Met de muzikanten van harmonie Koningin Wilhelmina verzorgden de leden van de Gildenbondsharmonie in Boxtel een drukbezocht uitwisselingsconcert in de Tijberzaal. (Foto: Albert Stolwijk).
Met de muzikanten van harmonie Koningin Wilhelmina verzorgden de leden van de Gildenbondsharmonie in Boxtel een drukbezocht uitwisselingsconcert in de Tijberzaal. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

STAANDE OVATIE VOOR KLARINETTIST JONIE PIJPERS

Geslaagde uitwisseling 'Gildenbonds'

Muziekliefhebbers hebben op paaszaterdag in de Tijberzaal van het Baanderherencolege genoten van een veelzijdig programma dat werd gespeeld door de Gildenbondsharmonie en harmonie Koningin Wilhelmina uit Wamel.

De muzikanten uit Wamel speelden onder leiding van dirigent Willem van Zee onder meer 'Courtley Dances' van Benjamin Britten en sloten af met het speelse en soms hilarische 'Sasparilla' van John Mackey. Met de 'Interlude' van Stenhammer werd op fraaie wijze eer betoond aan de onlangs overleden Mari van Rossum.

De Gildenbondsharmonie opende het concert met 'Colonial Song' van Percy Grainger. Een ontwapenende melodie die vooral in klank, dynamiek en doorloop in de overgangen veel beheersing vraagt van orkest en dirigent. Hoewel het stuk zeker nog kan groeien, leidde dirigent Arjan Gaasbeek het orkest trefzeker langs alle verborgen valkuilen waardoor het in deze eerste uitvoering al heel organisch klonk.

SPANNENDE UITVOERING

Opnieuw maakte Jonie Pijpers daarna in 'II Concerto' van Oscar Navarro grote indruk. Attent en waar nodig fluisterend begeleid door de harmonie waarin ze doorgaans es- en soloklarinet speelt, opende de soliste heel sfeervol en spannend om daarna de vele karakters, kleuren en technische hoogstandjes die het stuk herbergt volledig tot hun recht te laten komen. In het langzame middengedeelte wist ze samen met het orkest mooie grote spanningsbogen op te bouwen. Een staande ovatie viel haar ten deel voor deze gave en muzikaal spannende uitvoering.

Voor de laatste keer stond daarna 'Fleodrodum' op het programma, een fantasievol vierluik van componist Eric Swiggers over verhalen en karakteristieke plaatsen van zijn geboortedorp Vlierden in de middeleeuwen. Referenties naar andere componisten en werken zijn daarin door Swiggers knap verwerkt om tot een spannend en onderhoudende compositie te komen waarmee de Gildenbondsharmonie dit concert wervelend afsloot.