Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELSE BAND NA 24 JAAR BIJEEN VOOR DRIE OPTREDENS

Pretpunk met Kein Tiroler Musikant'n

PETER DE KONING

Kein Tiroler Musikant'n, kortweg KTM. Wie tussen 1988 en 1992 uitging in Boxtel en omgeving, zal deze naam nog wel herkennen. KTM maakte vier jaar lang lokaal furore met ongecompliceerde, en altijd enthousiast gebrachte pretpunk. De komende maanden herrijst de band uit zijn as, voor een 'reünie-toer' van drie optredens.

Het idee voor de reünie ontstond vorig voorjaar tijdens festival Boer Zoekt Band bij café Den Boer. Daar speelde de band Lazy Horses, met in de gelederen de oud-KTM-leden Gert-Jan Kluijtmans en Patrick Hendriks. Toen zij de oude KTM-song 'Ship without a sail' speelden, besloot Ralph Verdaasdonk (eveneens oud-KTM'er) het podium te beklimmen voor een kort gastoptreden. ,,Toen beseften we ineens: hee, er staan drie KTM'ers op het podium en de rest staat in de zaal. Voor het eerst in 24 jaar waren we per ongeluk compleet", vertelt toesteniste Monique Hendriks.

De persmededeling die de band onlangs de wereld in stuurde, vermeldt: ,,Een stelletje ouwe knarren en een knappe dame die, na 23 jaar afwezigheid, het podium weer onveilig gaan maken. Bekend van klassiekers als 'Kill the Frog', 'The Core Song', 'Ship Without a Sail' en hun allerbekendste evergreen 'Nuuk Mie de Ballen van de Kont!' De mix van ska, punk, rock, smartlappen en gevoelige ballades zijn doorspekt met humor en de teksten doen er niet toe."

Zit het publiek anno 2016 daar nog op te wachten? Gitarist Gert-Jan Kluijtmans schiet in de lach: ,,We doen het voor onszelf en voor de fans van toen. Ik hoop dat we hetzelfde gevoel kunnen oproepen als vroeger. Dat we gewoon lekker staan te spelen en het publiek soms denkt: wat is dit? Wie zijn die mafketels? Ja, daar verheugen we ons op."

BOSPOP

Hoogtepunt in de KTM-historie was Bospop in juni 1991 in Weert. Dat de band voor nauwelijks 50 mensen speelde, hoofdzakelijk vrienden en familie, mocht de pret niet drukken. Zeker zo bijzonder is het feit dat KTM ooit optrad als voorprogramma van de gerenommeerde Groningse punkband De Boegies. De allerlaatste KTM-gig was op 12 mei 1992.

Bijna 24 jaar later, op zaterdag 3 april 2016, herleeft de band in eetcafé De Kerk in Boxtel, aanvang 15.00 uur. Op zondag 17 april is KTM de afsluiter van muziekfestival Boer Zoekt Band (aanvang 20.30 uur) en op zondag 6 juni volgt een groots feest in partycentre Denziz (aanvang 14.00 uur). Alle optredens zijn voor iedereen gratis toegankelijk. Het feest bij Denziz wordt een bijzondere reünieparty met filmpjes, posters, krantenknipsels, fotoalbums, allerlei KTM-spullen uit de oude doos en vanzelfsprekend een optreden van de band zelf.

NIEUW NUMMER

Het repertoire van KTM bestaat uit 23 nummers. Speciaal voor de reünie heeft de band een nieuw nummer gecreëerd: 'I wanne be a little birdy'. Repeteren doen ze in Liempde, in de studio van Kees Berkelmans. En dat gaat best goed, meldt bassist John Gottlieb. ,,Een maand of vijf geleden heb ik m'n basgitaar maar weer eens van zolder gehaald. En het eerste wat ik dacht was: hoe zaten die snaren ook al weer? Maar inmiddels gaat het weer redelijk soepel."

Kein Tiroler Musikant'n bestaat uit Ralph Verdaasdonk (zang), Patrick Hendriks (zang), Gert-Jan Kluijtmans (gitaar), Marc Verdaasdonk (gitaar), John Gottlieb (basgitaar), Wout Verhagen (saxofoon), Monique Hendriks (toetsen) en Bart Willems (drums). Belangstellenden vinden op Facebook meer informatie.

FOTO BOVEN: De muzikanten van Kein Tiroler Muzikant'n repeteren elke maandag in een bedrijfspand in Liempde. (Foto: Peter de Koning).


Workshop Conté Drawing
in Museum Boxtel op 9 april

Het Boxtelse museum MuBo organiseert zaterdag 9 april een nieuwe creatieve workshop: 'Conté Drawing'. Dit is een goed aan te leren techniek waarbij met licht conté krijt wordt getekend op donkere oppervlakken. De workshop, die geschikt is voor beginners en gevorderden, gaat om 10.30 uur van start.

Een conté is in de kunstwereld een krijt met een hoge hardheid dat in verschillende kleuren voorkomt, zoals zwart, wit, sepia of sanguine. Het is een gemakkelijk middel om te schetsen en eenvoudig hanteerbaar. Naast vierkante staafjes komt contékrijt ook voor in de vorm van potloden of stiften voor speciale houders.

Het accent in de MuBo-workshop ligt op het aanbrengen van contrasten door met wit of licht contékrijt te tekenen op zwart of donker papier. Dit geeft speciale effecten en bijzondere contrasten met materialen die volledig het tegenovergestelde (conté) zijn van het tekenen van 'zwart op wit'. In de workshop leren deelnemers hoe ze de donkere delen van het onderwerp aan het zwarte papier moet overlaten en hoe ze de lichte delen met het krijt kunnen aanbrengen. Naast het gebruik van de conté-techniek, leren mensen ook hoe ze naar een te tekenen onderwerp moeten kijken en hoe ze de hoeken en proporties ervan kunt meten. Aan het eind van de workshop gaat iedereen naar huis met een eigen kunstwerk.

De workshops worden verzorgd door Veronika Strážnická, een jonge kunstenares en docente uit Praag. Zij spreekt Engels en waar nodig zal door aanwezige MuBo-medewerkers een toelichting in het Nederlands worden gegeven.

De workshop duurt tot 15.00 uur. Deelnemers betalen 37,50 euro per persoon, dat is inclusief alle materialen, lunch en koffie/thee. Voor de workshop geldt een maximaal aantal van tien cursisten. Mensen kunnen zich aanmelden via e-mailadres info@muboboxtel.nl of telefoonnummer 06-16 04 18 98.