Namens de demonstranten vraagt woordvoerder Geert van de Wal (met microfoon) voor het gemeentehuis aandacht voor de in hun ogen te grootschalige invoering van een systeem met parkeervergunningen in hartje Boxtel. (Foto: Henk van Weert).
Namens de demonstranten vraagt woordvoerder Geert van de Wal (met microfoon) voor het gemeentehuis aandacht voor de in hun ogen te grootschalige invoering van een systeem met parkeervergunningen in hartje Boxtel. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

HONDERD DEMONSTRANTEN TEGEN PARKEERPLAN

'Parkeer dit plan alsjeblieft in de ijskast'

HENK VAN WEERT

,,Als gemeentebestuur hebben wij de verantwoordelijkheid om signalen uit de samenleving serieus te nemen. Maar ik blijf voor 100 procent achter dit plan staan. Ik ben ervan overtuigd dat we dit nodig hebben voor een beter centrum." Zo reageerde verkeerswethouder Herman van Wanrooij maandagochtend op de protestactie tegen het nieuwe parkeerplan.

,,Natuurlijk móet er iets gebeuren op het gebied van parkeren in hartje Boxtel. Maar het plan van gemeente is té grootschalig. Parkeer dit plan alsjeblieft in de ijskast om vervolgens een betere oplossing te vinden. Uitbreiding van blauwe zones zou uitkomst kunnen bieden." Met die woorden vertolkte horecaondernemer Geert van de Wal de mening van zo'n honderd demonstranten die op kwamen dagen tijdens de ludieke actie van Parkeervergunningen Boxtel Centrum Nee! Dit actiecomité heeft de voorbije weken via een eigen Facebook-pagina onomwonden stelling genomen tegen het toekomstige parkeerbeleid dat de gemeenteraad in december vaststelde. De kritiek op de voorgenomen maatregelen is op dit sociale medium niet van de lucht.

Toch wilden de actievoerders voorkomen dat een vijandige of grimmige sfeer zou ontstaan tijdens de protestdemonstratie. Om halfelf togen zij vanaf grand café Rembrandt naar het gemeentehuis aan de Markt. Daar was een uitvergrote plattegrond van het centrum neergelegd waarop alle deelnemers aan de protestactie een speelgoedautootje plaatsten.

Op die manier wilden ze aantonen dat het nieuwe parkeerbeleid tot problemen gaat leiden. Met uitzondering van burgemeester Mark Buijs, die door familieomstan-

Senioren

Programma voor KBO-leden in Boxtel

MAANDAG 28 MAART

14.30 koersbal in Orion.

DINSDAG 29 MAART

13.30 biljarten in De Walnoot.

13.30 hobbymiddag Kinderboerderij.

14.00 kienen in De Walnoot.

WOENSDAG 30 MAART

14.30 filmmiddag in Molenweide.

17.00 gezamenlijk eten in Molenweide; opgeven vóór 27 maart via telefoonnummer (0411) 68 92 85 of 67 78 63.

DONDERDAG 31 MAART

13.30 bridge in De Walnoot.

13.30 handwerken in Orion.

VRIJDAG 1 APRIL

09.30 eucharistieviering in De Walnoot ter intentie van de overleden KBO-leden in de wijk Selissenwal.

13.30 rikken en jokeren in Orion.

ZONDAG 3 APRIL

12.30 gezamenlijk eten in Elisabethsdael; aanmelden vóór 1 april via telefoonnummer (0411) 66 25 79.

digheden was verhinderd, nam het voltallige college van B. en W. een brief met vragen en aanbevelingen in ontvangst. En plaatsten ook zelf een miniatuurauto op het stratenplan.

MAATWERK LEVEREN

Net zoals hij twee weken geleden al aangaf in een persgesprek, zei Van Wanrooij dat hij van mening is dat de communicatie rondom het parkeerplan tekort is geschoten. Hij betitelde de betoging als een positieve manier om zorgen kenbaar te maken en beloofde die zorgen ook serieus te nemen. Aan de wens om meer blauwe zones in te voeren, komt het college tegemoet in de als parkeerterrein in te richten binnentuin van het gemeentehuis. Bij wijze van proef, gedurende twee jaar.

Daarnaast benadrukte wethouder Van Wanrooij in een toelichting dat hij probeert maatwerk te bieden en dat is ook juist de reden geweest om niet één groot verkeersbesluit voor het hele centrum te maken, maar het op te splitsen. Eerder gaf de wethouder al aan te willen luisteren naar argumenten voor aanpassing van het parkeerbesluit bij het nieuwe Hobby Centrum Boxtel (Baroniestraat) en het verzoek van winkeliers aan de Molenstraat die liever zien dat de vakken voor betaald parkeren blijven behouden en niet worden ingeruild voor vergunninghouders. Ook gaf Van Wanrooij aan in gesprek te gaan met de huisartsen en apotheker die aan de Bosscheweg zijn gevestigd.

Over de protestactie van maandagochtend toonde de wethouder zich positief verrast. ,,Het aantal deelnemers valt mij helemaal niet tegen. Wel zie ik vooral bewoners, terwijl ik meer ondernemers had verwacht..." Woordvoerder Van de Wal van het actiecomité was na afloop tevreden. ,,De animo is vooraf moeilijk in te schatten, maar de opkomst is prima."

De protestactie inspireerde BC-lezer Taco Schäfer tot deze cartoon.