digitale Buurtpreventie in het dorp

WhatsApp-groep zorgt voor alertheid in Esch

CARRY DIRKX

Sinds eind vorig jaar zijn er in Esch speciale WhatsApp-groepen Buurtpreventie. Buurtbewoners verenigen zich in zo'n groep om elkaar te berichten als ze verdachte situaties zien. Deze vorm van buurtpreventie was al bewezen effectief in andere gemeenten. Ook in de gemeente Haaren zijn de inbraakcijfers in 2016 gedaald. Mart van de Leur is één van de vrijwillige coördinatoren van een groep in Esch. ,,Het rare is: je zet iets op, waarvan je hoopt dat je het niet nodig hebt."

Doel van een WhatsApp-groep Buurtpreventie is om de buurt veiliger te maken. Wijkbewoners berichten elkaar als ze onraad vermoeden. Als iemand een situatie ziet die hij écht niet vertrouwt, is het de bedoeling dat hij 112 belt.

Het initiatief voor de Buurtpreventie-app kwam van particulieren, waarna de gemeente Haaren en de politie besloten het idee te ondersteunen, onder andere met aankondigingsborden langs de toegangswegen. ,,Initiatieven van bewoners die hun buurt veiliger willen maken, juichen we toe", zegt Anne-Marie Paijmans van de gemeente Haaren. ,,Het streven is de hele gemeente 'dekkend' te krijgen." In plaatsen waar zo'n groep al langer bestaat, werpt het vruchten af. ,,Alertheid: daar houden criminelen niet van", zegt Paijmans. ,,Het aantal inbraken is in de gemeente Haaren in 2016 gedaald; dat heeft zeker ook hiermee te maken."

Vooral Biezenmortel is een succesverhaal: daar was het aantal inbraken relatief hoog en zijn veel inwoners mee gaan doen aan de WhatsApp-groep. In Esch kan dat nog beter. Mart van de Leur is coördinator van de 'appgroep' van de wijk die wordt omsloten door de Haarenseweg, Lochtenberg en Kollenberg. ,,Dat zijn ongeveer 150 woningen, waarvan 57 huishoudens meedoen. Dat aantal valt me wat tegen", zegt hij. ,,Meedoen is een kleine moeite en iedereen heeft er belang bij." Het opzetten van de groep was best wat werk, daarna viel het mee. ,,Ik moet voorkomen dat er 'vervuiling' komt op de app. Mensen moeten niet gaan melden dat ze een feestje geven. Tot nu toe valt dat mee. En in de groep is gelukkig nog niets ernstigs gebeurd. Dat is natuurlijk het rare: je zet iets op, waarvan je hoopt dat je het niet nodig hebt. Maar áls er iets gebeurt - en daarbij moet je je onderbuikgevoel volgen - heb je als deelnemer gereedschap in handen." Mensen die een WhatsAppgroep Buurtpreventie op willen zetten, of mee willen doen, kunnen contact opnemen met de gemeente via e-mail: gemeente@haaren.nl.


Speuren naar

paaseieren op

28 maart in Esch

Alle kinderen tot en met tien jaar uit Esch mogen op Tweede Paasdag, maandag 28 maart, paaseieren komen zoeken bij Jos en Desiree Timmermans aan de Witvensedijk 2B te Esch. Het speurfestijn begint om 11.30 uur.

Voor de ouders is er een kopje koffie of thee. Het is al weer het derde jaar op rij dat de kinderen eieren mogen zoeken in het bos bij de familie Timmermans. Er zijn prijsjes voor de beste speurneuzen. Aan de paasactiviteit zijn geen kosten verbonden, alles wordt gesponsord door hoveniersbedrijf Jos Timmermans en Ons Café. Opgeven kan tot en met zaterdag 26 maart via e-mailadres onscafe@ziggo.nl onder vermelding van naam en leeftijd van de deelnemer.