Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

Wandelroute langs indrukwekkende theateroptredens

De zonde is leidmotief bij BOXtheater

Lonneke Hoondert

De locaties én de inhoud van de voorstellingen willen ze nog even onder de pet houden, maar afgaande op de generale repetitie kan in ieder geval gesteld worden dat de Boxtelse toneelgroep BOXtheater dit jaar een theaterwandelroute met drie voorstellingen van hoog niveau brengt. 'Zonde' is de klinkende titel.

De acteurs van BOXtheater speelden de drie voorstellingen maandag tijdens de generale repetitie voor het eerst met publiek. Dat bestond in dit geval uit familie, vrienden en de acteurs zelf. ,,We repeteren de drie voorstellingen los van elkaar, dus vandaag zie ik ook voor het eerst de anderen spelen", vertelde Han Pijnenburg die in het theaterstuk 'Nu even niet' in de rol van Joris kruipt. In de voorstelling halen vier vrienden herinneringen op. ,,Ik vind het prettig om alvast een keer voor publiek te spelen om te kijken hoe de toeschouwers reageren op ons theaterspel. We maken in onze voorstelling behoorlijk wat grappen, die voor ons als spelers inmiddels een beetje afgezaagd zijn. Ik ben benieuwd of we vanavond de bezoekers aan het lachen krijgen." Dat lukte de acteurs zeker, maar ze wisten het publiek ook te ontroeren met hun spel.

Waar 'Nu even niet' zich kenmerkte door een losse speelstijl, deed 'Naakt als wormen' bijna surrealistisch aan. In die voorstelling leerden drie vreemden elkaar én hun zonden steeds beter kennen. ,,De stukken zijn allemaal heel verschillend. 'Naakt als wormen' is bijvoorbeeld heel strak geregisseerd. 'Tis Sund' kenmerkt zich weer als een Brabants huiskamergesprek over vriendschap en misverstanden", lichtte Ronald Ruijssenaars, die achter de schermen aan de productie meewerkt, toe.

hoog niveau

BOXtheater heeft voor de wandelproductie drie professionele regisseurs op de loonlijst staan. De kwaliteit van het toneelspel lag dan ook ongekend hoog. ,,We zijn niet zomaar een lokaal toneelclubje", lachte Ruijssenaars. ,,We willen dat onze spelers boven zichzelf uitstijgen." Dat BOXtheater er alles aan doet om haar theateracteurs enthousiast te houden werd ook onderstreept door secretaris Lieneke van Andel. ,,We werken maximaal twee keer samen met een regisseur, want voor onze spelers is het prettig om steeds vanuit een andere invalshoek te werken. Elke regisseur legt het accent anders en daardoor kunnen de acteurs zichzelf steeds vernieuwen."

Het gezelschap koos voor regisseurs Janneke Franke, Geert Niland en Margit Odems. ,,Zij kiezen zelf het toneelstuk, maar ze krijgen elk jaar wel een rode draad mee. Dat is dit jaar het thema vriendschap in de breedste zin van het woord", zei Van Andel. De drie voorstellingen werden uiteindelijk gebundeld onder de titel 'Zonde', omdat ook dat een leidmotief vormt in de stukken.

speuren naar locaties

BOXtheater staat bekend om haar locatietheater. Op een enkele voorstelling na speelt het toneelgezelschap haar uitvoeringen altijd op verrassende plekken in Boxtel. Het vinden van geschikte locaties heeft nogal wat voeten in de aarde. ,,We vragen de regisseur welk type locatie het beste past bij het toneelstuk. Dan gaan we zoeken en dat lukt de ene keer beter dan de andere keer", begon Van Andel. Ze vervolgde: ,,Het blijkt in de praktijk toch altijd lastig om goede plekken te vinden. Alles moet op loopafstand van elkaar liggen en degenen die hun huiskamer of een ruimte beschikbaar stellen moeten het ook leuk vinden om acht avonden een heleboel bezoekers over de vloer te hebben." Dit jaar is het BOXtheater echter wederom gelukt om drie verrassende speelplekken te vinden. En dat is maar goed ook volgens voorzitter Jos van Ooijen. ,,Wanneer we de theaterwandelroute een jaar overslaan krijgen we steevast de vraag van het publiek wanneer we de toneelwandeling weer gaan doen. Bezoekers vinden de combinatie van toneel én het binnenkijken op bijzondere Boxtelse locaties namelijk erg interessant."

kaarten

De première van 'Zonde' staat gepland voor zaterdag 2 april. Aansluitend zijn er uitvoeringen op 3, 9, 16, 17, 21, 22 en 23 april, telkens om 20.00 uur. Kaarten kosten 12,50 euro per stuk en zijn te koop via de website www.boxtheater.nl. Kaarten worden ook verkocht bij proeverij 't Goei Leven aan de Markt 26 in Boxtel. De voorstellingen van 2 en 22 april zijn al uitverkocht.

FOTO BOVEN: Robert Brussée, Linda Brands en Marie-José van Hal (v.l.n.r.) spelen in 'Naakt als wormen' tijdens de theaterwandeling van BOXtheater. (Foto: BOXtheater).