Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

boxtelse ploeg plaatst zich voor tweede voorronde nk

'Volle inzet van rugbymini's Ducks'

Sportpark Den Wielakker was zaterdag de plek waar vijf mini-rugbyteams elkaar troffen in de voorronde van het Nederlands kampioenschap rugby. Elf- en twaalfjarigen van de vereniging Ducks (Boxtel) Dukes ('s-Hertogenbosch), Rugby Club Eindhoven, Oemoemenoe (Middelburg) en REL (Etten-Leur en Tilburg) streden tegen elkaar om zich te kwalificeren voor de kampioenspoule. Ducks won een wedstrijd en plaatste zich voor de challenge-poule. Op zaterdag 2 april wordt bepaald welke 12 ploegen door mogen naar een NK-finale.

,,Voor onze mini's is het natuurlijk geweldig om deze wedstrijden op eigen veld te mogen rugbyen", aldus jeugdcoördinator Niall Carroll van Ducks. ,,We kijken terug op een geslaagde dag. Er was zelfs een soort 'spion' aanwezig die keek of de voorronde goed verliep. Hij gaf ons een dikke tien, een mooi compliment."

De voorronde werd ook op negen andere locaties gehouden. Ducks kreeg bezoek van vier andere ploegen uit de regio. ,,We hebben vooraf tegen de mini's gezegd dat ze vooral moesten genieten van de wedstrijden. De spelers hebben alles gegeven en gevochten tot het einde. Het was voor hen een mooie ervaring", vertelt Carroll. Twee wedstrijden gingen verloren. Tegen Dukes eindigde het duel in 7-0 en Oemoemenoe (Middelburg) trok met 6-1 aan het langste eind. De wedstrijd tegen REL, een combinatieteam van Tilburg en Etten-Leur, werd wél winnend afgesloten. Ducks ging gelijk in de aanval, dat leverde een try op van full back Florian Veuger. Daved Eltink scoorde 2-1 en ook Wout van Brunschot bekroonde zijn solo met een try. Vlak voor tijd kreeg de ploeg nog een try tegen en even leek het erop dat REL langszij kwam, maar Van Brunschot tackelde zijn tegenstander vlak voor de trylijn en stelde de overwinning veilig.

Tegen Eindhoven kon de ploeg geen potten breken, al streden de rugbyers van Ducks tot de laatste seconde. De ploeg eindigde als vierde en heeft zich hierdoor geplaatst voor de volgende ronde op 2 april. Dit houdt in dat Ducks weer in actie komt tegen vier teams. Welke ploegen dat zijn, is nog niet duidelijk. Ook de locatie waar de wedstrijden plaatsvinden, wordt later bekend gemaakt. De twaalf beste teams stromen door naar een NK-finale op 23 april.

ZEBRALIM-TOERNOOI

Na de NK-voorronde vindt op zaterdag 16 april opnieuw een groot toernooi plaats in sportpark Den Wielakker: het ZeBraLim-toernooi voor benjamin-spelers (9 en 10 jaar). ,,We ontvangen tussen de 12 en 16 ploegen uit Zeeland, Brabant en Limburg", legt Carroll uit. Het gaat om een eendaags toernooi.

FOTO BOVEN: De rugbymini's van Ducks (blauw) namen het zaterdag tijdens de NK-voorronde op tegen vier teams en wisten één duel winnend af te sluiten. (Foto: Hans Verberk).


Ruime winst voor softbalsters
in oefenduel tegen Starlights

De softbalsters begonnen het seizoen van 2016 met een oefenwedstrijd tegen Starlights, de jarenlange rivaal uit Schijndel. Ondanks de kou waren veel ouders en vrienden naar Den Wielakker gekomen om te kijken hoe het stond met de vorm van de kampioenen van vorig seizoen. De ploeg maakte gehakt van Starlights en won met 27-1. De honkballers leden een 10-5 nederlaag tegen HSC Tilburg, dat een klasse hoger uitkomt in de competitie.

Ducks maakte snel een einde aan de eerste slagbeurt van Starlights. De Boxtelse ploeg het een stuk beter aan slag en maakte in de eerste slagbeurt al vier punten. In de tweede inning kwam Starlights ook niet goed uit de verf en ook deze slagbeurt was snel voorbij. Ducks deed het een stuk beter en bijna alle ploeggenoten kwamen twee keer aan slag, wat resulteerde in een hoop gescoorde punten. Uiteindelijk stapelden de fouten zich op bij Starlights, maar de kampioenen van vorig jaar sloegen honkslag na honkslag. Zondag speelt Ducks om 11.00 uur een thuiswedstrijd tegen Jeka uit Breda.

De honkballers oefenden tegen HSC Tilburg. Ducks begon aan slag maar wist de eerste inning niet op de honken te komen. Tilburg daarentegen profiteerde van een foutje en scoorde één punt. Startend werper Jeroen van Nes kwam overtuigend voor de dag en hield de ploeg uit Tilburg in toom. In de tweede inning pakte Ducks echter een punt terug. Van Nes deed goed zijn werk maar moest gedurende vijf innings toch zes punten incasseren. Hij werd een paar keer goed geraakt door onder andere een flinke driehonkslag. Ook door wat foutjes scoorde Tilburg.


De Boxtelaren moesten aan de bak en begonnen de daaropvolgende inning goed: alle honken bezet met geen uit. Ducks wist vier punten te scoren door een goede honkslag van Nicky Geerts, die ook defensief een solide wedstrijd neerzette. Ducks verzaakte toch deels door drie lopers achter te laten op de honken.

Zo goed als dat het begin van de inning ging, zo slecht ging de tweede helft. Het koude weer en gebrek aan concentratie hielpen niet om de Tilburgers tegen te houden. Door een aantal goede honkslagen, pech en een slordigheidje werd de score uitgebreid naar 10-5. Ducks kon in de daaropvolgende inning geen punten meer scoren.

Uitslagen zaterdag 19 maart

Beeball: Nuenen - Ducks        11-11

Asp. sb: Ducks - Roef        18-13

Jun. hb: Kickers - Ducks        7-5

Uitslagen zondag 20 maart

Vrouwen: Ducks - Starlights        27-1

Tilburg - Ducks 1        10-5

Nuenen - Ducks 2        10-5

Programma zaterdag 26 maart

Beeball: Jeka - Ducks        10.00

Pup. sb: Ducks - Twins        13.00

Pup. hb: Ducks - Jeka        10.30

Asp. sb: Ducks - Twins        15.00

Asp. hb: toernooi Parkstad

Jun. hb: Roef - Ducks        16.00

Programma zondag 27 maart

Vrouwen: Ducks - Jeka        13.00

Gryphons - Ducks 2        10.30

Gryphons - Ducks 1        11.00