INFOAVOND COMBINATIE95 EN INBOX

'Mét de jeugd kijken naar toekomst Selissenwal'

MARGO BARTELDS

Op initiatief van de politieke partijen Combinatie95 en INbox is maandagavond een informatieve bijeenkomst gehouden in de Prinses Amaliaschool. Daar is de huidige situatie van de jeugd in de wijk Selissenwal in beeld gebracht en werd gezamenlijk gekeken naar de toekomst.

De fractievoorzitters Peter Manniën (Combinatie95) en Marria van den Hoven (INbox) schetsten de politieke besluitvorming in Boxtel en benadrukten het belang van interactie tussen burgers en gemeente. ,,De ambtenaren maken nu een duidelijke omslag: zij moeten de burger gaan faciliteren. Dat proces is nu gaande", legde Manniën. ,,Bedoeling is dat er meer van buiten naar binnen gewerkt gaat worden. Daarvoor gaan vanaf 1 april ook twee wijkmakelaars aan het werk", ging het raadslid verder. ,,De wijkmakelaar gaat de verbinding vormen tussen gemeente en burger, daar waar dat niet vlot genoeg verloopt." Binnenkort wordt duidelijk wat die wijkmakelaar voor buurten en bewoners kan betekenen.

HUISKAMER

Directeur Stephan van de Vries van de Prinses Amaliaschool vertelde enthousiast over alle positieve resultaten die hij met zijn team de afgelopen jaren heeft behaald. ,,Ik durf te zeggen dat wij de mooiste basisschool van Boxtel hebben. Een prachtschool", glunderde Van de Vries. ,,Wij zijn van een zwakke school in 2008 uitgegroeid tot een organisatie met het predicaat Basistoezicht, het beste dat de onderwijsinspectie kan geven", vervolgde het schoolhoofd. Van de Vries gaf de vele positieve veranderingen helder weer. Met een welgemeend applaus én complimenten werd door de aanwezigen gereageerd op de bevlogen uiteenzetting.

De diverse activiteiten voor verbetering van leefbaarheid werden door voorzitter Jan Pennings van het wijkorgaan Platform Selissen duidelijk in beeld gebracht. De roep om een openbare huiskamer voor alle wijkbewoners, werd door hem maar weer eens benadrukt.

Deelnemers aan de bijeenkomst constateerden dat de politiek een aantal malen niet inging op vragen uit de wijk. Het rapport 'Gemeenschapshuizen binden Boxtel' blijkt al meerdere jaren ergens in een la te liggen en ook op het verzoek om de buurtbus door de wijk te laten rijden, is nog altijd niet gereageerd vanuit de gemeente.

Gemeenteraadsleden vormden de meerderheid van de deelnemers aan de informatieavond. Samen met vertegenwoordigers van het wijkplatform, bij de wijk betrokken professionals en bewoners gingen zij daarna in gesprek aan de hand van stellingen. De meerderheid vond dat er in de wijken meer geïnvesteerd moet worden in de jeugd. 'Focus op verbinding en ga in gesprek mét jongeren en praat niet alleen óver de jongeren', was een van de aanbevelingen.

Dat Selissenwal een prachtwijk is, kreeg algemene instemming, maar ook kwam naar voren dat er ook nog steeds vragen en wensen zijn. Zo blijkt bijvoorbeeld ook in deze wijk parkeren een bron van irritatie. Verder zijn de nog lege winkelpanden, ooit bedoeld als vervangende kerkruimte, meerdere mensen een doorn in het oog. Er is al meerdere keren geopperd deze ruimten de gewenste huiskamerfunctie te geven.

Na levendige gesprekken werd geconcludeerd dat de rest van Boxtel een voorbeeld mag nemen aan deze wijk. Alle vragen en reacties zijn gebundeld en meegenomen door de organiserende raadsfracties. Manniën benadrukte tot slot het belang van dialoog en ontmoeting.

Boxtel

Vermiste huisdieren

Sinds zondag wordt in de Breukelsestraat poes Noél vermist. Het dier is zwart met wit, heeft een witte streep tussen de ogen die doorloopt naar de wangen, nek, bef, borst, buik en poten. Op 1 maart werd op de Markt in Boxtel een kat gevonden met vier witte poten, zwarte schouders, een zwarte rug en staart. Op de Bosscheweg werd 16 maart een parkiet gevonden met een blauw met grijs kopje, blauwe vlek op de vleugels, rood op de buik en gele punten op de staart. Meer informatie is te vinden op www.amivedi.nl of via telefoon (088) 006 46 83.