BOXTEL TWIJFELT NIET AAN VISITEREGELING

'Kentekenregistratie vormt geen inbreuk op de privacy'

HENK VAN WEERT

De uitspraak die de Hoge Raad eind vorige maand deed in een zaak over privacyinbreuk bij kentekenregistratie tijdens parkeren, heeft geen nadelige gevolgen voor het nieuwe Boxtelse parkeerplan. Dat meldde jurist Luc Beekx van de gemeente Boxtel gistermiddag tijdens de eerste van twee inloopmomenten waar burgers informatie konden krijgen over het toekomstige parkeerbeleid.

Tegenstanders van het systeem met parkeervergunningen voor alle centrumbewoners hebben de voorbije weken meermalen gewezen op een uitspraak van de Hoge Raad. Een vrouw die bij een betaalautomaat per abuis een verkeerd kenteken opgaf, hoefde de parkeerboete die haar was opgelegd niet te betalen. Consumentenorganisatie Privacy First, die al jaren strijdt tegen kentekenparkeren, ziet de uitspraak als een eerste stap naar afschaffing van het verplicht invoeren van kenteken bij een betaalautomaat.

AAN- EN AFMELDEN

Als het nieuwe parkeersysteem in Boxtel van kracht wordt, moeten mensen met een parkeervergunning die visite krijgen, het kenteken van hun bezoekers digitaal aan- en afmelden. Volgens Beekx is dit systeem niet vergelijkbaar met de zaak waarin de Hoge Raad uitspraak deed. ,,In Boxtel wordt geen parkeerkaartje gekoppeld aan een kenteken. Bovendien wordt de kentekenregistratie niet langdurig opgeslagen."

THEELEN

Tijdens de inloopmiddag vroeg Brabants Centrum gistermiddag ook naar de bevoegdheid van de gemeente om een parkeerregime in te stellen op plekken die in particulier eigendom zijn. Een voorbeeld zijn de parkeerplaatsen aan de Oude Kerkstraat, tegenover de Sint-Petrustoren. ,,Die grond is weliswaar van de Heilig Hartparochie, maar zijn in gebruik gegeven als openbaar gebied. Daardoor is de gemeente bevoegd hier een blauwe zone te maken", vertelde verkeerswethouder Herman van Wanrooij.

Ook het parkeerterrein achter modecentrum Theelen (Passage Riche) is particulier eigendom, maar in gebruik als openbaar gebied. De gemeente heeft deze autovakken in princiepe aangewezen voor centrumbewoners met een parkeervergunning. Volgend jaar loopt echter het contract af waarin met Theelen afspraken zijn gemaakt over het gebruik van het parkeerterrein. Op dit moment is nog onduidelijk hoe de situatie daarna wordt, meldde de wethouder.

BARONIESTRAAT

En er is nog een derde particulier terrein dat in gebruik is als openbaar gebied. Dat is de verlengde Baroniestraat; die is eigendom van woonstichting Sint-Joseph. In de verkeersbesluiten die het college van B. en W. onlangs nam, is dit gebied eveneens aangewezen voor vergunninghouders. Maar de gebruikers van het afgelopen vrijdag geopende Hobby Centrum Boxtel, in het voormalige pand van wasserij Blanca, zijn daar niet gelukkig mee. Wethouder Van Wanrooij zegt zich sterk te willen maken om ook hier een blauwe zone te creƫren.


Blauwe zones bieden plek aan circa 240 auto's

Winkelend publiek in het centrum van Boxtel kan na invoering van het nieuwe parkeerbeleid niet alleen gebruik maken van meer betaalde parkeerplaatsen. Ook komen ook zo'n 240 autovakken beschikbaar in blauwe zones, waar automobilisten een parkeerschijf nodig hebben.

Het grootste aantal blauwe parkeervakken wordt gerealiseerd bij supermarkt Albert Heijn aan de Prins Hendrikstraat. Dat terrein is nu gratis toegankelijk en biedt plaats aan 180 auto's. Hier parkeren blijft gratis, maar langparkeerders worden in de toekomst geweerd als gevolg van de blauwe zones.

In de Stationsstraat komt een blauwe zone voor circa veertig auto's op plekken waar je nu nog moet betalen. Daarnaast komen er nog blauwe zones bij Tiga (Prins Bernhardstraat) op enkele plekken in de Breukelsestraat en bij de Sint-Petrustoren (Oude Kerkstraat).

Boxtel

Paaseieren Geitenwei

Kinderen tot 8 jaar kunnen Tweede Paasdag, maandag 28 maart vanaf 10.00 uur paaseieren zoeken in de wijk Selissenwal. In de Geitenwei wordt een parkoers uitgezet om gouden en zilveren eieren te vinden. Ook de paashaas is aanwezig en trakteert de jeugd op iets lekkers.