voedselbank viert tweede lustrum

'We staan te springen om nieuwe locatie in Boxtel'

Dit jaar bestaat Voedselbank Boxtel precies tien jaar. Het bestuur kijkt in het jaarverslag over 2015 met trots terug op wat er allemaal is gerealiseerd, maar is tegelijkertijd bezorgd over het uitdijende cliëntenbestand en de aansturing van de organisatie. Daarnaast staan enkele uitdagingen op de rol, onder meer de huisvesting van het Boxtelse verdeelpunt.

Voedselbank Boxtel bedient cliënten in Boxtel, Haaren en Sint-Oedenrode. In al deze gemeenten is een verdeelpunt aanwezig en op vier dagen worden pakketten uitgedeeld. Eind 2015 is besloten het distributiepunt in Den Dungen over te nemen van de Voedselbank Den Bosch. Een team van intakers stelt vast welke mensen voor de Voedselbank in aanmerking komen. Uit het jaarverslag blijkt dat het aantal cliënten in 2015 ten opzichte van 2014 is toegenomen van 152 naar 175. Deze toename is beduidend meer dan het gemiddelde van Noord-Brabant, waar het aantal cliënten gemiddeld gelijk is gebleven. Ook in Boxtel is het aantal mensen dat gebruik maakt van de Voedselbank gestegen: van 102 naar 125.

Gemiddeld ontvangen de cliënten een pakket met 20 tot 25 producten met een winkelwaarde van vijftig euro. Er wordt niets gekocht, alle producten worden geschonken door leveranciers. Naast subsidies van de gemeenten Boxtel, Haaren en Sint-Oedenrode is Voedselbank Boxtel ook afhankelijk van giften. In 2015 kwam 20.000 euro binnen. Daarnaast ondersteunen lokale bedrijven de voedselbank ook op andere wijze, onder meer door diensten gratis of tegen gereduceerd tarief te verlenen.

twee panden

Zowel de uitbreiding van het aantal verdeelpunten als het stijgend aantal cliënten maakte het noodzakelijk om het vrijwilligersbestand te vergroten. Inmiddels bestaat het vrijwilligersbestand voor alle verdeelpunten uit 65 mensen.

De belangrijkste uitdaging voor Voedselbank Boxtel is momenteel de huisvesting. Zowel in Boxtel als Biezenmortel staan 'bestuur en vrijwilligers te springen om een nieuwe plek', meldt voorzitter Arjen Witteveen. In Boxtel geldt dat de verwarmingsketel aan het einde van de levensduur is. Vervanging is te duur om dat het pand aan het Ronduutje op termijn wordt gesloopt. Witteveen geeft aan dat samen met wethouder Eric van den Broek inmiddels verschillende locaties zijn bezocht. ,,Er zijn nog twee panden in de race. Binnenkort komt daar meer duidelijkheid over."


Open dag bij

De Werkplaats

in Boxtel

De Werkplaats - Ruimte voor Denken & Doen houdt zondag 3 april van 13.00 tot 19.00 uur een open dag in haar onderkomen aan de Industrieweg 15a in Boxtel. Bezoekers kunnen onder meer kennis maken met het cursus- en workshopaanbod.

De Werkplaats is een initiatief van Adriënne en Hayk Swinkels. Met dit initiatief creëren ze mogelijkheden om zelf maar vooral ook samen met andere ontwerpers, tekstschrijvers, vormgevers en culinaire specialisten ideeën uit te werken en de produceren. Tijdens de open dag kunnen bezoekers onder meer kennismaken met de inhoud van de workshops chalk lettering, meubel maken, fijne houtbewerking, aquarelleren en decoratieve verftechnieken. Demonstraties zijn te zien tussen 13.00 en 17.00 uur. Van 15.00 tot 16.00 is er een presentatie door Rini Linsen over intuïtief waarnemen. Vanaf 17.00 uur wordt de open dag afgesloten met een optreden van de band Almost Famous.