Het plein aan de Burgakker in Boxtel. De gevels aan beide kanten krijgen een opknapbeurt. Op 5 april presenteren worden drie schetsontwerpen gepresenteerd.
Het plein aan de Burgakker in Boxtel. De gevels aan beide kanten krijgen een opknapbeurt. Op 5 april presenteren worden drie schetsontwerpen gepresenteerd. Foto: Annelieke van der Linden

presentaties kunstontwerpen op 5 april

Gevels Burgakkerplein krijgen opknapbeurt

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Om de cultuurhistorische as, de route van de Sint-Petrusbasiliek naar kasteel Stapelen, nóg meer allure te geven, is de gemeente gestart met een kunstproject dat betrekking heeft op het pleintje voor bibliotheek De Meierij. Dinsdag 5 april presenteren twee kunstenaars en één collectief hun plannen voor de gevelwanden op dit plein. Een groep, die onder meer bestaat uit omwonenden en een kunstadviescommissie, kiest uiteindelijk één ontwerp dat voor het eind van dit jaar in uitvoering wordt gebracht.

,,Door het kunstwerk van Henk Visch en de boom is het al een prachtig pleintje geworden. Alleen die gevelwanden zien er niet uit", aldus wethouder Marusjka Lestrade. In samenwerking met het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (BKKC) heeft Boxtel een aantal kunstenaars geselecteerd om tot een schetsontwerp te komen voor de gevelwanden: Philip Lüschen, Aliki van der Kruijs én een collectief, bestaande uit Collin van der Sluijs, Rutger Termohlen en Stefan Thelen. ,,Het gaat om een groot oppervlak, 488 vierkante meter, waardoor ik me kan voorstellen dat een gedeelte van de wanden met planten wordt ingevuld." Na afloop van de presentaties op 5 april vindt overleg plaats tussen de betrokken mensen en wordt gekozen voor één ontwerp.

jrl en sintlucas

De cultuurwethouder geeft aan dat tijdens de uitvoering wordt samengewerkt met leerlingen van de creatieve vakschool SintLucas en scholieren met een cultuurprofilering van het Jacob-Roelandslyceum. ,,We vinden het belangrijk dat Boxtelse opleidingen betrokken zijn bij dit project." Boxtel trekt 40.000 euro uit voor het kunstproject en neemt het schoonmaakwerk voor zijn rekening. Het is de bedoeling dat de gevels aan het einde van het jaar vernieuwd zijn.

ZEEMAN

Ook de zijgevel van de winkel Zeeman, die aan de Burgakker ligt, wordt aangepakt. ,,Op deze wand prijkt in de toekomst informatie over de cultuurhistorische as", legt Lestrade uit. Wanneer dit project wordt afgerond, is nog onduidelijk. Volgens de wethouder is één ding zeker: ,,De cultuurhistorische as is al een route om trots op te zijn en door deze kunstprojecten wordt het nóg meer een plek die in het oog springt."