Henry van Esch van Boomkwekerij van Esch toonde de brugklassers van het Baanderherencollege tijdens de beroepsoriëntatiedag één van zijn meest bijzondere planten: een corylopsis. (Foto: Albert Stolwijk).
Henry van Esch van Boomkwekerij van Esch toonde de brugklassers van het Baanderherencollege tijdens de beroepsoriëntatiedag één van zijn meest bijzondere planten: een corylopsis. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

BHC gluurt binnen bij Boxtelse organisaties

'Leuk om te vertellen over mijn beroep'

Lonneke Hoondert

Een toekomst als automonteur, elektrotechnicus of in de bouw? Of juist een carrière bij de gemeente of in de zorg? Maar liefst 165 brugklassers van het Baanderherencollege (BHC) namen vorige week donderdag een kijkje bij 18 verschillende Boxtelse organisaties in het kader van hun beroepsoriëntatie. De leerlingen werden opgedeeld in groepjes en bezochten elk twee locaties.

Medewerkers van Boxtelse instellingen en ondernemingen konden zich verheugen op een waar vragenvuur van de eersteklassers, die alles wilden weten over de werkzaamheden bij de bedrijven. Isa Langenhoff (13) werd met acht medeleerlingen ingedeeld voor de snuffelronde bij autobedrijf Nivo en Van den Brandt en fietste aansluitend met haar klasgenoten naar boomkwekerij Van Esch waar eigenaar Henry van Esch de scholieren enthousiast vertelde over zijn vak. Dat werd zeer gewaardeerd door de tieners. ,,Ik vind het interessant om te horen wat er precies gebeurt in een bedrijf, maar het werk van een boomkweker trekt me niet. Ik zou later graag iets met kinderen willen doen. Juf in een kleuterklas bijvoorbeeld", droomde Isa hardop. Ook Layton Canaan (12) wil in de toekomst iets anders doen, hoewel een baan in de buitenlucht hem wel aanspreekt. ,,Mijn vader werkt ook wel eens in tuinen en ik help hem soms. Dat vind ik best leuk."

imago

Boomkweker Van Esch ontving de leerlingen graag. ,,Ik vind het leuk om te vertellen over mijn beroep, zeker aan mensen die niet dagelijks met de natuur in aanraking komen. Het imago van mijn beroep is niet zo goed, terwijl het juist prachtig is om de natuur te zien groeien en bloeien door je eigen inspanningen als kweker." Naast vragen over werktijden en opleiding, wilden de scholieren tot slot ook weten waarom Van Esch voor dit beroep koos. ,,Buiten werken in de natuur vind ik fantastisch. Een kantoorbaan is niets voor mij. Elke maandag moet ik thuis mijn administratie doen en als het dan mooi weer is, zit ik me echt te verbijten."

FOTO ONDER: Henry van Esch van boomkwekerij van Esch toonde de brugklassers van het Baanderherencollege vorige week tijdens de beroepsoriëntatiedag één van zijn meest bijzondere planten: een corylopsis. (Foto: Albert Stolwijk).