roy', een compositie die Jacob de Haan schreef in opdracht van St. Peters Wind Symphony uit Brisbane en een medley uit de film Grease.

Hierna neemt Jef van de Sande uit Spoordonk de muzikale leiding over en klinkt een vijfdelig werk geïnspireerd op de indiaanse bevolking van de Amerikaanse staten Noord- en Zuid-Dakota. Hierna klinkt Amparito Roca, één van 's werelds populairste pasodobles. Het optreden wordt afgesloten met 'Zij gelooft in mij' van André Hazes.

Het concert van Sint-Arnoldus en Concordia begint zondag 10 april om 13.30 uur. De toegang is gratis.


Ook boekverkoop
op snuffelmarkt
protestantse kerk

De jaarlijkse snuffel- en boekenmarkt van de Protestantse Gemeente staat zaterdag 9 april in het teken van thema Goede Buren. De helft van de opbrengst is bestemd voor restauratie van het carillon van de 'buurman', de Sint-Petrusbasiliek. De andere helft van de marktopbrengst wordt aangewend voor een nieuw informatiebord in de tuin van de protestantse kerk.

De snuffel- en boekenmarkt in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat 18 duurt zaterdag 9 april van 10.00 tot 15.00 uur. De entree bedraagt één euro; kinderen tot 12 jaar mogen gratis binnen. Op de avond ervoor, vrijdag 8 april kunnen mensen tussen 17.00 en 20.00 uur tweedehands spullen afleveren. Witgoed, meubelen, fietsen en computers worden niet aangenomen.

DONEREN

Wie niet in de gelegenheid is om de markt te bezoeken en beide goede doelen toch wil steunen, kan een donatie overmaken op IBAN-nummer NL45 RABO 0168 8820 00 van de Protestantse Gemeente onder vermelding van snuffelmarkt.

Tweedehands markt

De opbrengst van de tweedehands markt die maandelijks op zaterdagmiddag wordt gehouden in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat komt steevast ten goede aan lokale goede doelen. Oók op zaterdag 2 april. Bezoekers betalen één euro; kinderen tot twaalf jaar mogen gratis binnen. De markt duurt van 13.00 tot 16.00 uur.

Senioren

De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in Boxtel heeft voor haar leden de onderstaande activiteiten op het programma staan.

ZONDAG 3 APRIL

12.30 gezamenlijk eten in Elisabethsdael; aanmelden vóór 1 april via telefoonnummer (0411) 66 25 79.

MAANDAG 4 APRIL

14.30 koersbal in Orion.

DINSDAG 5 APRIL

13.30 biljarten in De Walnoot.

13.30 hobbymiddag Kinderboerderij.

14.00 kienen in De Adelaar.

DONDERDAG 7 APRIL

13.30 bridge in De Walnoot.

13.30 handwerken in Orion.

VRIJDAG 8 APRIL

13.30 rikken en jokeren in De Walnoot.

20.30 toneel Prettig Gestoord in De Speeldoos, Vught.