Lelle (Lieke Faber), Belle (Rian van Haaren) en Arnold van den Broek kijken of ze bekenden op oude foto's van de Boeremèrt. Op Tweede Paasdag, maandag 28 maart, maken zij zélf zoveel mogelijk foto's van het evenement. (Foto: Peter de Koning).
Lelle (Lieke Faber), Belle (Rian van Haaren) en Arnold van den Broek kijken of ze bekenden op oude foto's van de Boeremèrt. Op Tweede Paasdag, maandag 28 maart, maken zij zélf zoveel mogelijk foto's van het evenement. (Foto: Peter de Koning). Foto: Annelieke van der Linden

LUDIEKE WANDELINGEN TIJDENS BOEREMÈRT IN LIEMPDE OP MAANDAG 28 MAART

Op pad met de historicus en 'hysterica'…

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Meneer Arnold houdt een serieus praatje, terwijl wij hem om de drie woorden onderbreken." Maandag, tijdens een korte wandeling door de Liempdse dorpskern met Lelle & Belle en voorzitter Arnold van den Broek van heemkundestichting Kèk Liemt, wordt al duidelijk dat het publiek op Tweede Paasdag iets bijzonders te wachten staat. Meelopen met één van de drie wandelingen is gratis, maar wél op eigen risico…

De beeldhouwwerken van Hanne mî de mooi, de struifbakster en een gevelsteen die herinnert aan de vroegere coöperatieve zuivelfabriek aan het Raadhuisplein in Liempde. Zelfs tijdens een kort ommetje vinden Lelle & Belle en Arnold van den Broek -die liefkozend 'Meneer Arnold' wordt genoemd door de vrouwen- volop aanknopingspunten voor anekdotes. Bezoekers aan de Boeremèrt die op Tweede Paasdag aansluiten bij een wandeling van het drietal, hoeven zich zeker niet te vervelen. ,,Toen het comité ons vroeg een activiteit te verzorgen voor de Boeremèrt, hebben we een flinke brainstorm gehouden", aldus Lelle & Belle, gespeeld door Lieke Faber en Rian van Haaren. Al snel werd Van den Broek in de arm genomen. ,,Hij weet alles over Liempde en kan er mooi over vertellen." Het drietal trok al eerder samen op, onder meer tijdens de befaamde Kribkesroute in het dorp.

De Boeremèrt vernieuwen, dat is het doel van Lelle & Belle en Arnold. Al snel ontstond het plan 'Klik-Liemt-Selfies'. ,,Er zijn enorm veel foto's gemaakt van de Boeremèrt door de jaren heen", aldus Arnold, terwijl hij een foto van Jan Kuppens toont die als dorpsomroeper optreedt. ,,Iedereen herkent bezoekers op deze oude foto's", voegt Lelle toe. ,,Dat bracht ons op het idee om selfies te maken met zoveel mogelijk mensen. ,,De foto's die we nu maken, worden vanzelf oud. En al die bezoekers worden over een paar jaar weer herkend op de foto's door andere mensen." Iedereen die op een selfie staat, krijgt een speciaal visitekaartje mee naar huis met de websites waarop de foto's op een later tijdstip worden gepubliceerd. ,,Duidelijk is dat Lelle & Belle tijdens de Boeremèrt terug de schoolbanken in moeten", zegt Arnold als hij een visitekaartje bekijkt. ,,In plaats van Kèk Liemt staat op alle kaartjes Kèk Liempt. Gelukkig bestaat er tipp-ex."

verrassen

Maar het blijft niet bij selfies. Tijdens de Boeremèrt vinden op drie momenten wandelingen plaats, waarbij 'geheimen van Liempde' worden ontrafeld. ,,Uitermate geschikt voor mensen die niet uit Liempde komen, maar we weten zeker dat ook inwoners van dit dorp nieuwe dingen horen tijdens de wandeling", aldus Arnold. ,,Arnold is de historicus, je kunt ons beter omschrijven als 'hysterica'", lacht Belle. ,,We vullen elkaar dus prima aan..." Het drietal heeft zich niet voorbereid. ,,We kijken wat er op ons pad komt en laten ons verrassen. Eigenlijk kunnen we over alle bezienswaardigheden op de Boeremèrt wel iets vertellen." Over één ding blijven Arnold, Lelle & Belle nog even geheimzinnig. ,,Alle wandelingen eindigen op een plek waar niemand mag komen."

De selfiestick is inmiddels in huis. Lelle & Belle: ,,En deze week halen we de toeter van dorpsomroeper Jan op. Zo is Arnold op Tweede Paasdag goed te verstaan. En wij? Die toeter hebben we niet nodig, wij zijn vast en zeker goed te horen..."

De wandelingen starten om 12.30, 13.30 en 15.00 uur bij de trap van het oude raadhuis in Liempde. ,,Het zou vervelend zijn voor de kraamhouders als de hele Boeremèrt leegstroomt om aan onze wandeling mee te doen. We hopen dus dat het publiek zich spreidt over de drie momenten. Maar we verzekeren: de tocht is leuk voor mensen die wel en niet uit Liempde komen." Alle selfies die tijdens de Boeremèrt worden gemaakt, komen op de website www.boeremert.nl te staan.


Rikken en jokeren

Het gilde Sint-Anthonius & Sint-Sebastiaan houdt morgen, vrijdag 25 maart vanaf 20.00 uur een kaartavond in gildehuis Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg. Deelnemers kunnen rikken en jokeren. Het is de laatste kaartavond van het seizoen waar naast dagprijzen ook de serieprijzen worden uitgereikt. De zaal gaat om 19.30 uur open, deelname kost 2,50 euro.