'stikstofregeling geen gevolg voor vlk'

Boxtel werkt gestaag door aan project PHS

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Hoewel het project vertraging heeft opgelopen en mensen zich bezorgd blijven uitspreken over de haalbaarheid, gevolgen en financiering van de plannen, gaat Boxtel vol goede moed door met het maatregelenpakket Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). De voorlopige planning laat nog steeds zien dat Boxtel over zes jaar over een 'langzaamverkeertunnel' in de Tongersestraat beschikt. Ook de eerste berekeningen met betrekking tot de stikstofregels laten positieve resultaten zien voor PHS, zo werd dinsdagavond duidelijk tijdens een beeldvormende bijeenkomst voor gemeenteraadsleden en andere belangstellenden.

Medewerker Ludwig van Duren van de gemeente Boxtel benadrukte het dinsdagavond nog maar eens: het gaat om een complex project. De avond trok niet alleen raadsleden, ook ondernemers en omwonenden kwamen luisteren in horecagelegenheid 't Tweespan. ,,Sinds de gemeenteraad heeft ingestemd met het maatregelenpakket zijn we volop aan de slag gegaan." Vertraging kon hierbij echter niet worden voorkomen. ,,We lopen uit", stelt Van Duren. Zo werd de bestuursovereenkomst tussen de betrokken gemeenten, de provincie Noord-Brabant en het Rijk niet in december 2014, maar in mei 2015 gesloten. Ook het plan van aanpak, dat drie maanden na de bestuursovereenkomst klaar zou moeten zijn, kwam later rond.

In de planning blijft men echter toewerken naar 2022, het jaar waarin het volledige maatregelenpakket doorgevoerd moet zijn. De eerste stap is aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg, gevolgd door verbreding van de Keulsebaan. De handelingen die dit jaar nog op het programma staan, zijn onder meer de aanpassing van het ontwerp van de Verbindingsweg Kapelweg Ladonk, starten met het ontwerp van de Keulsebaan, verdere uitwerking van de toekomstige fietstunnel en de verkeersmaatregelen in Tongeren en voorbereiden van het onttrekkingsbesluit van de overwegen Tongersestraat en Bakhuisdreef. Boxtel hoopt dat de overweg op de Kapelweg open blijft voor langzaam verkeer. Een eerste risicoanalyse toont aan dat dit prima kan. Van Duren gaf dinsdagavond aan dat het Rijk hiervoor een besluit neemt.

Een maand geleden werd bekend dat het ministerie van Infrastructuur & Milieu zich grote zorgen maakt over de financiering van het PHS naar aanleiding van een voortgangsrapportage die deze maand werd opgesteld en aan de Tweede Kamer is voorgelegd. Boxtel heeft de minister om opheldering gevraagd en volgens Van Duren is er 'geen enkel signaal dat het Rijk niet aan de verplichtingen zal voldoen'. ,,Zekerheid heb je echter nooit." Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) riep vervolgens op 'de financiƫn zo goed mogelijk te bewaken'. ,,Het moet niet zo zijn dat Boxtel straks met lege handen staat." Van Duren gaf aan dat er ieder kwartaal verantwoording wordt afgelegd aan de gemeenteraad.

Tijdens de beeldvormende bijeenkomst bleek weer dat de bezorgdheid over het maatregelenpakket groot is. Onder meer de gevolgen van PHS voor de noord/zuid-as in Boxtel en de gronden die Boxtel nog moet verwerven voor de VLK-weg werden aangestipt. Van Duren benadrukte dat er een uitgebalanceerd maatregelenpakket is opgesteld en dat de dubbele overweg pas zal sluiten als alle alternatieven zijn gerealiseerd.

stikstof

Dat de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), een landelijke regeling om de uitstoot van stikstof te beperken, de komst van de VLK-weg bemoeilijkt, lijkt onwaarschijnlijk, zo bleek dinsdagavond. Om de natuur te versterken en nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken, werd de PAS vorig jaar ingevoerd. Voor een aantal kwetsbare gebieden legde de provincie tegelijkertijd extra beperkingen op. De Kampina maakt hier deel van uit. Boxtel heeft voor enkele projecten, waaronder het maatregelenpakket van PHS, de toekomstige stikstofuitstoot laten berekenen. De uitkomst blijkt onder de grenswaarde te liggen, al moet dit nogmaals berekend worden vanwege wijzigingen in het programma, aldus Clementine van der Meijden van de gemeente Boxtel. Vanwege de Kampina is er echter beperkte ontwikkelingsruimte in de gemeente, waardoor Boxtel PHS het liefst op de 'prioritaire lijst' van de provincie wil hebben. De verwachting is dat dit gaat lukken. Van der Meijden: ,,Het landelijke project PHS is al opgenomen op deze lijst."