Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

BEN COENEN WINNAAR AFVALACTIE

Afvalapplicatie slaat aan
in de gemeente Boxtel

De gemeente Boxtel lanceerde in juni vorig jaar de mobiele applicatie Afvalwijzer, die aangeeft wanneer het afval op adressen wordt opgehaald. Krap een jaar later is deze app vierduizend keer gedownload. Om de applicatie onder zoveel mogelijk mensen bekend te maken, schreef Boxtel een speciale prijsvraag uit waarbij gebruikers van de app een iPad mini konden winnen. Ben Coenen kwam als winnaar uit de bus en nam zijn prijs gistermiddag in ontvangst.

Na het downloaden van de applicatie kunnen mensen hun postcode ingeven en zien ze op welke dagen plastic, rest- en tuinafval wordt opgehaald op hun adres. Voor inwoners die graag herinnerd willen worden aan deze tijdstippen, krijgen automatisch een herinnering. Wethouder Herman van Wanrooij laat weten dat de applicatie al 8.000 keer is geraadpleegd. ,,Afvalwijzer levert een positieve bijdrage aan ons streven om het aantal kilogram restafval per inwoner te laten afnemen. Toch biedt deze applicatie meer mogelijkheden, met name op het gebied van bewustwording." Een voorbeeld zijn onderzoeksgegevens over je eigen straat. Van Wanrooij: ,,Vorig jaar zette ik acht keer mijn zwarte kliko aan de straat, maar ik heb geen idee of dat veel of weinig is. Het zou mooi zijn als ik daarover iets op deze mobiele applicatie kan zien."

Momenteel maakt ruim dertig procent van het aantal huishoudens in Boxtel gebruik van Afvalwijzer. Om zoveel mogelijk mensen bekend te maken met de applicatie, werd een loterij georganiseerd waarvoor alle gebruikers van Afvalwijzer zich konden aanmelden. Door middel van een trekking werd bepaald wie de hoofdprijs won: een iPad. Van Wanrooij trok het nummer van Ben Coenen uit een grote pot met lootjes. ,,Een leuke prijs", zei hij enthousiast toen hij de iPad in ontvangst nam. ,,Voorheen schreef ik altijd op de kalender wanneer het afval aan de straat moest worden gezet. Deze applicatie maakt het een stuk gemakkelijker. Vergeten kan bijna niet meer..."

nieuwe loterij

Voor de mensen die naast de prijs hebben gegrepen, is er nóg een kans. Zij kunnen zich opgeven voor de nieuwe loterij via www.boxtel.nl/afvalactie. Onder de mensen die zich aanmelden, wordt opnieuw een iPad verloot. Inwoners die Afvalwijzer al op hun telefoon of tablet hebben staan, kunnen gewoon meedoen. Alleen Coenen is uitgesloten van deelname...

FOTO ONDER: Wethouder Herman van Wanrooij (links) overhandigt de iPad aan Ben Coenen. Hij won de afvalactie.