Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

VAN DER VELDEN RAAKT TITEL L'UNION KWIJT AAN VAN DER WIEL

Handboogkoning doorbreekt hegemonie keizer

In het onderlinge duel om de hoogste clubtitel van de Liempdse handboogvereniging L'Union heeft de sinds 2008 regerend keizer Erik van der Velden het enigszins verrassend af moeten leggen tegen Bert van der Wiel. Die had na drie jaar op rij koning te hebben geschoten het recht de keizer uit te dagen en wist daarmee de decennialange hegemonie van de schuttersfamilie Van der Velden te doorbreken.

Aanvankelijk ging de strijd gelijk op, maar in de tweede wedstrijdronde vergooide de titelverdediger, die sinds 2008 de keizerstitel voerde, zijn kansen definitief. Van der Wiel begon de wedstrijd in de eerste pijlen wat stroef, kwam een punt achter, maar trok met goede schoten zijn niveau daarna keurig op. Zijn tegenstander begon de eerste ronde met prima en gelijkmatige series en had slechts een kleine terugval in de vierde serie. Toch wist uitdager Van der Wiel in deze fase een minimale voorsprong te nemen: 234-233 punten.

In de tweede ronde vergrootte Van der Wiel in de eerste serie meteen zijn voorsprong met twee punten. Van der Velden moest dus aan de bak, maar zag zijn inspanningen niet beloond na een misser in de volgende serie. Daarmee kreeg zijn tegenstander feitelijk de felbegeerde titel in de schoot geworpen. Alleen door meer dan op topniveau te scoren én door een terugval van Van der Wiel zou de regerend keizer van L'Union nog terug in de strijd kunnen brengen. Van der Velden ging echter een moeizame strijd met zichzelf aan en wist de roos in het vervolg maar een enkele keer te vinden. Van der Wiel bleef goed scoren en sloot de tweede ronde af met 233 tegen 220 punten. In de daarop volgende slotronde toonde Van der Velden echter toch veerkracht en scoorde uitstekend. Daarentegen hervond ook Van der Wiel zijn oude niveau en wist nogmaals zijn voorsprong te vergroten: 95-94.

Van der Wiel mag nu drie jaar lang de eretitel keizer voeren en kan dan op zijn beurt weer worden uitgedaagd.

FOTO BOVEN: Handboogschutter Bert van der Wiel (64) werd drie jaar op rij schutterskoning bij handboogclub L'Union Liempde. Hij mocht daardoor regerende keizer Erik van der Velden uitdagen en deed dat succesvol. (Foto: Gerard Schalkx).