EFFECTIEF MEER BETAALDE AUTOVAKKEN VOOR WINKELEND PUBLIEK

Boxtel verwacht 1.800 vergunningen

HENK VAN WEERT

Voor het winkelend publiek in hartje Boxtel komen na invoering van het nieuwe parkeerbeleid ruim twintig extra autovakken beschikbaar. Het aantal stijgt van 191 naar 213. Maar omdat vergunninghouders op die plekken straks niet langer welkom zijn, zullen bezoekers nog makkelijker een parkeerplek vinden, is de verwachting. Temeer omdat je op 51 plekken alleen nog met parkeerschijf mag staan. In totaal telt het centrum minimaal 1.150 parkeerplekken voor auto's, de gemeente verwacht straks 1.800 vergunningen uit te geven.

De telling van het aantal beschikbare autovakken is gemaakt aan de hand van de parkeeronderzoeken die het gemeentebestuur van Boxtel in 2008, 2009 en 2012 liet uitvoeren door adviesbureau DTV Consultants uit Breda.

ONTHEFFINGEN

Momenteel beschikken iets meer dan honderd mensen in het centrum over een parkeervergunning; een klein aantal daarvan maakt gebruik van speciaal voor hen gereserveerde parkeerplekken (aan de Mgr. Bekkersstraat en de Damasthof en op een deel van het Albert Heijn-terrein).

Het aantal vergunninghouders zal echter drastisch toenemen. Want als het nieuwe parkeerbeleid van kracht wordt, moet iedereen die in het centrum woont of werkt én daar een auto kwijt wil, een parkeervergunning à 110 euro kopen. Het gemeentebestuur verwacht dat het aantal vergunninghouders stijgt naar 1.800, maar zegt niet over cijfers te hebben van het exacte aantal beschikbare parkeerplaatsen.

91 centrumbewoners die niet over een speciale parkeerplaats voor vergunninghouders beschikken, hebben een ontheffing gekocht om een betaalde parkeerplaats te mogen bezetten. Maar in de toekomst gaat die vlieger niet meer op. Dat zou in de ogen van het gemeentebestuur ook niet nodig hoeven zijn, want in álle centrumstraten mogen straks alleen nog maar vergunninghouders (of hun visite) parkeren.

Mensen die in het centrum uitgaan of boodschappen doen, mogen alleen van de betaalde parkeervakken gebruikmaken óf van de extra blauwe zones die worden aangelegd. Wie niet wil betalen en ook niet afhankelijk wil zijn van een parkeerschijf achter de voorruit, is aangewezen op gratis parkeerplekken aan de rand van het centrum (Fellenoord en Hoogheem) of op het Breukelsplein.

BINNENTUIN

Eind vorige maand publiceerde het college van B. en W. de voorgenomen besluiten om het nieuwe parkeerbeleid uit te voeren dat de gemeenteraad in december vaststelde. In de nieuwe situatie stijgt het aantal vakken voor betaald parkeren met 22: van 191 naar 213. Weliswaar verdwijnen op de Markt 35 parkeerplekken, maar dat gemis wordt gecompenseerd door de zogeheten binnentuin van het gemeentehuis in te richten als nieuw parkeerterrein. Daarvoor wordt onder meer de huidige openbare fietsenstalling opgeofferd.

Hoewel B. en W. nog geen definitief besluit heeft genomen, wordt het nieuwe parkeerterrein in de binnentuin van het gemeentehuis waarschijnlijk aangewezen als plek voor de proef met blauwe zones waarop de gemeenteraad heeft aangedrongen. Die proef gaat twee jaar duren.

Extra parkeerplekken ontstaan door de aanleg van nieuwe autovakken aan het Zusterspad (25 plekken). Bovendien worden aan de Mgr. Bekkersstraat meer parkeerplaatsen gerealiseerd waardoor het aantal beschikbare plaatsen hier stijgt van 48 naar 80. Daarnaast komen er dus extra vakken voor betaald parkeren omdat de 91 huidige vergunninghouders niet langer welkom zijn op de huidige parkeerterreinen Prins Hendrik (Zwaanse Brug), Strijpt (Mgr. Bekkersstraat), Markt en diverse betaalde autovakken in de centrumstraten.

BELOFTE NAKOMEN

De Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel (OCB) heeft deze week aan haar leden een concept rondgestuurd voor een zienswijze. De definitieve inhoud daarvan is nog niet vastgesteld. Het OCB-bestuur stelt voor om om niet te ageren tegen de parkeercapaciteit; vooral omdat er meer plekken voor klanten beschikbaar komen.

Wel vraagt de OCB om de huidige veertien betaalde autovakken in de Molenstraat niet op te offeren voor vergunninghouders. Als het gemeentebestuur daaraan voldoet, komt het aantal parkeerplekken voor bezoekers van het centrum op 227. ,,De OCB vindt dit voor nu een acceptabel niveau ter uitvoering van de parkeerregulering", stelt voorzitter Filipe van den Borne. Ook dringt de OCB erop aan dat de gemeente een eerdere toezegging nakomt bij de realisering van bouwproject Princenlant in Boxtel-Oost (aan de rand van het centrum). Daar moeten 150 extra parkeerplaatsen komen, waarvoor eerder ruimte was ingedeeld bij de Hoogheemflats 1 en 2.