Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

liempds evenement wordt niet op later tijdstip ingehaald

Begrip voor afgelasting Boeremèrt

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Teleurstelling en begrip. Beide emoties overheersten in Liempde nadat het comité maandagochtend besloot de Boeremèrt af te gelasten. Het evenement wordt niet op een later tijdstip ingehaald. Pas op Tweede Paasdag 2017 kunnen mensen weer genieten van de Boeremèrt...

Toen het KNMI 'code geel' voor heel Nederland op Tweede Paasdag afkondigde, was er voor het comité nog geen reden tot ongerustheid, aldus penningmeester Toon Voets van het Boeremèrt-comité. ,,We hebben al eerder meegemaakt dat de weersvoorspellingen voor Tweede Paasdag enorm slecht waren, maar dat het op de dag zelf enorm meeviel." Maandag bleek echter al snel dat het juist niet meeviel. ,,Tijdens de opbouw vielen al verschillende kramen om, waardoor we al snel besloten dat het niet veilig genoeg was om de Boeremèrt door te laten gaan", aldus Voets. ,,Naast de veiligheid van mensen staan er in de kramen allerlei breekbare spullen die kapot konden vallen door de wind. Ook dat risico wilden we niet lopen."

doorkruisen

Via internet en sociale media werd het nieuws bekendgemaakt. ,,Onze mailbox ontplofte, maar iedereen was vol begrip", vertelt Voets. ,,Het is vooral jammer van alle energie die in het evenement is gestopt." Dinsdagavond had het comité overleg en is besloten dat de Boeremèrt dit jaar niet op een ander moment plaatsvindt. ,,Alle demonstraties en muziekgroepen die we hadden geboekt, zijn op andere momenten veelal bezet. Het is geen evenement dat je gemakkelijk een week of maand kunt verplaatsen", legt Voets uit. ,,We hebben nog even gedacht om aan te haken bij de Oldtimerdag op Tweede Pinksterdag, maar ook dat is niet haalbaar. Veel vrijwilligers die helpen tijdens de Boeremèrt, zijn óók actief tijdens de Oldtimerdag. Ook later in het jaar is geen optie, we willen geen andere evenementen doorkruisen. Voor nu hebben we besloten het zo te laten. Op Tweede Paasdag 2017 vindt weer een nieuwe Boeremèrt plaats."

De Boeremèrt is één keer eerder afgelast. In 2001 moest het evenement enkele weken voor Tweede Paasdag geannuleerd worden vanwege de mond- en klauwzeercrisis in Nederland. ,,Het is een financiële tegenvaller, omdat je als organisatie al diverse kosten maakt voordat het evenement daadwerkelijk plaatsvindt", legt Voets uit. Hij schat de financiële strop tussen de 5.000 en 10.000 euro. ,,Dat houdt dus in dat we volgend jaar grote winst moeten maken..."

bakkerij

Volgens Voets kon een groot deel van de etenswaren ingevroren worden, zoals de erwtensoep en braadworsten. Dat is echter niet voor alle producten het geval. Vandaar dat bakkerij Jos van Eijndhoven, kort nadat bekend werd dat de Boeremèrt niet doorging, besloot de winkel aan de Barrierweg te openen om de producten te verkopen die normaliter tijdens het evenement aan de man zouden worden gebracht. Dat plan pakte goed uit. Al binnen enkele uren waren Jos en Ine van Eijndhoven door de achthonderd worstenbroodjes heen. Ook het Klumpkesbrood was niet aan te slepen. De appelflappen waren nog niet afgebakken en konden worden ingevroren. ,,Met kartonnen bordjes hebben we aangegeven dat de winkel open is", lacht Ine. ,,Leuk om te zien dat zoveel mensen gehoor geven aan onze oproep een worstenbroodje of Klumpkesbrood te kopen."

Zo ook Wendy Stads, die in nostalgische kledij in de winkel staat. ,,Ik kom uit Hilvarenbeek en hoorde pas bij aankomst dat het niet doorging. Dan maar even koffiedrinken bij mijn zus Irma in Liempde..." Stads stond jaren achter de 'lappenkraam', maar koos er dit jaar voor samen met een groep in traditionele kleding, inclusief poffers, over de Boeremèrt te wandelen. ,,Dat wordt dan volgend jaar. Het is een verstandig besluit, ik voelde de auto op de snelweg al wiebelen."

De eieren en een deel van de broodjes zijn dinsdag verkocht in de kazerne van de Liempdse brandweer. Dat zorgde voor grote drukte. Het restant ging naar de Voedselbank.

FOTO BOVEN: Vanwege de afgelasting van de Boeremèrt werd besloten de vele broodjes en eieren dinsdag te verkopen in de kazerne van de Liempdse brandweer. Dat zorgde voor grote toeloop. Etenswaren als erwtensoep en braadworsten zijn ingevroren bij de slagerij. (Foto: Albert Stolwijk).


Liempde op

3 april in teken

van motorrit

Motorclub Liempde houdt zondag 3 april de jaarlijkse open motorrit door het Brabantse land met een lengte van ongeveer 200 kilometer.

Deelnemers kunnen zich die dag van 09.30 tot 10.15 uur inschrijven bij café 't Wapen van Liempde aan het Raadhuisplein 4. Deelname kost 8,50 euro, inclusief consumptie en lunch. Vorig jaar trok de motorrit bijna honderd deelnemers en de organisatie rekent bij goed weer op minstens evenveel motorliefhebbers.

Stuur voor meer info over de open motorrit een e-mail naar mcliempde@home.nl.

Popkoor Voices

presenteert

'Mystery of Music'

Het Liempdse popkoor Voices werkt momenteel enthousiast aan de voorbereidingen van het concert Mystery of Music dat zaterdag 16 en zondag 17 april opgevoerd zal worden in multiculturele accommodatie De Serenade aan de Oude Dijk in Liempde.

Tijdens het concert wordt een aantal bekende nummer gezongen: van 'Tranen gelachen' (Guus Meeuwis) tot 'Like A Prayer' (Madonna). De uitvoering op 16 april begint om 20.00 uur, het optreden op 17 april start om 13.30 uur. Kaarten zijn te koop via www.voicesliempde.nl.