Erik Akerboom is gisterochtend in de Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag geïnstalleerd als de nieuwe korpschef van politie in Nederland. De Boxtelaar was voorheen secretaris-generaal van het ministerie van Defensie. (Foto: Nationale Politie).
Erik Akerboom is gisterochtend in de Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag geïnstalleerd als de nieuwe korpschef van politie in Nederland. De Boxtelaar was voorheen secretaris-generaal van het ministerie van Defensie. (Foto: Nationale Politie). Foto: Marc Cleutjens

INSTALLATIE BOXTELAAR ERIK AKERBOOM ALS KORPSCHEF NATIONALE POLITIE

'Politie biedt houvast in onzekere tijden'

MARC CLEUTJENS

Op 1 maart ging Erik Akerboom uit Boxtel aan de slag als korpschef van de nationale politie. Gisterochtend vond de plechtige installatie plaats in de Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag. Tijdens zijn inaugurele rede ging Akerboom uitgebreid in op de veelbesproken reorganisatie van de politie, die beter en efficiënter moet gaan werken. ,,Het proces is in volle gang, het politiehuis is uit de steigers. Maar er moet nog veel gebeuren, onze organisatie piept en kraakt flink en nog steeds is sprake van structurele onderfinanciering."

De in Boxtel woonachtige korpschef die Gerard Bouman heeft opgevolgd, ging net als alle andere sprekers in de Ridderzaal in op de aanslagen die dinsdag op de luchthaven en in de metro van Brussel plaatsvonden. ,,De verschrikkelijke beelden van de aanslagen overschaduwen deze dag en laten tevens zien dat we juist in deze tijden waakzaam en dienstbaar moeten zijn. Ik voel de grote verantwoordelijkheid die op de schouders van alle politiemensen rust." Akerboom omschreef de wereld van vandaag als een plek waar sprake is van toenemende spanningen en snel dreigende escalatie. ,,Het zijn onzekere tijden en juist dan is het belangrijk dat de politie houvast kan bieden. Alles wat we kunnen voorkomen, moet worden voorkomen."

MORGEN EN OVERMORGEN

De nieuwe korpschef, die eerder al bijdroeg aan de discussie over de reorganisatie en de extra middelen die daarvoor nodig zijn, gaf in de Ridderzaal aan dat de capaciteit van de politie in Nederland op dit moment onvoldoende meebeweegt met gebeurtenissen in de samenleving. ,,Waar traditionele vormen van criminaliteit minder in het oog springen, zien we wel een toename van nieuwe gevaren, zoals witwassen van drugsgelden, fraude en cybercrime. Daar ligt een enorme personele uitdaging, ook omdat niet minder dan vijfduizend rechercheurs op niet al te lange termijn met pensioen gaan. We moeten dus snel aan de slag met de politie van morgen én overmorgen."

Akerboom hield een pleidooi voor vernieuwing: ,,Ik wil vooruit!". Waar de regionale politiekorpsen in zijn ogen 'traag en onsamenhangend' werkten, heeft de nationale politie de taak gekregen om beter en efficiënter te gaan werken. ,,Er moet nog veel gebeuren, maar het gaat ons lukken. Ik neem het politiehuis nu over en hoop dat we er als politie in blijven slagen om door te dringen in de haarvaten van buurten en wijken."

VERBINDER

De plechtigheid in de Ridderzaal stond deels in het teken van de aanslagen in Brussel. Om klokslag twaalf uur werd het programma onderbroken door één minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers in de Belgische hoofdstad. Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag, die het woord voerde namens de Nederlandse burgemeesters, sprak over brute terreurdaden. ,,Brussel leert ons, net zoals Parijs dat deed, dat we goede informatie moeten hebben. Daarom moet de politie in de wijk zijn, dicht bij de burger. De politie is de ogen en oren in de wijk en richting het kabinet zeg ik dan ook dat meer financiële middelen nodig zijn om het politiewerk op peil te houden. Het politiewerk wordt steeds complexer en uitdagender."

Dat Akerboom de juiste man op de juiste plaats is, gaven alle sprekers aan. Zoals plaatsvervangend korpschef Ruud Bik, die de Boxtelaar omschreef als een 'gewaardeerd bestuurder met een herkenbare stijl'. In zijn ogen is Akerboom gelet op zijn politieverleden en ervaring bij AIVD en ministerie van Defensie 'iemand van binnen met een blik van buiten'. Minister Ard van der Steur, die de eed van trouw afnam, omschreef Akerboom als een 'verbinder'. ,,Dat woord stond in de advertentie waarin we de zoektocht naar een nieuwe korpschef aankondigden. Maar er had ook 'Superman' of 'Schaap met 27 poten' kunnen staan. Op jouw schouders ligt een zeer zware verantwoordelijkheid, maar je hebt bewezen voortreffelijk leiding te kunnen geven."

Meerdere sprekers knipoogden naar Akerbooms passie voor wielrennen. In aanwezigheid van zijn Boxtelse fietsvrienden, werd de korpschef in de Ridderzaal gekarakteriseerd als de nieuwe kopman van een peloton dat steile bergen gaat beklimmen.