Wim Netten viert vrijdag 1 april zijn veertigjarig jubileum bij de gemeente Boxtel. Hij is opzichter bij de afdeling Openbare Ruimte. (Foto: Lonneke Hoondert).
Wim Netten viert vrijdag 1 april zijn veertigjarig jubileum bij de gemeente Boxtel. Hij is opzichter bij de afdeling Openbare Ruimte. (Foto: Lonneke Hoondert). Foto: Lonneke Hoondert

Wim Netten ontfermt zich al veertig jaar over Boxtels openbaar groen

'Als opzichter ben je altijd met je werk bezig'

Lonneke Hoondert

Toen de gemeente in 1995 van plan was de afdeling Openbare Ruimte af te stoten ten gunste van een aannemer, besloot Wim Netten daar met een collega een stokje voor te steken. Samen schreven zij een plan voor het voortbestaan van de dienst, waarmee ze de gemeenteraad wisten te overtuigen. De raad floot het college van B. en W. terug en alle banen bleven behouden. ,,Dat was destijds uniek in Nederland", glundert Netten.

De afdeling Openbare Ruimte bestaat nog steeds en Netten is op vrijdag 1 april precies veertig jaar in dienst van de gemeente Boxtel. De laatste twintig jaar werkt hij als opzichter van de afdeling. ,,Daarbij houd ik me voornamelijk bezig met de verschillende klachten over onder meer bomen, plantsoenen en gazons en met het bomenbeleid."

Eigenlijk werkt hij al 41 jaar in het Boxtelse groen, maar van 1975 tot zijn vaste aanstelling in 1976 was dat nog via een uitzendbureau. Netten kreeg als Tilburger verkering met een meisje uit Gemonde. Haar buurman was grasmaaier voor de gemeente en vroeg of Netten interesse had zijn baan over te nemen. ,,Dat wilde ik wel. Ik ben altijd door blijven studeren en nadat het nieuwe plan voor de afdeling Openbare Ruimte gelanceerd was, kon ik daardoor opzichter worden. Met de komst van een nieuw college werden we daarna ook voorzien van een nieuwe gemeentewerf en milieustraat."

Hoewel hij nog steeds plezier heeft in zijn werk, merkt hij wel een omslag in de maatschappij. ,,Als opzichter handel ik veel klachten af en ik merk dat de samenleving verhardt. Mensen zijn mondiger dan vroeger, soms zelfs agressief. Dat maakt het af en toe minder leuk."

Inmiddels woont Netten al jaren in Boxtel. ,,Dat is soms best lastig, want daardoor ben je altijd met je werk bezig. Als je ergens naartoe op weg bent, controleer je toch automatisch of alles er netjes bij ligt."

boeken schrijven

Sinds januari doet Netten het wel iets rustiger aan. ,,Ik ben nu al voor de helft met pensioen. Dat kan vanwege een nieuwe regeling van de gemeente. Zestigplussers doen daarbij een stapje terug, zodat jonge mensen kunnen instromen." De opzichter is heel tevreden met de regeling. ,,Ik heb namelijk meer dan genoeg hobby's", lacht hij.

De ogen van Netten beginnen de stralen als hij vertelt over zijn grootste passie: schrijven. Eerder gaf hij zelf via Brave New Books zijn thriller 'Blinde woede' uit en binnenkort verschijnt zijn volgende roman 'Een nieuwe wereld'. Hoewel Netten oorspronkelijk eigenlijk niets met het genre Science Fiction had, speelt het verhaal van zijn nieuwe boek toch af in de ruimte. ,,Ik wilde iets anders schrijven. Ik ben me gaan verdiepen in de ruimtevaart en heb toen op basis van alle informatie de personages gevormd. Het gaat om astronauten die met hun ruimtevaartuig door een ongeluk uit koers raken en op een vreemde planeet terecht komen. Daar ontdekken zij een een hele nieuwe wereld." Het tijdschrift Quest publiceerde al een passage uit de roman.

pensioen

In 2017 gaat Netten officieel met pensioen. ,,Dan heb ik alle tijd om te schrijven en wil ik er lekker op uit. Kamperen met de kleinkinderen bijvoorbeeld." Voorlopig geniet de opzichter echter nog volop van zijn werk. ,,Ik kijk heel tevreden terug op mijn loopbaan bij de gemeente Boxtel. Je ziet Boxtel door de jaren heen positief veranderen en ik ben er trots op dat ik deel heb uitgemaakt van de ontwikkeling van dit dorp."

Boxtel

Speurtocht Groene Poort

Oertijdmuseum De Groene Poort organiseert van zaterdag 26 tot en met maandag 28 maart een speurtocht in het kader van Pasen. Er wordt uiteraard gezocht naar paaseieren. Kinderen kunnen met hun smartphone tijdens openingstijden deelnemen aan het spel en daarbij leuke prijzen winnen. Kijk voor meer informatie op www.oertijdmuseum.nl.