Afbeelding
Foto: Wendy van Lijssel

Gemonde krijgt eigen Repair Café in De Kei

Wendy van Lijssel

Een broek die korter moet? Een kapotte stofzuiger of een mankement aan een ander apparaat, gereedschap of kledingstuk? Op woensdag 30 maart staan tijdens De Dorpstafel van 10.00 uur tot 12.00 uur in dorpshuis De Kei te Gemonde diverse vaklui klaar voor verstel- en reparatiewerk tijdens de eerste editie van het Repair Café.

Recent ging De Dorpstafel van start, waarbij inwoners elke woensdagochtend aan kunnen schuiven voor een kopje koffie, het neerleggen van een hulpvraag of juist het bieden van een helpende hand. Woensdag 30 maart wordt de gelegenheid tevens aangegrepen voor het houden van de eerste editie van het Repair Café Gemonde. Daarbij staan vakmensen klaar die op vrijwillige basis verstel- en reparatiewerk verrichten aan onder andere kleding, gereedschap, technische apparaten of fietsen. Het idee erachter is dat in Nederland veel weggegooid wordt wat echter na een eenvoudige reparatie weer prima kan functioneren.

vrijwilligers nodig

,,Deze eerste editie komt tot stand in samenwerking met de vrijwilligers van het Repair Café Sint-Michielsgestel die hiervoor naar Gemonde komen", vertelt Bertine Vorstenbosch namens De Dorpstafel. Zij zou een dergelijk initiatief graag op frequente basis organiseren met vaklui uit Gemonde. Tot op heden is klokkenrestaurateur/horlogier David Henning echter de enige plaatselijke inwoner die gaat helpen. Er wordt daarom gezocht naar meer vaklieden die zich verdienstelijk willen maken. ,,We zijn onder andere op zoek naar vrijwilligers met technische- en computerkennis, fietsenmakers en bijvoorbeeld coupeuses", vertelt Vorstenbosch.

Doel is om uiteindelijk zelfstandig een Repair Café in Gemonde te runnen. ,,Iedereen die iets na wil laten kijken om, indien mogelijk, ter plekke te laten repareren, is welkom. De vakmensen zorgen voor het benodigde gereedschap en alleen gebruikte materialen moeten vergoed worden." Indien een mankement gevonden wordt en het benodigde onderdeel is er niet, dan is het aan de aanbieder om te zorgen dat het aangeschaft wordt. Bij een volgend Repair Café zal één en ander dan gerepareerd worden. Een tweede datum is echter op dit moment nog niet bekend. ,,Alles valt of staat natuurlijk met de aanmelding van vakmensen die bereid zijn bijvoorbeeld een keer in de zes weken twee uurtjes hun kennis en kunde ter beschikking te stellen. Ook zoeken we mensen die de coördinatie op zich willen nemen", aldus Vorstenbosch.

Voor het komende Repair Café staan in ieder geval een aantal technici en een coupeuse klaar om iedereen vooruit te helpen. ,,Iedereen is welkom, met of zonder kapotte spullen. Het is tegelijkertijd Dorpstafel en uiteraard staan de koffie en thee klaar", zegt een opgewekte Vorstenbosch. Voor aanmelding als vrijwilliger of meer informatie: info@dorpstafelgemonde.nl.

FOTO BOVEN: Tijdens het Repair Café repareren vrijwilligers allerlei goederen. (Foto: Wendy van Lijssel).