REEKS ORGELCONCERTEN START 10 APRIL

Nieuw op Smitsorgel: gratis matineeconcerten

De Stichting Kerkconcerten Boxtel (SKB) maakt zich op voor de start van een nieuwe reeks uitvoeringen op het monumentale Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek. In het jaar na de viering van het gouden jubileum, is een aantal bekende organisten geboekt voor de concertcyclus. Nieuw is dat dit seizoen twee gratis toegankelijke matineeconcerten worden gehouden.

Voorzitter Kees van Houten van de SKB is blij met het programma dat is samengesteld. Naast uitvoeringen van 'oude bekenden' zoals Thed van den Aker en Tommy van Doorn, die de vaste bespeler is van het Smitsorgel, heeft hij met zijn bestuur enkele zeer getalenteerde jonge organisten bereid gevonden een concert te verzorgen op het 19e eeuwse instrument. Het zijn Laurens de Man, Adriaan Hoek en Bas Koster die momenteel in de eindfase van hun conservatoriumopleiding zitten.

Ronduit fier is Van Houten op het feit dat de bekende organist Hayo Boerema naar Boxtel komt. Boerema is verbonden aan de Grote of Sint-Laurenskerk in Rotterdam en wordt door de SKB-voorzitter omschreven als een 'gerenommeerde topper'. Zondag 8 mei is de Rotterdammer te gast in de Boxtelse kerk.

HOGE VERWACHTINGEN

Naast de reguliere zondagavonduitvoeringen op het Smitsorgel, introduceert de SKB in haar 51e bestaansjaar het matineeconcert. Zaterdagmiddag 4 juni is het de beurt aan Bas Koster van de Hervormde Gemeente in Oudewater, zaterdag 9 juli komt Adriaan Hoek van de Christelijk Gereformeerde Kerk op Tholen naar Boxtel. Beide uitvoeringen zijn gratis toegankelijk; de SKB hoopt hiermee meer belangstellenden naar de Sint-Petrusbasiliek te lokken.

Hoge verwachtingen heeft voorzitter Van Houten van het concert dat de 23-jarige Laurens de Man zondag 10 april zal verzorgen op het Smitsorgel. De organist van de Janskerk in Utrecht staat te boek als een groot talent en heeft onder meer werken van Bach, Mozart en Franck op het programma staan.

,,De hoofdschotel van het programma is het grootse Grande Pièce Symphonique van César Franck", vertelt Van Houten. ,,Met deze compositie heeft de componist een brug willen slaan over een afgrond, waarvan de ene kant het orkestrale, symfonische domein is en de andere zijde dat van het orgel. Niet alleen de vorm van de symfonie werd in deze orgelmuziek toegepast, maar ook de geest en het klankidioom van het symfonisch ensemble. Hiermee trok Franck doelbewust de consequentie uit zijn gezegde 'Mon orgue c'est mon orchestreer'."

GOLDBERGVARIATIES

De Man treedt regelmatig op als pianist en organist. Daarnaast speelt hij veel kamermuziek. Zo vormt hij met Annemiek de Bruin (klarinet) en Irene Kok (cello) sinds september 2012 het Chimaera Trio. Het oeuvre van Bach speelt een bijzondere rol in zijn activiteiten. Zo trad hij op bij het Bachfestival Dordrecht (2012) en vertolkte daar zijn beruchte Goldbergvariaties (2014).

Als pianist won De Man in 2009 tijdens de nationale finale van het Prinses Christina Concours in Den Haag een eerste prijs. Hij maakte samen met andere prijswinnaars van het concours tournees door de Verenigde Staten, Canada en Costa Rica.

Het orgelconcert van Laurens de Man op het Smitsorgel begint zondag 10 april om 20.15 uur. Kaarten kosten acht euro en zijn voor aanvang aan de kerk verkrijgbaar.