Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

zondag 10 april in museum mubo

Lezing met rondleiding
over bebouwing Boxtel

Het Boxtelse museum MuBo is dit jaar gestart met een reeks van zeven thema-rondleidingen over de geschiedenis van Boxtel. De tweede rondleiding gaat over de bebouwing in Boxtel en wat typische kenmerken zijn. Historicus Willem Wittenberg en Ben Ophof, die als VVV-gids in de zomermaanden ook historische wandelingen houdt, verzorgen de lezing met rondleiding op zondag 10 april vanaf 11.15 uur.

Ophof en Wittenberg nemen de deelnemers mee door de bebouwing in Boxtel en geven een historische toelichting. Kenmerkende situaties voor Boxtel worden besproken en getoond en bijzondere en opvallende feiten die hebben bijgedragen aan het ontstaan van de bebouwing komen aan de orde. Een voorbeeld is welke betekenis de Dommel had voor de ontwikkeling van Boxtel.

Ter introductie wordt gestart met een presentatie met beelden in de publieksruimte van MuBo. Na een korte pauze worden de deelnemers meegenomen naar de vaste collectie van MuBo om specifiek te kijken naar de objecten en attributen die over het thema te vinden zijn. Beide gidsen lopen mee en geven waar nodig een toelichting en beantwoorden vragen.

De tweede lezing start om 11.15 uur. De presentatie met beelden duurt ongeveer 45 minuten. Na een korte pauze start het bezoek in de zaal. Bij aankomst, in de pauze en na afloop is koffie en thee verkrijgbaar. De entreeprijs bedraagt 3,50 euro. Aanmelden kan via e-mailadres info@muboboxtel.nl of via telefoonnummer 06-16 04 18 98.

Er staan dit jaar ook nog vijf andere thema-lezingen met rondleiding op het programma: 'Cultuur en godsdienst' (24 april), 'Werken in Boxtel' (25 september), 'Leren en leven in Boxtel' (30 oktober), 'Mensen en verhalen uit Boxtel' (27 november), 'De omgeving van Boxtel' (18 december).


Ralph Dikmans presenteert
stripboek in Bruna Boxtel

Tijdens de Belgische signeerdag op zondag 3 april, een groot evenement waar fans bekende striptekenaars kunnen ontmoeten, verschijnt het stripboek 'Net even iets anders, man' van Boxtelaar Ralph Dikmans. Een week later, op zaterdag 9 april, kunnen inwoners van Boxtel het boek kopen en laten signeren door Dikmans bij boekhandel Bruna aan de Rechterstraat.

In zijn stripboek creƫerde Dikmans zijn eigen superheld: Anders-Man, die gekleed is in de kleuren van de Nederlandse vlag en denkt dat hij een fantastische superheld is. In werkelijkheid gaat er van alles mis als hij in de buurt is. Boxtelaar Dikmans gaat regelmatig naar beurzen om tekeningen te scoren van bekende striptekenaars. Om ze te bedanken, maakte hij strips waar die tekenaars in voorkomen en een ontmoeting met het zelfbedachte karakter Anders-Man hebben, bedoeld als hommage. Uitgeverij 't Mannekesblad pikte dit op en wilde het stripboek uitgeven.

De signeersessie bij Bruna duurt van 14.00 tot 17.00 uur. Eind augustus staat Dikmans met zijn eigen stripboek op het Brabants Stripspektakel in Veldhoven. (Foto: Peter de Koning).