De cast van Jesus Christ in Concert werd zondag bedolven onder complimenten, bloemen én confetti. (Foto: Peter de Koning).
De cast van Jesus Christ in Concert werd zondag bedolven onder complimenten, bloemen én confetti. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VERKOOP KERK LIJKT NABIJ DOOR SUCCES ROCKOPERA JESUS CHRIST IN CONCERT

'Heilig Hartkerk: nieuwe huiskamer van Boxtel'

De voormalige Heilig Hartkerk heeft zich tijdens Jesus Christ in Concert ontpopt als een cultuurtempel die geschikt is voor prachtige theaterproducties. De reacties op de rockopera die viermaal werd opgevoerd en - inclusief een generale repetitie - 2.500 toeschouwers op de been bracht, waren euforisch. Massaal gaan stemmen op om de kerk als huiskamer van Boxtel een culturele functie te geven. Inmiddels zijn onderhandelingen gestart met enkele serieuze kandidaat-kopers.

,,Het lijkt erop dat Jesus Christ in Concert de ideale reclamefolder voor de Heilig Hartkerk is geworden", zegt erfgoedprofessional Sanne de Koning. De Boxtelse werkt in opdracht van de Heilig Hartparochie aan de herbestemming van het kerkgebouw en is de voorbije dagen 'zeer intensief' in gesprek met kandidaat-kopers. ,,De rockopera was de perfecte etalage waardoor kandidaten die zich al eerder gemeld hadden, wakker zijn geschud en zeer serieuze belangstelling hebben."

De vraag werpt zich op of de Heilig Hartkerk omgevormd kan worden tot een cultuurtempel. De Koning laat doorschemeren dat de kandidaat-kopers zich in eerste instantie richten op aankoop van het kerkgebouw. Volgende maand wordt meer duidelijk over de mogelijkheden in de pastorie en de pastorietuin. Alle betrokkenen zijn het eens over de enorme potentie van het rijksmonument, maar stellen vandaag in Brabants Centrum dat een economische drager gevonden moet worden om het kerkgebouw te kunnen exploiteren.

VANUIT DE BEVOLKING

Het gemeentebestuur van Boxtel volg de ontwikkelingen met grote belangstelling, maar gaat volgens wethouder Marusjka Lestrade niet zelf de handschoen oppakken. ,,De positieve vibe rond Jesus Christ in Concert is ons natuurlijk niet ontgaan, maar initiatieven moeten vanuit de bevolking of de gemeenteraad komen. Graag zijn we bereid om mee te kijken als die ideeën gepresenteerd worden, maar we gaan niet zelf in stenen investeren."

De initiatiefnemers van de rockopera zaten gisteren in elk geval aan tafel met het gemeentebestuur om de uitvoeringen van Jesus Christ in Concert te evalueren en te verkennen welke plannen in en om de kerk ontwikkeld zouden kunnen worden. Het college van B. en W. heeft volgens wethouder Lestrade nog niet gesproken met kandidaat-kopers. ,,Wij zijn geen partij; de Heilig Hartparochie verkoopt de kerk, de pastorie en de tuin en daarmee moet in de eerste plaats onderhandeld worden."

CONFETTIKANON

Burgemeester Mark Buijs was zondag tijdens de matinee te gast in de Heilig Hartkerk en stelt dat de deelnemers aan Jesus Christ in Concert 'een ongekend professioneel niveau' hebben laten zien. ,,Ik was overrompeld en heb met een brok in de keel zitten kijken."

Met een gedenkwaardige vierde uitvoering kwam er zondagmiddag een einde aan een indrukwekkende concertreeks in de Heilig Hartkerk. Het was een uitbarsting van vrolijkheid en emoties, ondersteund door een confettikanon dat de kerk vol snippers blies. Maarten Melis, die Jezus Christus speelde, roemde de initiatiefnemers. ,,We hebben met z'n allen ongelofelijk genoten. Dat dit in Boxtel kan!"

Vlak voor aanvang van de slotvoorstelling sprak Roeland Heesbeen de complete groep toe: ,,Ik dank jullie allemaal uit het diepst van mijn hart. Haal nog één keer alles uit de kast vanuit het diepste van je tenen, maak er nog één keer een grootse voorstelling van."

Op de pagina's 12 tot en met 15 een uitgebreide terugblik op Jesus Christ in Concert.