Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

boxtelse atleet tony de groot wint stormachtige editie

Oud én jong actief tijdens Paasloop

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Als de deelnemers constant wind mee hebben, zou het parcoursrecord wel eens kunnen sneuvelen", grinnikte bestuurslid Karel Veldhuizen van de Boxtelse atletiekvereniging Marvel. Helaas profiteerden de lopers tijdens de veertigste editie van de Paasloop niet constant van de stormachtige weersomstandigheden. Het was zelfs behoorlijk bikkelen als er een rukwind opzette. De overwinning bleef in Boxtel: Marvel-atleet Tony de Groot trok aan het langste eind. Mats van der Linden en Annika van der Broek wonnen de Rabo Kidsrun.

,,Lopen vind ik het leukste onderdeel van atletiek. Dan kun je lekker hard gaan", vertelde Mats na afloop van de Kidsrun. Hij kwam als eerste over de streep en legde 1.000 meter in 3:51 minuten af. ,,Volgende week trainen we pas weer buiten, we hebben de hele winter in de zaal gesport", aldus de 11-jarige Mats, die sinds twee jaar lid is van Marvel. ,,Ik heb al twee keer eerder meegedaan aan de Paasloop, maar nooit eerder gewonnen. Het was zwaar, maar ik kon op het einde nog een sprint trekken. Met nog een paar honderd meter te gaan, lag ik op de derde plaats. Ik heb er alles aan gedaan om te winnen en dat is gelukt."

sneller dan papa

Annika, dochter van de kersverse Marvel-voorzitter Maarten van der Broek, won bij de meisjes. ,,Mijn vader en moeder zijn allebei lid van Marvel en toen ben ik vijf jaar geleden eens gaan kijken. Atletiek viel bij mij in de smaak. Ik heb ook gekeken of hockey iets voor me was, maar lopen is véél leuker."

De Rabo Kidsrun trok 35 deelnemers. Aan de wedstrijdloop, die een halfuur later startte, deden 91 deelnemers mee. Ook daar stonden enkele kinderen aan de start, zoals Pepijn van Thiel (9). ,,Over een paar maanden doe ik mee aan de Vestingloop in Den Bosch en loop ik vijf kilometer, dus dit is een training", vertelt Pepijn, kort nadat hij na de eerste ronde van ruim drie kilometer is gefinisht. ,,Het was wel zwaar, maar na de finish kwam ik al snel op adem. En ik was sneller dan papa", glundert de jongen. Zijn vader Thomas liep nog drie rondes verder en finishte na 15 kilometer. ,,Het liefst had ik nog een ronde gelopen, maar daar ben ik nog te jong voor." Het vele hockeyen bij MEP zorgt voor de goede conditie van Pepijn. ,,Hockey vind ik het leukst. Maar ik loop ook graag en ga de komende tijd hard trainen voor de vijf kilometer."

Marvel-atleet Tony de Groot schreef de Paasloop op zijn naam. Vlak voordat hij de atletiekbaan opdraaide, nam hij afstand van Corné van Oirschot van de Tilburg Roadrunners en finishte in 54:50 minuten. Van Oirschot kwam vier seconden later over de finish. Het rijtje werd gecomplementeerd door Peter Mijsberg van Eindhoven Atletiek (56:13). Rian van Helvoort van loopgroep PK werd eerste bij de vrouwen in 1:08:23, gevolgd door Nellie van Beers van Atletiek Oirschot (1:12:33) en Rikie Huyberts van Fortuna '67 (1:15:17). De Paasloop trok uiteindelijk negentig deelnemers. ,,We zijn blij dat de Paasloop gewoon door kon gaan. Natuurlijk hebben we constant het parcours gecontroleerd, maar er deden zich geen gevaarlijke situaties voor."

De negenjarige Pepijn en zijn vader Thomas van Thiel uit Boxtel in actie tijdens de Paasloop in Boxtel. Foto boven: start van de Rabo Kidsrun, een loop over 1.000 meter. (Foto's: Albert Stolwijk).
Marvel-atleet Tony de Groot (midden) won, net als vorig jaar, de Paasloop.