Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTEL ZIET KANSEN VOOR BEHOUD KERKGEBOUW

'Serieus nadenken over toekomst kerk'

MARC CLEUTJENS

Jesus Christ in Concert heeft laten zien welke ongekende mogelijkheden de Heilig Hartkerk heeft, maar ook welke beperkingen er zijn. De positieve stemming na vier uitverkochte voorstellingen inspireert betrokkenen om na te denken over een toekomstige invulling van het kerkgebouw. Haast lijkt geboden; er hebben zich al drie serieuze kopers gemeld.

Wethouder Marusjka Lestrade is benieuwd welke ideeën opborrelen en welke initiatiefnemers zich wellicht gaan melden. ,,De positieve vibe rond Jesus Christ in Concert is ons natuurlijk niet ontgaan, maar initiatieven moeten vanuit de samenleving komen", oordeel ze. Lestrade wil graag vernemen hoe groepen mensen tot plannen komen voor de Heilig Hartkerk. Zelf de portemonnee trekken en de kerk kopen, zoals deze week ook veelvuldig werd gesuggereerd, is geen optie. Boxtel investeert niet in stenen, maar liever in activiteiten. ,,De ideeën zullen uit de samenleving moeten komen", vindt de wethouder.

OPKNIPPEN

Initiatiefnemer Roeland Heesbeen en productieleider Paul van Alphen schoven deze week al aan tafel met burgemeester Mark Buijs. Om terug te blikken op Jesus Christ in Concert, maar vooral om te kijken hoe de positieve stemming kan worden benut om de Heilig Hartkerk voor de toekomst te behouden voor de gemeenschap. ,,De kerk is een prachtig gebouw, maar zoals die er nu staat kun je er niet zomaar even een cultuurhuis van maken", meent Van Alphen. ,,Tal van voorzieningen zijn er niet of onvoldoende, zoals toiletten, elektriciteit en licht, maar ook veiligheidsvoorzieningen. Omdat het gebouw erg groot is, moet je ook denken aan opknippen."

Van Alphen denkt dat serieus bekeken moet worden hoe en op welke manier het kerkgebouw zou kunnen worden behouden. ,,Jesus Christ in Concert was natuurlijk geweldig, maar dat kun je niet elke week organiseren. Voorkomen moet worden dat Boxtel er nu vol enthousiasme inspringt en over twee jaar constateert dat het een heleboel stenen zijn die alleen met veel gemeenschapsgeld overeind gehouden kunnen worden."

Van Alphen vindt wel dat Boxtel 'heel serieus' moet nadenken over de toekomst van de Heilig Hartkerk. ,,Jesus Christ in Concert heeft laten zien wat er mogelijk is. Het gebouw heeft een enorme potentie en verkend moet worden welke weg afgelegd kan worden om er iets moois van te maken." Heesbeen is optimistisch. ,,Ik houd me vast aan de woorden die ik zondag hoorde: 'Jezus zou onze kerk wel eens kunnen redden'."

HUISKAMERGEVOEL

Pastoor Jacques Grubben van de Heilig Hartparochie geeft aan dat de Heilig Hartkerk met pastorie en pastorietuin te koop wordt aangeboden als een ensemble. Dat het kerkgebouw zo in de smaak is gevallen tijdens Jesus Christ in Concert, vindt Grubben niet zo verrassend. ,,Al eerder werd duidelijk dat de akoestiek goed is en dat er een soort huiskamergevoel gecreëerd kan worden. Dat zagen we tijdens het Bevrijdingsconcert, bij de uitvoering van de Jona Cantate en het artiestenpodium tijdens Open Monumentendag."

De uitvoering van de rockopera Jesus Christ in Concert was afgelopen week voor velen echter dé eye-opener dat het kerkgebouw behouden moet blijven. ,,Sloop is sowieso niet aan de orde, als zo'n plan er komt ga ik er voor liggen", reageert de pastoor. ,,Maar de kerk staat natuurlijk wel te koop en de vraag is wie bereid is de kosten te betalen. Het zal de vraag zijn of de gemeenschap bereid is om dit te dragen, misschien samen met een ondernemer. Ik denk dat er beslist een platform moet zijn om het idee van herbestemming tot huiskamer of cultuurtempel te revitaliseren."

SPEELHUIS HELMOND

Erfgoedprofessional Sanne de Koning is in opdracht van de Heilig Hartparochie belast met de herbestemming van het rijksmonument aan de Baroniestraat. De Boxtelse geeft aan dat er in elk geval drie gegadigden zijn die concrete belangstelling hebben in de koop van kerk, pastorie en tuin. ,,Ik ben al de hele dag aan het bellen omdat er zo'n positieve stemming is ontstaan na Jesus Christ in Concert", stelt ze. ,,De uitvoeringen hebben de hooggespannen verwachtingen meer dan overtroffen."

De Koning stelt dat er voorbeelden bekend zijn van kerken die een nieuwe culturele of maatschappelijke bestemming hebben gekregen. Het beste actuele voorbeeld is Theater Speelhuis in Helmond dat na een grote brand in 2011 in een voormalige kerk is ondergebracht en nu plaats biedt aan 440 stoelen.

Ze geeft aan dat de voorwaarde voor succesvolle herbestemming van de Heilig Hartkerk altijd de aanwezigheid van een structurele economische drager moet zijn die ervoor kan zorgen dat een constante inkomstenstroom ontstaat. ,,Daarmee kan de basis gelegd worden voor de financiering van de vaste lasten. Verder is het voorstelbaar dat een particulier of een stichting zonder winstoogmerk de Heilig Hartkerk cultureel of maatschappelijk zou gaan exploiteren. Dan is het wenselijk dat meerdere partijen meedoen, zodat de risico's verspreid kunnen worden."

FOTO BOVEN: Beeld van de voorstelling Jesus Christ in Concert in de voormalige Heilig Hartkerk met Maarten Melis (Jezus Christus) als stralend middelpunt. Op de inzetjes staan Johan Geerts (hogepriester) en Fenne van Wuijtswinkel (Maria Magdalena). (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding